All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Hive är livgivande för trädgården

I Norge har vi 30.000 färre bikupor i dag än vi hade 1984. och det trots att många återigen har visat intresse under de senaste åren, enligt siffror från den norska Biodlare. De bin som flyger från blomma till blomma och spridd pollen är upptagna nu under sommarmånaderna. De ser till att blommande växter växer. Dessutom kommer framgångsrik pollinering att påverka mängden och kvaliteten på frukt och bär.

Fascinerande samhälle

Bierna har ett välorganiserat samhälle. Binarna i en kub kallas bifolket och består av tre grupper. Drottningen ger äggproduktion och kan lägga till upp till 3000 ägg per dag under sommarsäsongen. Arbetsbina är hennes domstol. De matar drottningen och håller henne ren, men de är också barnvänner, byggare, förmyndare och matankare. Dronorna är av deras del manliga öl som befruktar drottningen, men som fallet kommer de sparkas ut och dö.

Var kan du börja med biodling?

Naturligtvis måste du vara uppmärksam på grannarna, och glöm inte grannskapslagen, men med fina öl går det bra i en trädgård. Kanske har du en stuga i ett lyngområde, eller bor nära en bonde som är en fruktodlare och intresserad av pollinbi bin?

Biodling kan köra nästan var som helst. Men bina behöver mat och maten är blommor. Bina tycker också om ett bra klimat. Bin kommer också att sitta på en regnig dag. Ju bättre klimatet desto mer älskling blir det. Norges Birøkterlag baseras på statistik som ger cirka 25 kilo honung per kub.

Vilka växter tycker binarna om?

Planterna som drar bina varierar från plats till plats. I början av sommaren är de viktigaste "honungplantorna" maskros, fruktträd, blåbär och särskilt hallon. I augusti är det ljudklustret. Røsslngen ger också ungefär hälften av den norska honungen, som vi kallar lynghonung.

Hur börjar man med biodling?

- Det första att göra är att delta i en kurs, säger Heidi Kirkeby i Norges Birøkterlag.

Där hittar du allt du behöver veta för att komma igång, och du får också en mentor som kommer att vara där och hjälpa till i startfasen.

- Bin är djur och behöver vård, så om du är så upptagen att du knappt har tid att sova, så inte biodling sak, då en insekt hotell vara en bättre lösning, hon påminner om.

Men om du fortfarande vill börja med öl, kanske du vill börja planera i höst. Norska Biodlare har 120 lokala och landsting filialer i alla län och driver kurser för alla som går med en biodlare i magen, men har helt rätt kurs nästan innan de publiceras.

Hur många bikupor

Norwegian Biodlare rekommenderar mellan två och sex kuber för en nybörjare, och säger att man måste räkna tio till femton arbetade timmar per år för varje bikupa.

Anmälan från

Även om man inte behöver ansöka om tillstånd för att hålla bin är ett måste enligt lag anmäla FSA som du vill placera bikupor i trädgården dagen innan du får bin.Detta är viktigt för att Livsmedelsverkets myndighet ska kunna hålla en överblick över beståndet vid exempelvis sjukdom.

ADVERT

Mest populära