All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Instinkterna är

En av världens mest kända trender, Lidewij Edelkoort, skriver på sin hemsida att det från och med nu finns instinkter som existerar.

"Människor är hypnotiserade av djur och längtar efter en mer instinktiv existens, där den intuitiva vildheten i sin karaktär är adresserad och utmanad. Djurskinn och bestiala former är sålunda översatta till tekniska material och tredimensionella produkter av designers. "

Textilstruktur

Jannicke Sveen, chef för INTAG, kan bekräfta att detta är en kommande trend. Flera i hennes stall var vid den stora textilmässan MoOD i Bryssel i höst. Taktilitet ses i form av ämnen med mycket textur, naturliga ämnen, samt användning av grova och fina ämnen i kombination.

- Kombinationer skapar struktur. Ett exempel på vad folk vill ha är kuddar med siden till grov botten. Kuddar är förresten det stora uttalandet, nu när folk visar vem de är, säger hon.

Också Åse Jerrhag i Green Apple, har märkt att nordmän vill ha grova tyger.

- Vi säljer i hinkar och spännen av linne. Vi har gjort det i flera år. Men lin kan vara så mycket, det är inte bara en typ. Lin ändrar utseendet enligt den behandling som den fått. Vi säljer mycket tvättat linne, det har personlighet och är inte så enhetligt, säger hon.

Sträckbar textil

Innofa, som INTAG är agent för, har börjat med stickade tyger i ull som är töjbara. Den nederländska designen är särskilt snygg för möbler.

- Det är extremt töjbart. Nu kommer många efter, bland annat Dominique Kieffer. Det fanns mycket av detta på Stockholms möbelmässa tidigare i år. Stickning gör det också möjligt att skapa tredimensionella tyger med taktil struktur. Tredimensionell vävning och quiltad 3D-effekt kommer i sin helhet, säger Sveen.

Olika blandningar

Eftersom det bara fanns lin, silke och rena naturmaterial, ser Jerrhag nu att kunderna bryr sig om olika komponenter.

- Om de vill ha något liknande silke, var inte råmaterial silke. Det kan lika väl vara polyester med samma uttryck. Det kommer inte att finnas någon sämre produkt eftersom om det är en blandning. Blandningen blir bättre när du spelar! Tidigare fanns det flera motsatser mot syntetiska produkter, men trenden i textil har gått framåt. Mycket vi har sett på senare tid är att fler människor vill ha den vit, som lite guld och glitter i tygerna. För att få det utseende, måste syntetiska tyger användas. En bästsäljare vi har är linne med tryckt guld och silver på toppen. Då är det den grova strukturen längst ner, säger hon.

Ull i många sorter

Ull används också i stor utsträckning, såväl som filt. Många väljer emellertid inte bara att ha rena ulltyger. Det är ull med allt från 10 till 50 procent ull.

En av anledningarna till detta är att ull är ett dyrt råmaterial.

- Alla i Norge är bekanta med ull, men nu är det en världstendens. Detta kan kopplas till återgången till klassiska produkter under hårdare tider, med den känsla det ger. Salvan är lika bra för daglig användning, men det beror på hur mycket råmaterialet, ullen. Ull har en självrengörande egenskap, och denna egenskap försvagas genom tillsats av andra fibrer. Ull har också flamskyddsmässiga egenskaper, säger Sveen på INTAG.

Men det viktigaste för textilköparen verkar vara designen.

- De vill först och främst ha ett bra utseende, men också att det har god hållbarhet. Fokus på slitstyrka är kopplat till den långa traditionen av ull i Norge. Många kommer därför att jämföra andra sammanflöden med Martindale-värdena (wt. Mätningen av slitstyrka) mot ull.

Sveen håller med om att vissa ullprodukter blir alltför svåra för människor.

- Att lägga till andra fibrer kan göra det mjukt och bekvämt. Det finns mycket polyester, men ibland viskos, säger Sveen.

Konstläder är trendigt

Sveen ser också att konstläder är en stark trend.

- Underhållsfri hud i polyuretan är åter miljövänlig än PVC. Konstläder har fördelen att det kommer i metall, och det finns ett stort urval av god kvalitet. Liksom polyuretan, det har en andningsbar effekt och är bekväm att sitta på. Konstläder kan användas på många ställen, till exempel över huvudbädd på sängar, och dra ut matsalar och lounge möbler. Det är lättare att arbeta med än läder och har stor hållbarhet. Det har funnits en trend i flera år, eftersom det i allmänhet finns en stor hudmarknad i Norge, men nu ser vi att trenden stärks, avslutar Sveen.

ADVERT

Mest populära