All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Vanligaste husfar gen

Beyond the arkitektur och historia, bör också vara den plats som en faktor i färgschemat. Vegetation, snö, soliga förhållanden, om huset ligger lokalt eller på landsbygden, spelar en viktig roll i hur färgen upplevs.

GRAY

Grå är populär under dagen.

Grå är inte alls en neutral färg. Det är en färglös färg som ändras med omgivningar, ljus och andra förhållanden. Att välja en grå färg kan vara en riskport - färgen på den grå färgen på vintern kan stava i alla riktningar. Samtidigt sade Gray vara den äldsta färgen på huset, de gamla dagar timmerväggar som inte behandlats, men med tiden framstod som silvergrå och väderbitna.

För att få en neutral grå färg ska färgen vara gul och ha hög svarthet. Om den grå färgen saknar gul och har för lite svart, kommer fasaden att uppfattas som blåaktig.

VIT

Det finns långa traditioner för vita hus i landet.

Vit är en mycket avslöjande fasadfärg. Det betonar storlek och arkitektur genom att tydligt markera skillnader mellan ljus och skugga. Norge har en lång tradition av Vita huset, men dagens vita färger står mot modern att de nu ofta mer bländande vitt.

En ren vit färg kommer att göra huset nästan självlysande i solen, rekommenderar därför antingen en vit färg med en dos svart. För en mer krämfärgade hus lagt en liten gul. Med röda, blåa eller gröna tillsatser kommer huset inte att uppfattas som vitt men som pastellfärgat.

SVART OCH BRUNT

Mörka färger är moderna.

Mörka färger är moderna igen. Speciellt i terräng med granträd eller mycket vegetation kommer ett brunsorthus att stå i mindre kontrast till omgivningen än ett vitt hus. Svart kan ses på fasaden som en brunaktig, grå eller blå variation, om inte färgen ligger mycket nära en fullfärgsdräkt. Svarta och bruna hus är därför ofta färgade och transparenta i ytan. En täckfärg i fullfärg har länge varit av begränsad hållbarhet över tiden. Dagens pigment hanterar bättre med blekning.

GULT

Yellow signalerar säkerhet, tanke och tradition.

Gul är en föredragen färg för norska hus. Färgen signalerar säkerhet, tanke och tradition. Gula fasader tänds även i grått väder, och man måste ta hand om att välja skarpa nyanser. Den gula färgen bör ha en viss attraktion mot rött, och rödhet bör vara större för de mörkare färgerna än för de ljusa. Undvik rosa eller rosa detaljer. Gula färger som ritar mot grön kommer att uppfattas som smutsiga.

RÖD

Röd arbetar på allt från småhus till stora hem.

Röda hus är vanliga både i städer och i distriktet. Allt från små hus och ladugårdar till nya och äldre bostäder i stadsområden är målade i nyanser av rött.Röd är en kraftig färg och fungerar oftast bäst i dämpade nyanser. Röda toner som ritar mot blå brukar fungera dåligt. Mörkpunktsfärger dämpar en röd fasad, medan vit markerar det. Gröna detaljer passar bra med en röd fasad.

GRÖN

Grön är en naturens färg.

Naturens gröna färger dör ofta, har lite svarthet, och brukar dras till gult än vi tror. En fasad målade i en grön gul färg uppfattas inte som gul, trots att det lilla färgprovet kan ha en markerad sluttning mot gult. Istället kan väggen uppfattas som lite blå, trots att blå inte kan spåras i färgprovet.

BEIGE

Beige kan ofta vara en liten obestämbar, men samtidigt mjuk fasadfärg.

Färgbeige har låg svalhet och är svår att definiera. Den innehåller både gul och röd, utan att vara gul. Färglösa färger är kameleoner, och en beigefärg kan uppfattas annorlunda i olika situationer. När du använder vit som kontrast får du en mjuk övergång. Andra färgade färger är rosa och mörkgrå.

ROSA

Rosa användes ofta i slutet av 1700-talet.

Rosa är en rokokofärg och användes både på trä- och tegelfasader mot slutet av 1700-talet. Husets ålder och arkitektur bör noggrant övervägas innan man väljer ett rosa exteriör. Rosa kan också enkelt skära med gula och röda angränsande hus. Och för att färgen inte ska bli för skarp och intensiv, måste den vara sönderdelad med svart, så den drar grå grå.

BLÅ

Blåfärger förbättras utomhus.

Blå färger blir vanligtvis ännu blåare när de används på stora ytor utomhus. Särskilt vinterljuset har mycket blått i det. Blåhus är inte särskilt vanliga i Norge, och före 1950 fanns de knappt. Så hus som är äldre än detta ska inte målas blått. På moderna fasader är du mer fri, men ändå är kraftig blå sällan framgångsrik utomhus. Om de närliggande husen eller omgivningarna annars är gula, förbättras de blå färgerna.

ADVERT

Mest populära