All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostadsmarknaden blåste

Senaste utredningen av bostadsundersökningen visar att bostadsmarknaden kämpar. Samtidigt är nyheten att fastighetsbyrån Notar sätter ner 26 kontor över hela landet. Ett bra exempel på hur nedgångar och höga utlåningsräntor påverkar norska arbeten direkt och bidrar till högre arbetslöshet.

Notar meddelar nu att de måste sänka sig betydligt i mäklaren och lägga ner 26 mäklarbyråer. Omkring 100 personer kommer att avfärdas till följd av nedläggningarna.

- En omfattande översyn avslöjade behovet av rengöring. Nu tar vi några väldigt kraftfulla steg för att säkerställa en lönsam och stark Notar även i framtiden, säger Geir Hantveit, ny VD för Notar i ett pressmeddelande.

Förutom de 26 kontor som läggs ner, har Notar deponerat 18 kontor tidigare i år.

- Många mäklarbyråer har varit förlorade. Vi lägger därför ned olönsamma kontor och fokuserar på dem som har visat att de kan tjäna pengar också på en hård marknad, säger Hantveit.

Reasoning Workplaces

Märkningstryck från fastighetsmäklare

Gry Ljøterud i Manpower säger att de har märkt ett drag från fastighetsmäklare och personer inom byggbranschen. Foto: Manpower Visa mer

Besättningen Företaget Manpower har markerat ett drag från fastighetsmäklare.

- Ja, vi har ökat tillströmningen av fastighetsmäklare. Försäljningen av bostäder är långsam jämfört med det förflutna, och branschen har haft många mäklare. Flera mäklarfirmor slår nu ner i organisationen, säger Gry May Ljøterud, informationschef för Manpower.

Rekord kommer att sälja

Den månatliga undersökningen, Bostadsundersökningen, presenterad av fastighetsmäklare 1, bekräftar att bostadsmarknaden befinner sig i en mycket svår fas.

Antal bostäder till salu har ökat till ny rekord. Nu finns det 22.700 bostäder till salu, 34% mer än ett år sedan. Antalet bostäder till salu har ökat särskilt starkt i oktober. Samtidigt börjar norrmänna inse att de måste hålla sig lugna ett tag. 14 procent färre norrmän har flyttplaner det närmaste året nu än vid samma tidpunkt förra året.

Säkrare köp av nytt bostad

Främjande arbetslöshet

Prisförväntningarna för bostäder är negativa över hela landet, enligt Housing Survey. Vi tror att priserna kommer att falla även i framtiden, och de största pessimisterna bor i Østfold och Hordaland.

Norrmän börjar ta seriöst i fråga om stigande arbetslöshet. Bostadsundersökningen visar en kraftig ökning av arbetslöshetens förväntningar, och osäkerheten om framtida inkomster och löner ökar.

Läs också: Småföretagskamp

ADVERT

Mest populära