All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Hus från 1930 var totalforvandlet

1930: s hus i Oslo var stor men opraktisk.

Heleneholm och Nina Haeger i inre fast Haeger HOLM interiör möbeldesign MNIL tog uppdraget att omvandla huset med boyta på nästan 200 kvadratmeter ett öppet hus för familjer med små barn.

- Huset var mörkt och labyrint, vad var de största utmaningarna?

- På första våningen var placeringen av de viktigaste huvudfunktionerna, kök och vardagsrum. Vi flyttade köket över till andra sidan av huset. Ursprungligen låg ett av vardagsrummen där. På andra våningen var vi tvungna att lägga in ett extra badrum. Förutom toalett och dusch bör innehålla ett handfat som var tillräckligt djup för att sänka tvättmaskin och torktumlare, samt tvättkorgar. Det skulle inte se ut som ett tvättstuga, så här fick vi en utmaning. Men resultatet var som önskat.

Holm och Hæg berättar att en annan utmaning var belysningen på andra våningen. Takhöjden var så låg för den nya isoleringen av ytterväggar och tack vare att det inte gick att gå upp i taket. Därför måste belysningen överlagras. För att hitta en balans så att den inte blev rörig, var täta vita lådor monterade för att ge bra ljus. De byggdes så lite som möjligt in i rummet.

- Uppvärmningen var en tredje utmaning, och vi fann att vattenburen värme var den bästa lösningen. Vi konstruerade en ny vägg på första våningen, så familjen fick en gaspanna tillsammans med integrerade hyllor.

DEN GRÖNA RUMMEN. Badrummet badades sedan med gröna mosaikplattor 2x2 cm. Badet avlägsnas och gästbadet har en dusch istället. Tvättmaskinen ligger arbetsbänk. Mosaikplattor Trend från Vitreo, Fagflis. Foto: FOTO: Espen Grønli

MER ELEGANISK. Den ursprungliga trappremmen har fått flera lager av högglansfärg. Innan den stängdes har nu väggen till höger om föregående bild tagits bort så att salen öppnas. Foto: PHOTO: Espen Grønli

HOT WALL MALLERY. Den avlånga eldstaden utsträcker rummets långa linjer, den är dekorativ med flammor mot vit bakgrund. Gaspisen är från Romerike Eldstad och Uppvärmning. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Vad behölls på 1930-talets stil i bostaden?

designduo: Heleneholm och Nina Haeger i inre arkitektbyrån Haeger HOLM inredningsarkitektur möbeldesign MNIL, ligger bakom detta bostadsprojekt. Foto: Foto: Espen Grønli

Nedgången var tre gånger så stor

- Trappan behölls, renoverade och målade. Ytterdörren är ny, men det är en exakt kopia av originaldörren. Dörren uppfyller dagens krav på brand och ljud. Det böjda fönstret i tvättstugan / gästbaden hålls också kvar.

- Du använde huvudsakligen vit med olika nyanser av ljusstyrka. Varför?

- Husägare ville ha ett modernt, vitt och rent uttryck.Vi ville ha kontraster och variation, vilket resulterade i olika glans och valor grader i vita och beige färger.

- Betoning på underhållsfria material, några tips?

- Även om lätta material används, kräver de liten eller ingen ytbehandling. Halvkaklade badrumsplattor (natursten), laminatytor för skrivbordet i korridoren och vit Corian på köksbänken behöver lite omsorg. I hallen valde vi nyanser av mörk beige för beige kakel så att smuts inte såg så bra ut.

- Vad bör beaktas innan ett sådant projekt börjar?

KONTAKT. Det finns god kontakt mellan köket och matsalen. Det finns solstolar i hela bostaden, med undantag för hall och badrum. Golvet levereras färdigt mattmålat från Flotte Gulv. Matbord Corona från Bolia, och stolar Catifa från Arper. Över bordet hänger det pendlande hoppet. Foto: FOTO: Espen Grønli

LJUS HUVUDFÄRG. Köksdisken fortsätter till en halvö, där frukost ofta uppskattas. Vitvaror är integrerade och dolda bakom vita dörrar. Vit är förresten huvudfärgen på huset. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Funktion och behov. Tänk på hur du vill använda hemmet och vad behöver du i ditt dagliga liv. Det är också viktigt att hemmetestetiken speglar vem som bor där.

Hur var loftlägenheten ett familjehem? 999> - Vilka egenskaper på projektet vill du rita?

- De lättanvända materialen ger ett ljust och elegant uttryck när de är kvar. Vattenburen värme ger stadig rumstemperatur i hela rummet och är också ekonomisk. Gas spis som kan ses från både soffan och matsalen och bidrar till en harmonisk atmosfär. Samspelet mellan oss, ägare och entreprenörer arbetade otroligt bra. Det är viktigt att få ett framgångsrikt projekt på land.

Läs också

Bli inspirerad av våra levande bilder

FRÅN KÖK I HALL. Stora och färgstarka bilder representerar kontraster med de vita ytorna. Även om några av väggarna är kvar, är det dörrlöst på bottenvåningen. Hallen används också som arbetsplats. Ikea-garderoberna är målade med glansig beigefärg vid företaget Molec. På golvet finns mattplattor på 60x60 cm från Fagflis. Bilden är undertecknad Hans-Jørgen Osnes. Foto: FOTO: Espen Grønli

TAVLEFINT. Skrivbord behöver inte vara fyrkantigt. Målningen är målad i en cirkel i barnrummet. Det fanns inget utrymme för infällda ljus, så upp och ner fick spotlight från Light House. Barnstol från Living. Foto: Foto: Espen Grønli

Unik restaurering av gamla hus

"Snailhouse" i betong gjorde underverk med fristående

Italian Shack var en helgdag idyll

Tio sval kök att inspireras av

ADVERT

Mest populära