All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Desto mer smuts som byggs upp, blir större jobb

Har du pollenallergi? Kom ihåg det här.

  • Ta läkemedel enligt läkarens instruktioner.
  • Ta hänsyn till ditt eget allmänna tillstånd, särskilt i fysisk ansträngning.
  • Tvätta ditt ansikte och händer när du har varit ute. Skölj håret och byt kuddväska före sänggåendet.
  • Pollipartiklarna samlar och fäster sig på ytor och textilier.
  • Undvik att ventilera huset eller torka kläder utomhus när pollen är störst, från morgon till sen eftermiddag.
  • Byt filter i ventilationssystem före och efter omröstningssäsongen.
  • Husdjur får pollen i pälsen utomhus, dusch eller borste hjälper.
  • Informera cirkeln av arbetare, arbetsgivare mer om sjukdomen så att de förstår, kan ta hänsyn till och underlätta.
  • Ta en semester från plågorna - högt till bergen, längs kusten, utomlands.
  • Pollenmasker som täcker näsa och mun minskar inandningen av pollen. Pollnät / filter kan placeras över fönster och dörrar och släppa mindre pollen i hemmet.

Dessa är utdrag. Läs hela listan på Astma och Allergi Association.

Det är snart klart för två av de tråkiga sakerna på våren: pollen och rengöring.

För allergiker är det lämpligt att vidta vissa åtgärder inom och utanför hemmet för att undvika för mycket pollen. Och för det stora flertalet är det dags att kolla dessa bra tips för vårrengöring.

Med vårskolan blir det tydligare hur smutsiga fönster har blivit under vintern.

Kanske är det dags att testa fönstret tvätta med kaffefilter?

På grund av filterets grova yta borde de vara utmärkta för detta ändamål.

Tvätta fönstren nu

Men är det verkligen någon mening med att rengöra fönstren när pollen dammet fortfarande vill göra dem smutsig igen?

- Det är helt klokt att ta fönstren en gång före valperioden. Ju mer smuts som byggs upp, desto större jobb blir det, vänder telefoni Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i-hemservice Citymaid Hjemmeservice, fast.

Hur ofta du ska tvätta fönstren beror givetvis på hur smutsiga de är. Men enligt Åramnes vill vi fönstret tvätta två till fyra gånger om året.

- För det mesta ser vi att fönsterhöljet tas i samband med tvätten och på hösten. När dammet kommer ut och du tar "vårstatus" på huset, ingår fönstersköljet ofta, säger hon.

Gör hus redo för pollensäsongen

Enligt en högt uppsatt kommunikations Astma och Allergifonden (NAAF) är Lene Gunvaldsen inte fönstertvätt särskilt väsentligt när det gäller allergier.

- Rengöring av fönstren utanför kommer inte att vara mycket viktigt och kommer inte att ha en särskilt viktig effekt. Det finns andra saker som är viktigare, till exempel för att hålla det rent, förklarar hon.

CAT WASH: kan samlas mycket pollen damm coat till utekatter, så det är lämpligt att tvätta djuret med jämna mellanrum.Foto: Thinkstock

Enligt NAAF började omröstningssäsongen med blomningen av eller och hassel redan i mitten av februari. Den här säsongen är snart över och nästa kommer att vara björk. Säsongen beräknas starta runt 20 april i södra Norge.

- Det är svårt att förutse hur säsongen kommer att vara, för det beror helt och hållet på hur vädret kommer att bli och inte bara hur det har varit. Men i allmänhet kan vi säga att det var en mild höst och vinter, och kaninerna växte som de gjorde under hösten 2013, och det gav oss en mycket kraftfull omröstningssång förra sommaren. Så förutsättningarna är desamma, utan vi kan absolut säga att det blir lika starkt i år, säger Gunvaldsen.

För att undvika pollen hemma

När det är första gången rekommenderar NAAF att man undviker luftning och byter på kuddar. Se mer av deras tips i faktafältet.

Åramnes tillägger att du redan kan genomföra god torkningsprocedurer.

- Kom ihåg att torra metoder tar bort det bästa torra dammet. Därför går jobbet ofta snabbare än du skulle tro. Om du också luftar de tider då pollendispersionen är den lägsta, byter filter på något flexi- eller luftsystem regelbundet och rengör filtret ofta på värmepumpen, jag tror att de flesta kommer att märka en förbättring av inomhusklimatet, rekommenderar hon.

I allmänhet är det faktiskt lämpligt att undvika för mycket tvål.

- Det fungerar ofta som en dammsamlare när den lämnas på ytorna. Mikrofiberduk och vatten håller ofta de fläckar du ska möta. Undantaget är några punkter i badrummet och köket, men tvål är genom att rekommendera här också, säger Åramnes.

ADVERT

Mest populära