All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Avel är mer än thuja

En häck kan fungera som trädgårdens gröna vägg medan den kan bilda en fin bakgrund för andra grödor. För att en häck ska kunna fungera som en partition, vägg eller gräns för tomten måste den dock vara hög och tätt.

- Det är väldigt viktigt att välja rätt växtsort för att häcka, för att en höjd häck förlorar sin uppgift snabbt, förklarar informationsansvarig Tonje Bergh på Kontoret för Blommor och Växter (OBP).

Flower Gifts: Bridal Peara ger vacker blomning.

Ut med Tuja

Många väljer Tuja omedelbart utan att överväga alternativen. Tuja har haft en enorm ökad popularitet de senaste åren, vilket nästan har lett till en likformning av de norska trädgårdarna. Av detta skäl är det lämpligt att överväga andra alternativ när det nya staketet ska planteras.

- En trädgård uppdelad av olika häckar uppfattas vara större och intressant, säger Bergh.

Fritt växer eller klippta häckar

Växter som lämpar sig för fritt växande häckar tar lite mer plats än växter men klippta häckar, men i gengäld kan de ofta erbjuder en vacker blomning. Växter som är bra för fritt växande häckar omfattar enbärsvampar, skarvar, björkspiror och laubærhöjder.

klippta häckar ger en mjuk, varm vägg och kan vara en fin kontrast eller komplement till perenner, rosor och andra växter med mjuka former och klara färger. Vill du ha en klippt häck, bör du välja växter som alperips, bok, lind, europaliguster, blåkristtorn eller bærsøtmispel.

Läs också:

Flexibelt bostadsområde

Flexibelt bostadsutrymme ger dig fler alternativ än de permanenta. Här visar vi dig tre sätt att skapa levande väggar som inte permanent stänger utsikten.

Du kan forma en snitt häck som du vill. Den kan vara smal eller bred, hög eller låg, men se till att den alltid är smalast överst eller åtminstone så bred längst upp som längst ner. Om det blir för brett längst upp i botten kan detta förhindra lätt åtkomst till de nedre grenarna, vilket i sin tur leder till en liten häck.

ADVERT

Mest populära