All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Träet som ger mest värme

Feller även träd, användning naturligtvis trä du har tillgängligt när du har staplade och torkas ved bäst.

Men om du köper det kan det vara bra att veta hur man kontrollerar om träet är torrt nog och vilket trä som ger dig mest värme.

Norrmän älskar björkskogen

När nordmän skjuter med trä är det främst i björkskog.

ingen tvekan: Björk är det som säljer den i särklass mest i Norge, säger Øyvind Stranna Larsen, chef för handel norska fallet. Se mer

- Om du köper i påsar eller på pall, här är det ingen tvekan: 70-80 procent av ved är björk, säger Øyvind Stranna Larsen, chef för handel norska fall till Dinside.

Han förklarar att björk är en av de mest använda trädslagen i Norge och att det därför är en träart som vi har god tillgång till.

- Den andra är att det är ett bra träd när det gäller energiinnehåll. Den avgörande faktorn för energiinnehållet är egen vikt, och Bjørk har en relativt hög gravitation, säger Larsen.

- ask, ek och bok, som är trä med en högre värmevärde än björk, värmeälskande trädslag som vi har inte så långt borta, säger Larsen, och det förklarar också varför dessa skogar inte så stor utsträckning som bränsle i de norska vedspisar .

Dessa träslag producerar mest värme

I en ren förbränning spis, du får ut cirka 75 procent av den energi, i en gammal vedspis cirka 50 procent.

En ren brinnande vedspis släpper också ut ganska mycket mindre partiklar än en gammal vedspis, det är också ett bra argument för att ersätta den gamla vedspisen.

(FM3 = fasta kubikmeter = en kubisk fast massa)

Bränsle kWh / fm³
Beech 3000
Oak 2900
Aska 2900
lön 2800
Roe 2700
Björk 2650
Pine 2350
Slån 2350
Selje 2290
Asp < 999> 2150 Gran
2150 Gray Alder
1900 Källa: Enova

för att kontrollera om veden är tillräckligt torr

den våtare träet är, desto mindre energi du får ut på grund av att den energi som produceras av träet används för att förånga vattnet.

Det bör helst inte överskrida 20 procent fukt. Om du vill ha ordentligt torrt trä, oavsett om du köper hos en större återförsäljare eller hos en lokal leverantör, kan du mäta med en fuktmätare.

Eller så kan du kontrollera torrhet med hjälp av rengöringsmedel:

Denna fråga har publicerats på Dinside tidigare

Se även denna

Kom ihåg att ljus från toppen!

ADVERT

Mest populära