All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Värmepumpen måste upprätthållas

Text: Rikke Åserud

- En bra värmepump ska ha en livslängd på minst 15 år, är ungefär som en tvättmaskin som. Inte du tar väl hand om maskinen kommer livet snart att minskas, och så småningom blir det en fråga om värmepump var värt investeringen alls, säger ingenjör Harald Gulbrandsen. Han har skrivit "Heat Pump Handbook", en guide till installatörer av luft till luft värmepumpar, och håller också kurser för professionella om hur man installerar värmepump. Han har också flera värmepumpar hemma. Den äldsta är 13 år och värmer fortfarande upp stora delar av huset.

Inre delar

Värmepumpens inre är lätt att rengöra utomhus med en fuktig trasa. Filteren inuti är svårare att komma till, men några av dem ska rengöras varje månad.

- Om någon i huset röker, eller om det är dyrt i huset, kan det vara nödvändigt att rengöra filtren ännu oftare, påpekar Gulbrandsen. När filtren blir igensatta, minskar värmeffekten avsevärt.

Inte alla värmepumpar ser lika ut, men principen är densamma. (Kom ihåg att kontrollera användarhandboken för att se hur du gör det på din modell.) Stäng av pumpen i alla fall. När du öppnar frontluckan, kan du enkelt ta bort och byt ut de främre dammfiltren, som är relativt stora och fyllda med damm och fina belastningar. Du kan enkelt spola filtren under kranen i köket, du kan dammsuga dem eller torka dem med en fuktig trasa som blöts i tvålvatten. Låt dem torka innan de sätts in igen.

De andra filtren som ligger bakom de stora och är mindre tillgängliga, dvs kolfiltret, joniseringsenheten och det elektrostatiska filtret bör lämnas till proffs en gång om året.

- Särskilda filter ska bytas ut eller rengöras av professionella årligen. Vår eller tidig sommar är en bra tid att göra det - då har värmepumpen varit en hel årstid och mycket damm och smuts kan ha ackumulerats. När vädret är varmt kan värmepumpen stoppas väl en stund. Dessutom är det fördelaktigt att kunna köra anläggningen i kylningsläge under några timmar, vilket kommer att ta bort allt damm som gillar att fästa sig till värmeväxlaren kan trots filter, säger Gulbrandsen.

Utomhusenheten

Utomhusenheten är generellt lite för icke-professionella, men det är ändå viktigt att du håller ett öga på att det fungerar som det ska, säger Gulbrandsen. Speciellt på vintern är det viktigt att hålla reda på om avfrostningen fungerar. När maskinen brinner låses spjällen automatiskt inuti så att kall luft inte blåser in i rummet när värmepumpen är omvänd under en kort tidsperiod. Avriming är någonting som maskinen bör ta hand om, men om det inte fungerar och maskinen av någon anledning försvinner, bör du ta bort isen så fort som möjligt.

- Stäng av strömmen till värmepumpen först genom att koppla ur kontakten. Sedan värmer du varmt vatten över batteriet på baksidan så att isen smälter. En del av det värsta som kan hända är att kopparrören ligger innanför klausul ner och förstörs av frost, säger Gulbrandsen, och påminner oss om att så gott som inga värmepumpar är i grunden gjort för kalla, norska förhållanden. Han tillägger att smältning av is på utsidan inte är något du behöver göra regelbundet. Om det är ett repetitivt problem att maskinen rinner ner, bör du få en kontroll av en specialist. Orsaker till regenerering är ofta felaktiga på värmekabeln, felaktig avfrostningskontroll eller gasläckage.

På botten av maskinens utsida borde en värmekabel fästas som slår på med termostat vid ca. plus fyra grader, vilket säkerställer att snö och is inte ligger. Om pumparna inte kommer med en sådan värmekabel från tillverkaren, ska installatören se till att den är installerad innan du installerar maskinen på en norsk vägg. En lapp av is som kommer att finnas kvar på "golvet" i utomhusenheten kommer snabbt att växa och därmed kan skada fläkten roterar på insidan, och dessutom att få en dyr reparation se till att du inte får värmen från pumpen när du kan behöva det mest.

Även Testa

när du köpte din luftkonditionering, var du förmodligen presenterade beräkningar som visar hur effektivt värmepumpen bör vara - men du verkligen har något register om detta är sant? Det är lätt att kontrollera om värmepumpen håller det som lovades. Om effekten är betydligt lägre än förväntat är det vanligen ett tecken på att något är fel och det bör åtgärdas innan det har gått så långt pumpen slutar fungera eller garantin har löpt ut. Allt du behöver är enligt Gulbrandsen en enkel kraft / effektmätare och en stabilometer.

- När du installerar en värmepump, be leverantören att sätta en ström / elmätare i eluttaget för att hålla koll på hur mycket ström maskinen drar. Eller du kan köpa och köpa en mätare till exempelvis Clas Ohlson, som kostar dem knappt 200 kronor. Även om sådana mätare inte är exakt korrekta, är de bra för denna användning, anser Gulbrandsen.

Effektmätaren kan bland annat visa hur många kilowatt timmar som levereras till värmepumpen sedan installationen. hur många watt det använder just nu och hur mycket det har använt.

Hur mycket varm pumpa skickar dig, kontrollera med stektermometern.

- Ställ maskinen på maximal temperatur och fläkt vid maximal effekt. Håll termometern helt under spjällen där luften kommer ut. Luften ska åtminstone ha en temperatur på 45 grader, åtminstone så länge det inte är kallare än minus10 grader ute. Om luften från värmepumpen har en temperatur under 40 grader, är något fel, säger Gulbrandsen. De bästa värmepumparna blåser ut en temperatur mellan 55 och 60 grader vid full varvtal och utomhustemperaturer ner till noll.Denna kontroll kan vara tillrådlig innan värmesäsongen börjar.

Minns tjänsten

Även vid yrkesverksamma söker Gulbrandsen ofta att saker och ting görs fel, och att den nödvändiga uppföljningen av maskinerna är frånvarande. Om installatören inte erbjuder ett årligt serviceavtal kanske du vill fråga om det.

- Ett serviceavtal innebär att installatörer komma tillbaka till dig ett år efter att du har hade installerat värmepump. Kontrollera sedan de att det går som det ska, och sådan tjänst rekommenderas starkt, eftersom vissa fel inte dyker upp förrän efter en viss tid eller tills temperaturen sjunker på vintern, säger Gulbrandsen. Vid en kontroller tjänstesamtals skicklig uppvärmningseffekt, det vill säga, avger värmepumpen hög temperatur ordentligt; Han kontrollerar också strömförbrukningen, liksom trycket i systemet. Siffrorna han får gå när ungefär motsvarar de siffror han fick av samma mätningar föregående år, när värmepumpen var helt ny. Harald Gulbrandsen rekommenderar att använda personal med bevisad kunskap och expertis från sådana kurser i norska varmepumpeforenig (Novap) eller motsvarande. Mer information finns på www. novap. nr.

ADVERT

Mest populära