All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Herdighetssonen att ändra

->

Foto: Colourbox

- När du plantera ut i trädgården, har du två val: du kan välja växter som motsvarar herdighetssonen i din trädgård, eller så kan du anpassa herdighetsforholdene i trädgården efter Vilka växter du vill använda, säger Marit Næss på Marit's Garden Planning i Asker.

De kartor över herdighetssoner visar hur härdade växter måste vara för att frodas i den region där du bor, men du bör inte ha varit trädgård egen lång tid att upptäcka att herdighetssonene kan variera mellan trädgårdar i grannskapet. Samma växtsortiment kan blomma med några veckors skillnad i samma gata, och vad som gäller i din trädgård kan skilja sig från vad som ligger i grannens.

Persikor på Romerike

Och även i din egen trädgård är det möjligt att klämma den rena sonen. Romerike Leaf berättade nyligen om Christine H. Odden som odlar p. a. Druvor och persikor i Romerike. Odden bor i ett område med zon 4 eller 5, medan persiken har en hårdhet på 2-3. Frisk odling, Odden har uppnåtts genom att använda varmare zoner i trädgården, som en vägg på solsidan.

- Lägg till stenar bakom plantorna. De fungerar som värmekälla på samma sätt som en husvägg, säger Odden till Romerike Blad.

Använd en varm solvegg för mer värmekrävande växter och skydda växter som inte gillar vind, till exempel magnolia träd.

- Det bästa är att sila vinden, till exempel med en häck, en trellis eller en vägg som inte är helt tätt. Då har du andra och mer gynnsamma förhållanden genast, säger Hagedesigner Næss.

Filter, inte blockerar, vind

- Det dummaste du kan göra är att använda en vägg mot vinden, varnar hon.

I stället för vinden filtreras och sveper kontrolleras genom trädgården, bara kommer att bidra till vindkraft virvlar på baksidan av väggen som vinden tvingas förbi väggen. I stället för att minska vinden har du förstärkt det.

Ching fingrarna efter att ha infört nya växter i trädgården, ta tid att överväga trädgården och växterna tillsammans. Är växten du vill lägga ner tillräckligt hårt för att uthärda livet i din gård? Och om inte, finns det något du kan ändra i trädgården för att förbättra förutsättningarna?

- Är du osäker och behöver input? Ta ett samråd med trädgårdsplaneraren och nya möjligheter öppnas, föreslår Næss.

Lösningarna kan vara enkla. Kanske behöver du bara ändra platsen. I stället för att plantera Magnolia-trädet mitt i den öppna gräsmattan, kan du lägga den i skyddshyllan. Möjligheterna i trädgården utvecklas om du vågar tänka igen.

Konsument Om

Marits Landscaping, tel: 91 oktober 11 20

BoGrønt, tel: 22 88 10:30

plantage, tel: 64 83 24 74

Oasis Hageland

ADVERT

Mest populära