All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mäklar gamla utställning

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Försäljnings uppgifter som pryder mäklare showcase fungerar ofta som reklam riktad till den förbipasserande. Mäklarena tjänar på? att visa upp sina högsta priser i bästa fönsterutrymme. Fönsterannonseringen är dock inte alltid så uppdaterad.

De bästa försäljningen

FOTO: Ingvild K. Visa mer

En läsare av DinSide lutad oss ​​att hans försäljning jobb, som var från maj 2000, men hängde i fönstret på OBOS mäklare på Torshov. Hans lägenhet såldes när priserna var högsta i maj förra året.

Vår läsare fick 850. 000 för en tvårumslägenhet (32 kvm.) På Grünerløkka. Enligt läsaren är det bästa priset för liknande lägenheter i hans radhus.

OBOS-mäklaren tycks tydligen använda det bra priset som reklam. Long. Utsikten speglar fortfarande fönstret, efter nästan 10 månader. Och priset är väl synligt.

Förra årets försäljning

DinSide har kontrollerat flera av utsikterna hänger i fönstren i OBOS mäklare vid Torshov i Oslo. Vi valde fem försäljningsobjekt för hem som såldes till totalt betydligt över priset. När mäklaren kontrolleras försäljningsdagen, visade det sig att fyra av de fem bostäder såldes i juni och juli förra året. Det var precis som annonserat förra veckan med dessa utsikter.

För att läsa mer om de gamla utsikterna, klicka på länken längst upp till höger.

- Inte vilseledande

DinSide har tidigare skrivit att vår och sommar förra året präglades av starka prisökningar på bostadsmarknaden. På hösten inträffade ett märkbart prisfall. De gamla utsikterna till OBOS-mäklaren var allt från perioden med starka prisökningar.

Biträdande direktör för OBOS, Hildur Høiland, avvisar det faktum att detta sätt att annonsera är vilseledande på dagens marknad.

- Med dagens bostadsmarknad är dessa gamla priser inte vilseledande. Det skulle vara vilseledande om priserna hade fallit drastiskt eller nere sedan försäljningen, säger Høiland.

Hon säger att i OBOS har de inte specifika regler för hur länge en prospekt kan hänga i fönstret.

- Men vi kommer inte att berätta för kunderna om en värld som är annorlunda, säger Høiland.

Inga tidsgränser

Ingen av norska Fastighetsmäklare (NEF) vet begränsningar för hur länge en försäljning jobb kan hänga främja allas syn. Det finns inte heller något krav på att det ska meddelas om försäljningsdatumet.

- Vi har inga fasta tidsregler att hantera, säger Finn Tveter, chef för NEF.

Anger inte datum

DinSide kontrollerade också utsikterna i fönstren i två andra mäklare i Oslo: mäkleri Sædberg på St Hanshaugen, och exakt fastigheter på Torshov. Ingen av de två mäklarna gick in i försäljningsdatumet i utställningen.

I butikshuset Sædberg fick de inte ett pris i fönstret. De äldsta utsikterna som hängde på var ungefär en månad gammal. På exakt hade de inte tid att ge oss datum för framtidsutsikterna, men de hävdade att de vanligtvis avlägsnade utsikterna bara några veckor efter en försäljning.

Läs mer om mäklarens gamla annonsering här.

ADVERT

Mest populära