All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Den viktiga membranet

Det viktigaste med badrummet är vad du inte ser. Det viktigaste är bakom den fina fasaden. Vilken badrumsinredning du väljer är av mindre betydelse än hur mycket arbete som görs när membranet läggs.

Många som köper äldre hus vill renovera badrummet. Ibland är det absolut nödvändigt på grund av fuktskador, ibland är det bara en önskan att uppgradera den till den nuvarande standarden och kanske expandera den lite. Oavsett orsaken finns det en sak du inte ska spara på - membranet.

Sårbart membran

De flesta läckor i badrummet beror på icke-täta membran. Och orsaken till uttömda membran är vanligtvis antingen gjort arbete eller skador på membranet efter det att den applicerats. Orsaken till fuktskador på grund av oljiga membran spelar emellertid ingen roll när skadan har inträffat. Försäkringen täcker inte kostnaderna för att reparera skadan.

Och så är membranet så viktigt. Membranet är jämförbart med höljet på badrummet. Det bör hålla fukten borta från organiska material och skydda den omgivande strukturen. Vid skada på huden riskerar du att fukt från badrummet blöder i gipsskiva och trä och orsakar grovhet. Det är därför oerhört viktigt att membranet inte bara läggs ordentligt, men det ytterligare arbetet skadar inte membranet när det är på plats.

Dold: Det är jobbet bakom kakel som bestämmer om badrummet är framgångsrikt.

Svårt arbete

Membran för våtrum finns som smörjmedel eller foliemembran. Medan foliemembran vanligtvis ligger på golvet i våtrum, används smörjmembran i stor utsträckning för att skydda väggarna. Du kan läsa mer om det i artikeln Membran för våtrum

Det kan vara lätt att frestas att välja flytande membran eftersom det är något som verkar lätt att göra själv. Medan ett foliemembran kräver att folien svetsas samman, bör ett smörjmembran endast sprida sig över ytan. Det verkar helt enkelt - och kan vara en av anledningarna till att många nya badrum inte är igensatta

Det räcker inte bara att sätta på membranet och tror att det håller. Tester visar att den smörjande membranet måste vara minst en millimeter tjock för att vara fuktsäker, och den uppnår först av flera slag. Observera också att membranet måste torka mellan varje lager. Harness arbete är därför inte möjligt när man arbetar med membran.

Använd proffs

Om du är osäker på om du kan göra ett tillräckligt bra jobb med själva membranet, är det verkligen varit lönsamt att använda sig av proffs. Det kan vara dyrt att spara några tusen flikar på jobbet om det får hundratusentals badrum att riva om några år. Att trycka upp ett bad är en gång tillräckligt upptagen. Renovering av samma badrum två gånger är en mardröm.

Använder du proffs, vara säker på att underteckna ett skriftligt avtal och be om en 10 år skriftlig garanti för dem som utför jobbet.Då har du minst en möjlighet att klaga och få täckta kostnader om skadan skulle inträffa.

Läs också:

Undvik fuktfälla i badrummet

I badrummet och tvättstugan kan du snabbt få problem med fukt, vilket kan orsaka både skador och dåligt inomhusklimat. Här är de tips som håller din fukt bort!

ADVERT

Mest populära