All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Husets nya rustning

Föreställ dig följande: Kari och Ola gifter sig, bygger hus och har sitt första barn. De målar huset med en av de nya, mycket hållbara målningarna. Då måste mamma och pappa inte klättra upp stegen igen innan barnet börjar på gymnasiet - åtminstone inte förrän efter bekräftelse!

Med "gammaldags" färg och fläckar måste väggen ofta användas igen efter bara fyra till fem år. Hur är det möjligt att bevara samma färg och skina på väggarna så mycket längre?

Teknik, position, väder

Det finns flera anledningar till varför målningarna har blivit så bra. Det viktigaste är tekniken. Målare har utvecklat helt nya bindemedel och emulsioner. Dessa tillägg gör målningarna både 20 och 50 procent dyrare än vanligt, vissa har även dubbla priser. Men vad kostar det för ett laglag att kosta 1700 kronor, vars liv på väggen kan tredubblas? Tänk på att du sparar mycket på alla målningsverktyg, byggnadsställningar och hissar du inte behöver använda så ofta! För att inte tala om det manuella arbetet, som nu minskar betydligt. Därför är det en bra ekonomi.

Sanningen är att mycket av vad du hittar i produkterna inte är helt nytt. Flera av ingredienserna i målningarna har länge varit kända - det gäller både färgpigment och fyllmedel. Men drogerna har varit så dyra att producenterna varit rädda att använda dem. Vissa ingredienser har varit på marknaden men inte i sådana produkter som detta.

Då handlar vi om en nästan lika viktig anledning: kundernas attityd. Våra konsumenter har blivit mer berörda med våra hus än tidigare. Många av oss ser att det är värt att betjäna fasaden. Dessutom visar räknaren att det som verkligen kostar är målningen - inte färgen. Därför ber vi om kvalitetsprodukter och vi är villiga att betala mer för dem. Tillverkare följer upp.

Den tredje faktorn är det norska vädret. Den blev extremare. Det blir varmare, det blir kallare, det regnar mer och vädret förändras snabbare. Samtidigt finns det lika mycket damm och pollen i luften som tidigare. Allt detta krusar på väggarna. Både husägare och tillverkare ser att starka färger, särskilt röda och blåa, bleknade för snabbt. Om det finns produkter som kan lösa problemet, skulle vi vilja ha dem.

En viktig faktor här är solljuset. UV-strålning från solen bryter ner all färg och ytbehandling. De nya målningarna är formulerade med råmaterial som gör att de kan tåla mer solljus, innan färg och glans försvagas.

Alla dessa faktorer ger utrymme för de nya produkterna. Andra egenskaper är att målningar står bättre mot svampar och upploppsattacker, och är smidiga och bra för pensel och rulle.

Kortvarig glädje

Du får både färg och däck av den nya, robusta typen.Produkterna kan vara både lösningsmedel och vattenbaserade. Flera stora tillverkare är klara med sina sorter nu i vår, redo att leverera husägare med den bästa marknaden kan ge. Tillverkare betonar att det inte handlar om att sätta "lurium" i målningarna. Du betalar helt enkelt för att använda mer högkvalitativa material. Faktum är att du har kunnat köpa liknande kvalitetsmålningar i flera år, till exempel England, Tyskland och Nederländerna. I Norge har prisskräck varit dominerande. Många tror att lycka är gjort om de hittar en kakel för 298 kronor. Den lyckan är vanligtvis kortlivad.

Professionell Professionals Garanti

Vissa tillverkare kommer att erbjuda garantier av både sex och tolv år: så länge de nya målningarna kommer att förbli vit och färg. Men det kräver att färg eller färgning görs av en målare, enligt tillverkarens exakta instruktioner.

Endast tio tiondelar av bostadshus i Norge är målade av proffs. Resten tillhandahålls av husägare och semesterfirare. Det innebär att du inte får någon annan garanti än den du själv tillhandahåller. Men det kan vara bra nog.

Följ receptet

Producenterna säger att oavsett hur bra deras nya målningar är, det är den gamla regeln som gäller: "Ingen sak är smutsig". De betonar att korrekt förbehandling innebär både grundlig tvättning av fasaden och din grund. De betonar också att hus attackeras av väder, sol och vind på olika sätt, beroende på var i terrängen huset är. Det vill säga samma färg på två hus som ligger ganska nära varandra kan attackeras annorlunda och se annorlunda ut efter några år.

Om du gör enligt receptet, kan du i bästa fall låta det stiga och vilas ut för de kommande tolv somrarna. Njut av god mat och dryck på terrassen samtidigt som du beundrar ett hus som bara är nymålat i säsong efter säsong!

ADVERT

Mest populära