All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Insekter som räddar trädgård

Det finns flera insekter du bör glad att ha i trädgården.

Överraskande är spindel en av dem.

I kampen mot skadedjur spelar denna lilla krabba en mycket viktig roll. Också gräset är en användbar insekt som du kan vara glad att ha i trädgården.

Anledningen är enkel: alla skadedjur har naturliga fiender.

Många insekter, kvalster och spindlar äter skadedjur och nysnande parasiter dem. Skadedjur kan också bli sjuka, till exempel kan de ha både virussjukdomar och svamp- och bakterieinfektioner.

Och många insekter som lever på skadedjur har virussjukdomar och svampinfektioner.

- Vi behöver en mängd olika insekter i trädgården. Vissa är skadedjur, men de flesta har en viktig roll som rovdjur och parasiter av skadedjur, och pollinatörer, och du får de bästa resultaten i din trädgård om du har många olika typer av insekter i trädgården, säger Nina Svae Johansen, forskare i entomologi vid Norska institutet för bioekonomi (NIBIO).

Effektiv mot skadedjur

- Vi är alla överens om att brun snigel är ett skadedjur som måste bekämpas, men utöver att det är upp till varje trädgård ägare att bedöma skadedjur som är irritation. En fjäril som äter lite av lövverket kan leva med, medan fågelfjärilen som helt enkelt förstör hela vår kål bör tas bort, betonar Nina Svae Johansen.

Här kommer nysan in.

Bafeln är en mycket kraftfull effekt i kampen mot kycklingfjärilar.

- Snigeln kan ta skräp och raka av fjäderfäarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

SNYLTEVEPS: I kampen mot skadedjur spelar avvänjning en mycket viktig roll. Foto: Foto: Erling Fløistad / Nibio

Barbaric metod

Det hela är ganska effektiv:

parasitsteklar låg en eller flera ägg inne kålsommerfugllarven genom att punktera huden.

- parasitiska getingar äggen kläcks inne i larv - och parasit getingar larver äter helt enkelt pillar inifrån. Det är allt verkligen barbariskt, säger forskare Nina Svae Johansen.

Inte ens det, svetten är effektiv mot bladlus också!

Det finns många insekter som är "på vår sida" i trädgården, enligt norska institutet för bioekonomi.

Förutom snowbirds är racingbuggar, marijuana, gyllene öar, flora och spindlar andra viktiga användbara saker i trädgården.

Drop bekämpningsmedel

har Conservation Society inte vill utrota skadedjur såsom bladlöss, Miridae, vita trädgårds fjärilar, morotsfluga och sniglar, men hålla dem på en nivå som vi kan leva med, i naturlig balans med husdjur.

Därför rekommenderas trädgårdsmästare att släppa bekämpningsmedel i kampen mot skadedjur.

Gör åtminstone för de barn och djur hålla sig borta från trädgården när du använder ogräsmedel

Förutom att förorena, även dödar bekämpningsmedel nya djur i trädgården, som nyckelpigor och blomflugor.

Detta kan i sin tur leda till ökat behov av sprutning.

Bevaringsförbundet har också tålamod med naturen och låter de skadade partierna få tid att hitta sig.

- Näringspåverkan i trädgården gör ett viktigt jobb eftersom de äter skadliga insekter som löss. Till exempel gör Maris söner ett stort jobb för oss, säger Honorata Gajda.

Naturskydd rekommenderar att djuren inviteras i trädgården genom att plantera lite olika buskar och träd.

- Känn dig fri att plantera i ett "vild" hörn i trädgården där hjälpen insekter kan gömma sig för att leva. Vissa växter luktar starkt, och det kan förvirra insekterna.

Spraying är en tjänst för bladlusen

Spraymedlet dödar alla insekter, både näringsämnen och skadedjur.

- Sprutningen gör det då värre. Varelserna som pollinerar träden dör så att du inte får äpplen, plommon och körsbär i trädgården, säger Honorata Gajda, rådgivare i naturdiversitet i Nature League.

80 procent av blommorna i trädgården pollineras av humle, så du bör ta hand om dessa.

- Effekterna är större för osäkerhet än för skadliga insekter. Näringsinfektioner är få och lätta att föröka så snabbt, men det spelar ingen roll. Så sprutning är en tjänst för bladlus på lång sikt. Det finns inga verktygsdelar kvar att ta dem - och du som trädgårdsmästare kommer att få ett ännu större problem om en månad, säger Honorata Gajda.

Snylteveps

KÅLSUMMERFUGL: Stångens fjäril är en besvärlig gäst i många trädgårdar. Men det finns råd. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Hagens största snyltere bekämpar din kamp.

Parasiterna parasiter insekter och andra leddjur som spindlar och lårben. Många av dem snugglar och dödar skadedjur som angriper trädgården användbara och prydnadsväxter. Det bidrar till att hålla skadedjurarna nere på en låg nivå, och ogräset är därför viktiga saker i vår trädgård.

Källa: NIBIO Plant Health.

Löpcyklar

Löpande buggar håller skadedjur och ogräs i kontroll.

SNYLTEVEPS: De största snögubbarna i fältet kämpar för din kamp. Foto: PHOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Löpande buggar tar hand om skadedjur som sniglar och kvalster och ogräs i fruktträdgårdar och bäddar.

Bilarna har stora ögon, långa ben och kraftiga käkar och är ravinösa rovdjur som tar hand om de många skadedjur som finns på fält, fruktträdgårdar och grönsaker och blomsterbäddar. Vissa äter ens bruna naglar medan andra arter äter gräsfrö. Racingbilar är därför en insektsgrupp som kan hjälpa till att hålla både skadedjur och ogräs i kontroll.

Källa: NIBIO Plant Health.

Gallows

Gallows dödar bladlöss med lamm.

Aphrodisiacs är en liten krabba med långa ben som klibbar bladlusen. Det kan ses i trädgården tidigt på sommaren. Under dagen är det bäst längst ner på plantorna, där det är lite ljus och lite fuktigt.

RUN BILLS: Running bugs hålla skadedjur och ogräs i kontroll. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Myggan är nattaktiv, vilket innebär att parning, letar efter bladlöss och äggläggning oftast uppstår mellan solnedgång och soluppgång.

Källa: NIBIO Plant Health.

Guldöarna

Glupian rovdjur.

Vinterguldö, även kallad vanlig guldö, är vanligt och viktigt nyttjande i trädgårdar över hela landet.

De vuxna guldöarna har gyllene glansiga ögon är ljusgröna och eleganta. De fladdrar runt i trädgården och matas på pollen, honungsdunk och nektar. Larverna är å andra sidan några krokodilliknande, rovade rovdjur med kraftiga käkar som jagar efter många olika skadedjur och andra insekter. De är särskilt förtjusta av bladlus och kallas också "bladlöss".

GALMYGG: Gallowry dödar bladlus med lammgift. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Källa: NIBIO Växthälsa.

Flower Flies

Var inte rädd av flugorna.

Flugorna liknar piskar och bin, men de stannar inte heller biter. Många är mycket användbara insekter i trädgården och naturen.

Larver i många arter älskar bladlus och kan rengöra blad för bladlus på några dagar. Andra arter har larver som lever i olika ställen som i sötvatten, fuktig mark, rothål i träd, ruttna plantager, örter och humle och paprika. Dessa kan vara köttätande eller mata på död organiskt material. Narkotiska flugor har till exempel larver som lever i ruttna glödlampor.

Källa: NIBIO Plant Health.

Spindlar

GULLIES: Guld är särskilt förtjust i bladlus. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Spindlarna bör tas hand om - de kan städa upp i din trädgård.

Många spindelarter är användbara köttätare som kan hjälpa oss med skadedjurskontroll i trädgården. De äter både kvalster, groddar, bladlöss, suger, cikador, te, gräshoppor, myggor, flugor och små fjärilar. Eftersom de har en så varierad kost kan de hitta hela tillväxtperioden i en spindelvänlig trädgård och därmed fungera som ett stabilt verktyg.

Källa: NIBIO Plant Health.

Marijuana

Marijuana är mycket hjälpsamma assistenter i kampen mot plantlöss i trädgården.

Marihøna är ett användbart djur som hjälper till att bekämpa bladlus.

BLOMMOR: Flugorna liknar vartor och bin, men de stannar inte heller biter. Många är mycket användbara insekter i trädgården och naturen. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

Både de vuxna räkningarna och larverna giriga bladlusar.

Källa: NIBIO Plant Health.

EDDERKOPPER: Spindlarna bör tas hand om - de kan städa upp i din gård. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

MARIHØNER: Marihøner är väldigt hjälpsamma assistenter i kampen mot plantlöss i trädgården. Foto: FOTO: Erling Fløistad / NIBIO

ADVERT

Mest populära