All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Hus hårdast ljus

- Grunden för många oförklarliga läckor på våren ligger nu, säger Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

En stjärnhimmel av downlights skapar stämning i badrummet.

Men det är också det mest riskabla rummet att installera dem.

- Downlights ska inte monteras i taket mot kalla tak eller sluttande tak utan särskilda försiktighetsåtgärder. Badrummet är varmt och har hög luftfuktighet. Det finns inte många millimeter med läckage runt lampor behövs innan liter liter kondensvatten ut i takkonstruktionen, sade Roy Malmö Nilsen besiktningsföretag Exterminators.

Varmluft är lättare än kallt och skjuter upp och ut där det kommer.

På vinden går ångrummet i iskall vinterluft. Ju kallare det är ute, ju mer kondens på ytorna.

- Resultatet är att glass bildas inuti taket över isoleringen. När vårskolan tina isen, kan vattnet rinna ut här och där utan att inse vad som är orsaken, säger Nilsen.

FEL: Här finns ett hål i plasten och potten saknas ovanför ljuspunkten. (Foto: Anticimex)

Läs också:

Badrummet i ljuset

Badrummet är husets inre sfär. Där går vi tillbaka från omvärlden för att vårda kropp, sinne och fördjupa oss i tyst kontemplation. Korrekt ...

Gör hål

Exterminators utför 20.000 bostadsinspektioner per år och ofta stöter på röta, svamp och mögelskador till följd av felaktigheter monterade downlights i badrummet.

- Skadorna uppstår oftast eftersom plasthål är gjorda för att förhindra att fuktig och varm luft når ut i de kallare skikten. Lamporna ska monteras inuti en ångtät plastkanna, men det slösas ofta när det ska förseglas med plasten, säger Nilsen.

På golvets golv mot det kalla taket ligger ett tunnt plastlock direkt ovanför takpanelen.

Ångspärren har funktionen att förhindra kondens. Samma omslag finns i ytterväggarna.

MUGSOPP: Det kan se ut under golvbrädorna i taket när badrummet ligger under felplacerad downlights. Här har mögel goda tillväxtförhållanden på grund av konsensus. (Foto: Anticimex)

Extra tak

SINTEF Byggforsk rekommenderar att man installerar nedlykta i ett upphängt tak, det vill säga att lägga till ett extra tak under originalet.

På så sätt behöver du inte göra hål i ångspärren.

- Det betyder också att du inte behöver ta bort viktig isolering. En del av isoleringen tas bort för att rymma ljusen, men det betyder också ökad risk för att hetluft kommer igenom. Värmeförlusten ger både högre energikostnader och isflöden på grund av snösmältning på taket, säger ingenjör Trond Bøhlerengen i SINTEF.

Felaktigt monterade downlights kan också vara brandfarliga. Anticimex har exempel på att de skyddande krukorna saknas och isoleringen kan spruta fri på den varma pärlan.

- I ett nytt hus är chansen att downlights i badrummet kommer att vara bra för att saker görs i rätt ordning.Det är efter eftermontering att genvägarna tas för att sänka kostnaderna, med obetydlig självbetjäning eller att elektrikeren gör snickaren jobb, säger Roy Malmo Nilsen.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

ADVERT

Mest populära