All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Pump halverad elräkning

Hyresvärd Jørn Fure från Sandefjord får elräkning med lätt hjärta. Efter att luft / vattenvärmepumpen kom för ett år sedan halveras elräkningarna.

I samband med rehabilitering av bostaden från 1963 ville familjen golvvärme. Familjefaren har rivit alla våningar, några ovanifrån, andra underifrån och anpassad för vattenburna golvvärmen.

- Jag hade tänkt på det i flera år och kollade på Enovas webbplatser om vad som skulle löna sig i vårt fall. Lösningen till beräkningen var en luft / vatten värmepump. Vi ansökte Enova om bidrag på upp till 10 000 kronor och beloppet beviljades. Då kontaktade vi Vestfold Heating Centre, vilket har varit till stor hjälp, säger Fure.

Teknisk rum: Jørn Fure i lagertanken som också levererar familjen med dricksvatten.

Värme vattenförbrukning Förra året nedgången kom IVT Optima värmepump, som består av en yttre och en dobbelmantlet varmvattenberedare, i drift. Värmepumpspumpen ger både värme och dricksvatten via ackumulatortanken. Tanken har en inbyggd elektrisk flaska, som när den blir för kall ute (under ca 10 minusgrader), avbryter och hjälper till med uppvärmning. Denna typ av luft / vatten värmepump kan också anslutas till befintliga radiatorsystem i äldre hem.

Bekväma inomhusklimat Totala Fure uppskattningar att spendera ca. 150 000 kronor på sitt nya värmesystem, som han förväntar sig att tjäna på några år. Samtidigt ger den varma golvvärmen ett behagligt inomhusklimat. "Vi är mycket nöjda med typen av uppvärmning av hemmet och inte minst genom att halvera elräkningen", säger han. Enligt Fure var priset för värmepump och ackumulatortank cirka 70 000 kronor inklusive montering och anslutning.

Du kan se webb-TV om värmepumpar:

Se också:

Beautiful värmepumpar

Nu extra varm ditt hjärta när du ser bilder av dina barn - via värmepumpen.

Värmepumpen ersätter olje killen

Enligt studier som utförts av Enova är 60 procent av strömförbrukningen i en genomsnittlig hus med upphettning. Om du vill ha olja eller paraffin kan kostnaderna vara ännu högre. För första gången i Europa lanserar Panasonic en luft / vattenvärmepump som enkelt kan ersätta oljebilden eller störa den befintliga värmekretsen. Anledningen till att många inte har ersatt den oljebeständiga är det pris som måste betalas för alternativa värmekällor. Dessutom finns det kostnader för att avlägsna oljesmörjmedlet.

Integrerar oljebeständigt

Med de nya luft / vattenvärmepumparna är fallet annorlunda.

- Det finns ingen anledning att störa den befintliga oljeugnen i värmekretsen. På så sätt kan oljebränna fortfarande bidra till svala dagar, säger försäljnings- och marknadschef Arild Stenbråten i EcoConsult as.

- Luft / vattenvärmepumpen kan även anslutas till en dubbelvattenberedare med integrerad elektrisk koppling. Kylning av utetemperaturen är inte längre ett problem eftersom innertemperaturen bibehålls av de elektriska flikarna som bryts i de fall där värmepapaciteten från själva värmepumpen är otillräcklig, säger Stenbråten.

Du kommer att få ut det mesta om du redan har en befintlig golvvärme / radiator. Om du använder olja eller el som energikälla i din vattenburna anläggning, kan du förvänta dig stora besparingar.

- Mer specifikt, cirka 60 procent besparingar för uppvärmning och upp till 80 procent på konsumentvatten, betonar Stenbråten.

Värt att veta om värmepumpar

* En värmepump behöver liten tillsyn och ingen tankning. Samtidigt tar värmepumpen upp lite utrymme. Kostnadsbesparingar är ofta så höga att kostnaderna för installationen kommer att återbetalas inom några år.

* I berg, land, luft och vatten finns lagrad solenergi som kan användas för uppvärmning. En värmepump kan utnyttja den här miljövänliga värmekällan och transportera den till ditt hem. Beroende på var värmen erhålls används olika värmepumpnamn.

* Vissa utomhusvärmepumpar är avsedda att komplettera befintliga värmesystem, luft / luftvärmepumpar. Andra kommer att vara huvudleverantör av husets uppvärmning samtidigt som man producerar konsumentvatten. Med utomhusluftpumpar kommer du att undvika att borra och gräva. I stället tar du upp energin direkt från luften omkring dig. Fördelen med sådana värmepumpar är låga investeringskostnader.

* En luft / luft värmepump extraherar energin från luften utåt för att överföra värmen inuti en fläkt. En enda värmepump kan emellertid inte värma hela huset hela tiden. Består av ett uthus och en insida. Kvalitetsvärmepumpar av denna typ kostar från 18 000 kronor och uppåt är helt monterade.

* En luft / vatten värmepump extraherar energin från utsidan för att överföra värmen till ett vattenburet värmesystem inuti hemmet. Det kommer därför att kunna värma upp hela hemmet såväl som dricksvattnet, men i många fall kommer det att kräva bidrag från andra energikällor under svåra kylperioder, från cirka 10 grader till under. , Uppvärmning från berg är en stabil värmekälla, men kräver borrning av ett eller flera hål på tomten. Vid värme från jord måste en lång slang läggas i en slinga, ungefär en meter nerför marken. Om huset ligger nära havet kan en lång orm placeras på havsbotten med vikter. Jämfört med luft är värmen från jord och berg effektivare under svåra kylperioder.

Mer information: www. Enova. nej,

tel. 800 49003

www. bauer energi. nej ,

tel. 02555

www. ivt-naturlig värme. nej ,

tel. 62 82 88 00

www. Ecoconsult. nej ,

tel. 22 90 79 90

ADVERT

Mest populära