All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Värme tar brun snigel

Vill du lyssna på dem som varje år leder en till synes evig kamp mot brun snigel eller brun skogssnigel som den kallas i tekniska termer? Då kommer det torra och varma vädret vi har upplevt de senaste veckorna att ge dig en hjälpande hand.

Enligt den danska hemsidan bolius. dk är inte mordslakan, som det också kallas, speciellt upphetsad för torrt väder. Det hade dock goda levnadsförhållanden i regniga juni, men i juli, när solen har stekt och regnat ut, har sniglarna, enligt danska experter, försämrat livsförhållanden.

- Vädret i juni, med kraftigt nederbörd, gynnade måneboet. Och det ökade risken för en säsong med många mördare. Men den senaste värmevågen kan ha upphört med det, säger Jes Aagaard till webbplatsen. Han är naturrådgivare i Naturstyrelsen.

- Det kommer nog en ganska lång period av värme och torka till att påverka snigeln befolkningen förklarar senior forskare vid Bioforsk, Solveig Haukeland, inför klick. nr.

- Men det varma vädret är åtminstone bra för dem som är lyckliga, så att man inte ser sniglarna, för i ett sådant väder dras de ner där de kan hitta skugga och fukt.

Haukland anser emellertid att det redan är möjligt att dra slutsatsen att 2013 inte kommer att vara år för den bruna spiken.

- Vårt intryck är att färre av dem i år och i höstas såg vi att sniglarna lämnade ägg som inte kläcktes.

klimatkänsliga

MINDRE SNAILS: Solveig Haukeland senior forskare vid Bioforsk och expert på skogs brun snigel och hon påstår sig ha observerat färre sniglar i år än förra året. Foto: FOTO: Arild Andersen

Liksom sina andra levande varelser har Iberiaskog spiken, som det kallas, sitt favoritklimat. Brunskogsneglen ser bäst ut när det är fuktigt.

"Fuktighet är viktigt för spridning och förekomst av sniglar, i allmänhet sniglar är många på fuktiga områden," skriver Bioforsk på snigelsidorna.

Å andra sidan uthärdar de när solen skiner på himlen, temperaturen stiger och regnet försvinner. Detta beror främst på att sniglarna absorberar fukt genom huden. Och om de inte har tillgång till fukt kan deras liv vara kortlivade.

"markbundna sniglar skalade förlorar vatten genom huden genom indunstning och eftersom de producerar stora mängder av slem som används både för att förflytta och för skydd av huden. Sniglar vätskebalans styrs av fuktabsorption direkt genom huden, men de behöver också en viss mängd Om de inte får tillgång till "fritt" vatten dör de inom några dagar, säger Bioforsk.

Men enligt Haukeland, varhelst det dåliga klimatet och vädret är, kommer det alltid att finnas några överlevande som kan fortsätta "familjen".

Ta sniglar på natten

Det är fortfarande rapporterade en torr och varm väderlek framöver, och det betyder brun skogssnigel enligt Bioforsk förändring beteende för att överleva.

Detta tar bort den iberiska snigel

"Under torra förhållanden måste därför sniglar undvika uttorkning, detta kan de göra genom klumpar ihop för att minska vätskeförlust, eller hitta en plats som är fuktig nog att överleva den torra perioden" , de utarbetar.

Och det betyder att du som en snögubbe måste byta strategi. För även om det finns färre sniglar på gräsmattan finns de fortfarande kvar.

- Det är bara mindre aktivt och har dragit sig till skuggiga platser, till exempel under stockar, och betonar också Haukeland.

- Men det är inte nödvändigtvis en bra idé att börja lyfta på och så att hitta dem. Vänta inte till natt och dagg, för att de kommer tillbaka igen.

Skapa din egen snigel fällor

Om du vill gå i krig mot brun skogssnigel på en bredare front än bara plocka dem, kan du installera olika fällor i trädgården.

En av de scener Bioforsk föreslår att bygga består av en glassbox och öl.

GEMMEST: Här ser det bruna skogsboet ut som det. Då letar du efter det, ljus under plankor, stenar och annat skräp i trädgården. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

"gräva ner glasslåda nära snigel vänliga vegetation (prova olika platser i trädgården eller lägga ut fler fällor), gräva ner det så att det nästan (1/2 cm ovan) är i jämnhöjd med marken. Tillsätt 1 flaska (33 cl ) öl (vanligtvis alkoholfri). Rensa fällan nästa morgon ", beskriver de.

En annan variant enligt Bioforsk lägger upp bete under klinker, takpannor eller liknande och sedan kan plocka dem när väl har ackumulerats att festa. Som bete nämner Bioforsk hundmat, kattmat eller fuktad kli. Grapefruktskal, apelsinskal eller råpotatisskivor lockar också sniglar. Nyligen slickade maskrosor är också freaking ut för dem.

Då kan du fixa två plågor i en åtgärd; ta bort ogräs och desima sniglar.

Artificiell gömställen är en annan metod Bioforsk rekommendera. "Detta kan bestå av träplankor, plastmattor där snigeln kryper in under en dag. Genom att vända dessa gömställen regelbundet kan samla sniglar", tippa.

Läs också:

50 snigel fria anläggningar

Bunndekkere ger lättskött trädgård

Örtagård behöver inte vara svårt

Växter lämpliga kontroller bruna sniglar bort

På jakt efter nya inredningsidéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära