All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Den viktiga rengöring

Fråga en bilägare hur man polerar bilen innan den tvättas. Du får en otrohet leta efter svar. Tyvärr är många husägare inte medvetna om att samma sak gäller för färg.

Tvätta oberoende av bostad

Huset på dessa bilder ligger på Ekeberg i Oslo. Några frestas att tro att "eftersom jag inte bor i den förorenade huvudstad full", men i Oslo, Voss eller Snåsa, är huset lika rena som luften.

Poängen är att det finns mycket mer än avgas- och nitrilgaser som håller fast vid ytan av ett hus. Från lövträd, mycket lätt organiskt material - tänk bara på björkpollen i våren. På en vägg strömmar varm luft, vilket ökar damm och partiklar uppåt längs väggen. Så här beror det på, särskilt under element som sticker ut - speciellt taket. Tänk på att den smutsiga väggen på huset kan vara ganska ren längst ner, där sprutregnret är en slags tvättmaskin.

Dåligt skydd

Är det smutsigt mellan lager av färg, kommer det att falla - vanligtvis efter två till tre år. Det betyder att det kommer också att komma in mer av samma. Till exempel, fukt och organisk material. I sin tur ger det upphov till mikroorganismer.

Färg mindre

Om färgen är full kan du spara pengar genom att tvätta noggrant. Således förlänger du intervallen mellan varje gång huset ska målas. Kom ihåg att en mellanliggande tvätt bör vara mindre betydelsefull än en tvättning före målning. Använd inte tunga produkter, använd vanliga tvättmedel.

Företrädesvis inte högtryckstvätt

Hur tvättar du mest effektivt? Obs! Företrädesvis inte med högtrycksbricka! Det kan göra mer skada än bra. Anledningen är att amatörversionerna av sådana maskiner städar med tryck, inte med vattenflöde. Sådana maskiner är användbara, men i vårt sammanhang handlar det om vattenförsörjning.

Heller trädgårdsslang

Därför en trädgårdsslang med en Gardena pistol vara mycket effektivare än högt tryck. Applicera en blandning av klor och vatten först, eller svamp och alger. Klor tar livet av mikroorganismer och kommer som ett tillägg till tvätten. Ämnet är inte förbjudet att använda, i motsats till många av de ämnen som tidigare finns. Det kan vara rök som formaldehyd, arsenik och kvicksilver. Vi ska vara glada att de är borta. Men mer värdefulla tillsatser har också gått bortom färgets motståndskraft. Det finns en annan anledning att tvätta fasaden noggrant - helst en gång per år.

fruktträd sprej

Vid mindre hus kan använda tvättborsten eller en högtrycksspruta, en så kallad fruktträd spray, att tillämpa rengöringsmedel på väggarna. Börja alltid längst ner och arbeta uppåt. På så sätt har du alltid full kontroll över hur väl tvättmedlet täcker. Efter några minuter skruvas och spolas du rent med slangen - den här gången från topp till botten.

ADVERT

Mest populära