All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ljuset bestämmer färgen

Ljuset har en betydande inverkan på färger och färgval. En färg som fungerar starkt under sommaren kan till exempel vara grumlig på vintern. Vid planering av färger i ett rum är det viktigt att vara medveten om var dagslyset kommer ifrån.

- Ett färghus på en väns vägg kan se helt annorlunda hemma med ens eget. I olika lägenheter i olika proportioner, där dagsljus avger från olika fönster och riktningar, kommer man att uppleva olika färgåtergivning ", säger Calina Pandele Yttredal.

Hon är författare till flera böcker om färg och är en bildkonstnär med specialisering inom rymdkonst och ljus, utbildad bland annat på Konsthögskolan i Oslo.

Anpassa situationen

Calina Pandele Yttredal.

Färgexperten anser att färg är ett relativt föränderligt fenomen som bör studeras från olika vinklar och användas fritt, men anpassas till varje situation.

Dagsljuset verkar stimulerande, men det kan också presentera problem med till exempel direkt solljus, skriver Yttredal i sin bok "Ljus, Färg, Design, Kommunikation."

- I öster finns det direkt solljus, medan det ligger mittemot norr. Ett nordvänt hem kommer därför att ha en dyster, gråare skjuv över färgen. Vi kan korrigera det med hjälp av konstgjort ljus ", säger Yttredal.

Reflektioner från miljön

Trädträdet kan påverka färgerna inuti huset.

Visste du att lövträet utanför huset påverkar färgerna inomhus?

- Både träd, grannens husmur och röda tegel på taket är exempel på externa faktorer som kan påverka färgschemat inuti. därför; Färguppsättningen ska inte automatiskt använda den färg som visas på grannens vägg. Glöm grannen! Uppmanar Yttredal.

Hon rekommenderar länge att studera ljuset i rummet som ska färgas. Och inte minst, gör en platsanalys.

- Föreställ dig himmelska orienteringar i förhållande till rummet och vad som finns i närheten. De som väljer färgen bör uppmuntras att sitta mitt i golvet och titta runt. Vad skuggar för solen eller kastar reflexer? Tänk på tiden på dagen, vädret, årstiden, breddgraden och på ytan som ska målas. I december är ljuset exempelvis nästan ljusblått eftersom snön kastar reflexer, säger hon.

Att bli mörkare

En att måla hemma tänker ofta på färgen själv utan att ta hänsyn till dagsljuset eller påverkan av det konstgjorda ljuset.

- Färgen på pigmentet och ljusets färg är faktiskt två sidor av samma sak, två världar kopplade till varandra. Vi måste tänka på ljus och färg i interaktion, betonar Yttredal.

Hon hänvisar till Purkinje-effekten, som med ögans adaptrar till nattmörket har att göra.

- Då ser du hur viktigt artificiellt ljus kan vara. Ta till exempel en ljusrött blomma med gröna löv i starkt solljus.I skymningen är effekten motsatt! De röda kronbladen blir mörkröd eller svarta, medan de gröna bladen verkar ganska ljusa.

Lysstyrkan blir mörk, medan mörkret blir ljus, berättar hon.

Lysdiodens ljus

Dagsljuset innehåller alla färger.

Dagsljuset innehåller alla färger i spektrat. När det gäller artificiellt ljus får vi dock en utmaning.

- Två ljuskällor med vitt ljus kan se identiskt vid direktvisning. Men ändå har de helt olika effekter när de är på samma färgade yta. Orsaken kan vara att ljuskällorna har olika spektralfördelningar. Det heter Metameri, förklarar konstnären.

Street Light är ett exempel på hur färska färger på kvällen kan bli svarta och mörkgråa.

- På grund av ljuskällans gula och orange färg. Därför bör du välja rätt ljuskälla. Halogen glödlampa ger det mest naturliga ljuset idag, då glödlampan fasas ut, säger hon.

LED (eller LED, Light Emitting Diode) är ett halvledarkrets som avger monokromt ljus när strömmen strömmar genom den. Det finns också sätt att göra vitt ljus på till exempel med tre dioder med grundläggande färger röd, grön och blå.

- Idag hittar vi ljusa, energieffektiva dioder med olika färgtemperaturer och färger som ersätter vanliga ljuskällor som fluorescerande lampor och halogenlampor. Ändå är de fortfarande de dyraste, men priset är nere som ett resultat av massproduktion. På grund av sin snygga storlek kan de integreras i arkitektur, möbler och ljusskyltar på ett nytt sätt, säger hon.

Lamporna uppskattas ha 25 gånger längre livslängd än halogenlampor och 2-3 gånger längre än fluorescerande lampor.

Test alltid färgen

Det finns metoder och förfaranden för att hitta önskad färg, men det finns ingen fassvar. Det är viktigt att testa färgen för att få det sätt du vill ha den. Det är också viktigt att se och matcha färgen till andra ytor i rummet, t.ex. golv, möbler och bilder.

- Flera test ska utföras på större ytor. Det är trevligt om målaren själv kan få känslan med färgen. Färgens glans är också viktigt. Kunderna bör köpa små lådor och testa färgen innan de köper större partier - de borde också testa färgen i olika ljus, både dagsljus och artificiellt ljus, säger hon.

ADVERT

Mest populära