All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sådana varor örter längre

med färska doftande örter å varje dag och kunna använda dessa i matlagning är en vardagslyx alla kan nu delta i. Resultaten av forskning och utveckling har gjort Fiskars med sin blomkruka "Kitchen Garden" kombinerar det praktiska och effektiva med modern finländsk design.

För att säkerställa att färska örter alltid finns tillgängliga placeras örterna direkt i ljusmaskinen med eller utan de medkänna apelsinpottarna. Fyll med vatten, sätt på LED-lampan och placera kupolen över örterna.

Det är lättare att inte ha en kontrollerad skyddsmiljö för vilken dina örter kommer att växa i.

Detta varar dina örter. Foto: AMM

Se också:

för att jaga bort flugorna med fryspåsar och vatten

Är du trött på irriterande flugor på terrassen eller i trädgården, då detta fryspåse trick för dig. Det kostar inte mer än några mynt för att ...

Basic och Premium

• Kitchen Garden finns i två upplagor, varav Basic version kommer med LED-lampor som är redo kalibrerad för de flesta örter.

• Premuim-modellen levereras med ett LED-ljus som kan ställas in via en fjärrkontroll, så att du kan finjustera färg och styrka efter dina behov och önskemål.

• Med premiummodellen kan du också ställa in enheten till "viloläge" i 8 timmar vilket ytterligare optimerar tillväxtförhållandena.

• Premiumversionen gör det därför möjligt att odla örter från frödieten. Det gör det lätt att experimentera med nya örter och växter, hemma på egen köksdisk.

• Båda modellerna kommer med små örtkrukor för opitmaliserad tillväxt av mindre örtplantor genom de medföljande kapillärmattorna (artificiella rötter).

• Utan bullriga pumpar och med diskar som kan tvättas i diskmaskin (inte lysdiodsbelysningen och kupolen) är det enkelt att lägga till färska örter till varje måltid.

Herb och Flower Scissors

För att säkerställa att "skörd" av de örter som görs på bästa möjliga sätt, det har också kommit en ny trimning-sax speciellt gjorda för örter. Saxen är i de bästa materialen, där det rostfria bladet ger en ren och noggrann skär för att minimera växtens skada. Ett korrekt snitt är viktigt för att växten växer ytterligare så att stammen inte skadas onödigt.

Finländsk designern Petteri Masalin är mannen bakom den innovativa LED-örtkrukan som garanterar din örtlång livstid. Foto: AMM

Läs också:

Varmvatten på utomhusköket - Lätt och snabbt

Komplett köket med varmt vatten som du enkelt kan montera själv.

Använd örter och kryddor i stället för salt

Färska örter har i många tusen år varit en viktig del av människors vardag - används både i matlagning och medicin.Färska örter ger maten en ökning - både smakfullt och inte minst utseende. Finhackade färska örter ger en god smak för soppor och såser, och lägger till smaken av fiskrätter, grytor, bakverk, grönsaker, sallader och desserter. Förutom att luktar bra, stimulerar de också sinnena och aptiten.

De passar också utmärkt som ersättning för salt. För att minska saltintaget kan du försöka:

• Undvik eller använd sparsamt med salt när du lagar mat.

• Undvik vanligt sopppulver, såspulver och buljong, och använd istället lågsaltiga produkter eller koka själva kraften.

• Undvik extra saltning av mat vid bordet.

• Använd andra smakämnen som kryddor och örter i stället för salt.

Läs också:

Introducerar Passive Passionouse

Lågt energibolag lanseras nu som ett målhus.

Växtbaserade fakta

Citron lax

Kallas också "Hjärtets charm". Det är ständigt. Bladen är hjärtformade och växten får små vita blommor. Du känner igen plantan på bladen - de luktar stark citron när du gnuggar dem mellan fingrarna. Här är de löv du använder i matlagning. De skarpa, ljusgröna bladen smakar bäst.

Bladen bör inte kokas i maten för länge men bör tillsättas omedelbart före servering. Citronmelisse kan användas i allt du vill ha en citronsmak på. Till exempel i sallader, tillsammans med frukt eller i drycker, soppor och såser. Det är kryddigt för fisk. Citronbladen används ofta som dekoration på mattan eller kakan.

Dill

Är en ettårig ört som är bäst när plantan är 15-20 cm hög. Du använder de smala, välsmakande bladen som kryddor. Det är för det mesta här i Norden vi använder dill och det har sin naturliga plats med till exempel gravlaks, dillsås, kräftor, potatisrätter och sallader. Speciellt med fisk och skaldjur används den.

Estragon

Är flerårig och växten liknar en liten buske. Det är bladen från de unga skotten som används. De har den starkaste smaken strax innan plantan blommar. Smaken är lite bitter. Hacka eller skära löven och använd den som kryddor för stekt kött eller fisk. Estragon passar utmärkt i såser och soppor, och det är franska estragon, som är kryddigt i bearnaisesås.

Du kan enkelt göra estragonättika genom att placera hela stammar med löv i vinägerflaskan. Det ser ut som dekorativt och kan till exempel användas för presenter. Annars bör du inte använda stammarna eftersom de har en mycket stark och skarp smak.

Koriander

Är en tillväxt på ett år. Det är en gammal ört som har blivit mycket populär igen. Växten är spetsig med sina ljusgröna tunna blad. Du använder både de färska bladen och de runda fröerna. Fröna ger en mycket stark smak och du kan köpa torkade korianderfrön i kryddhyllorna i affären - helt eller målade.

Man tror att koriander kommer från östra Medelhavet. Växten har länge varit känd som örter i Fjärran Östern, och är lika vanligt i indisk mat som en krossad potatis med oss.Koriander ingår också i många karryblandningar. Smaken är söt och lite bitter, och korianderblad brukar spruta soppor och sallader. Koriander frön används b. a. som bröd kryddor, ris och grönsaker, kakor och desserter.

Koriander används ofta med kanel, ingefära och kryddnejlika.

Källa: Informations- och kommunikationsbyrån för frukt och grönsaker.

ADVERT

Mest populära