All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostäder köp är dyrare än du räknade med

- Denna försäkring du inte behöver

- Inget hus är utan skador eller saknas

unga köpare tar inga chanser

Planerar du att köpa ett hem, och kanske du debutant på bostadsmarknaden ? Har du en översikt över kostnaderna som kommer utöver köpeskillingen, och har du räknat på vad levnadsutgifterna är?

De extra kostnader krypa snabbt upp mot hundratusen ytterligare bostäder innan köpet är i hamn, och sedan kommer kostnaden för försäkringar, omkostnader och makt när man har flyttat in.

- Någon har satt sig fast i alla kostnader i samband med inköp, medan andra hoppar lite i stolen när de blir medvetna om att det finns något som kallas stämpelskatt, säger konsumentekonom på Nordea, till Christine Warloe klicka. nr.

Oväntade kostnader

Om du köper ett hem på 3 miljoner, kommer det att finnas 75.000 extra stämpelskatt, och sedan kommer anmälningsavgiften.

Och när du kommer hem kommer det att bli ännu fler utgifter.

- Jag upplever när jag träffas med hemköpare, och speciellt första gången byggare, att det finns några kostnader du inte tänker på, beskriver Warloe.

- När vi sitter med en kund och göra beräkningar på vad de kan göra i kostnader, har i många fall bostads dröm nedskalade när bland annat ger en ökning med tre procentenheter ränta, säger konsumentekonom på DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen , för att klicka. nr.

Sodefjed Jørgensen säger att de i sina beräkningar bygger på standardbudgeten som utarbetats av Norska institutet för konsumentforskning.

- Den första kommentar vi mottar från kunder är ofta att de tycker att budgeten är för hög, men när vi har arbetat igenom den, är den ofta omvänd.

Dokumentavgift

Vi har tagit en 2-rumsfastighet till salu på Majorstua i Oslo. Den har ett prisbidrag på 2 150 000 kr.

Den första avgiften du möter i ett heminköp är dokumentavgiften. Det är 2, 5 procent, och beräknas av inköpspriset.

I vårt exempel betyder det en kostnad på 53 750 kronor.

Om detta belopp betalas över hela låneperioden för ett lån på 1, 5 till 2 miljoner kommer den månatliga avgiften initialt att vara låg.

- Men det är så många människor byter hem flera gånger, och då får du samma engångskostnader varje gång. Det kan därför vara vettigt, i den mån ekonomin gör det möjligt att tänka långsiktigt när man köper ett hem ", betonar Warloe.

Det är viktigt att vara medveten om att du inte betalar en dokumentavgift för inköp av bostads-, lager- eller bondlägenheter. För dessa kommer istället att bli en så kallad transportavgift, betalad till bostadsföretagets företagare.

KOSTNADER: Här är en bra indikation på vilka kostnader som ingår.Foto: Skärmdump: Zett

officiella registreringsavgift

Kostnad för inköp

  • Stämpel: 2, 5% (endast besittningsrätt)
  • Officiell avgift registrering: 1935 - för bostadsobligationer och 1548, - för dådet
  • Establishment avgift lån. Om du har ett BSU-konto hos banken behöver du inte betala avgiften).
  • Transport avgift (för bostadsrättsföreningar och aktier lägenhet): 2 x 430, - (registrering av handlingar och inteckningar bond)
  • pantbrev till långivaren bank: 202 -
  • I bostadsrättsföreningar och bostäder kan också vara avgifter i samband med förtidsrättigheter. Vid OBOS har följande avgifter:
  • Förhandsmeddelande om förköpsrätt: 3. 440 -
  • laddnings användningen av företrädesrätt 4. 300 -
  • Sakförsäkring (kolla med ditt försäkringsbolag att tillgångarna är försäkrade också under själva flytten) <999 > Hus Insurance (del lyckligt som en del av de offentliga utgifterna, eftersom de flesta gäller för dem som köper villa)
  • även dokumentavgift är avsett att täcka kostnaderna för registrering, beräknar myndigheterna även en registreringsavgift.

Avgiften ska betalas för varje handling som tvister, och i huvudsak handlar det om gemensamma och inteckningslån. Registreringsavgiften för joint venture är 1548 medan hypotekslånet är 1935. Totalt kommer det att bli 3500 kronor.

Priserna på bostadsrätter är 430 kr för motsvarande dokument.

Ägaravgift

Om lägenheten som inköp tillhör en husägare, betalas en ägaravgift vanligtvis till företagets ägare. Det kan variera från husägare till husägare.

Försäkring

När du köper en lägenhet är brandförsäkringen vanligtvis en del av de gemensamma kostnaderna. Å andra sidan måste hemförsäkring betalas av den enskilda husägaren.

I vårt fall är försäkringsbeloppet fastställt till 470 000 kronor med hjälp av finansiella sektorns finansiella rapporter. Sedan har vi lämnat mediestandarden på insättningen.

Årlig premie för sådan försäkring kommer att vara ca 1200 kronor.

Delade kostnader

Storleken på de offentliga utgifterna varierar kraftigt från en fastighet till en annan, främst eftersom det är mycket annorlunda än vad som anges i de offentliga utgifterna. I vissa fall är det bara kommunala kostnader och brandförsäkring, i andra fall återbetalning av lån, värme, kabel-tv och internet.

Renovering

Många bostäder annonseras med en formulering som "stor potential". Det innebär helt enkelt att renoveringar krävs.

- Vi finner att många miss detta både när det gäller användning av egen tid och vad det kostar. Det betyder att någon får en obehaglig överraskning, säger Warloe.

Inklusive utgifter

Vid rådets konsumenten är den berörda situationen på bostadsmarknaden, och särskilt när det gäller ungdomar, eftersom de ser att denna grupp har en oproportionerligt stor skuldbörda.

- Vår önskan därför att det begärda priset av annonserna är inklusive stämpelskatt, eftersom det skapar större öppenhet, säger teknisk direktör på konsumentrådet, Torgeir Øines att klicka.nr.

- Vi finner också att bankerna har varit mer skickliga när det gäller att anpassa lånens storlek i förhållande till kundernas betalningsförmåga, men det finns fortfarande många unga som bor marginellt eftersom de måste gå långt i ett heminköp.

Mäklaravgifter

I en bostadstransaktion betalar säljaren mäklarnas avgifter och utgifter för reklam. Men om du säljer ett hem innan du köper en ny, måste du bära både försäljningskostnaderna och dokumentavgiften. Och det kan snart vara närmare 150 000 totalt.

Läs också:

Detta bör följa när man köper fastighet

För att vinna budgivningen

Hitta renoverings idéer i vår inspiration guide

Att tala tydligt ins tillsammans

ADVERT

Mest populära