All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

The Big Border Test!

Det är lämpligt att spola sommar fälgar innan du packar dem borta för vintern. Ofta är filthen bra, så en felgräns kan vara bra att ha. Men vad ska du välja? Alternativen är många, från professionella bilvårdsprodukter till vanliga bensinstationer. Mycket fungerar bra vid första försöket, men det finns fällor man kan gå in i ...

Läs detta vinterdäcktest!

Kan skada fälgen

Först och främst är det viktigt att skilja mellan syrehaltiga och syrefria rengöringsmedel. De med syra är ofta effektiva och billiga, men de kan skada ytan på fälgen om produkten stannar för länge. Vissa kan också vara skadliga med frekvent användning över tiden.

Syrafria produkter kan dock användas helt utan oro, men effekten tenderar att vara något lägre och priset är långt högre. I detta test har vi därför baserats på två lättillgängliga rengörings syreinnholdige rim produkter och testat upp till två dyrare, men mycket prestigefyllda syrafria produkter. Det här blir intressant!

Vi testar två syrafria och två syrefria felsgränser. Från höger: Biltema Wheel Cleaner (med syra), Turtle Wax Extreme Nanotech (med syra), Scholl Rim7 (syrafritt) och p21 Power Gel (syrafritt). Foto: Stein Inge Stølen Visa mer

Hur testar vi?

Felen vi använder i testet kommer från vår gamla Mercedes-Benz 230 TE när vi körde till bilskrapan tidigare i år. Dessa var ganska fina på utsidan, men helt genomskinliga inuti.

De flesta av oss tvättar fälgen både utomhus och innanför vinterförvaring. Därför valde vi att fokusera på insidan, eftersom de var mycket smutsigare än utsidan och dessutom mycket lika i grad av smuts.

Var får du de billigaste däcken?

Det är inte bara smuts från vägen som är en utmaning vid gränsen. Bromsdamm sitter också mycket bra, särskilt efter en lång tid utan tvätt. Detta skiljer sig däremot annorlunda från fram- och bakhjulen beroende på bromskraften, särskilt på framhjulsdrivna bilar. Mercedes har dock ungefär samma storlek på främre och bakre bromsar (284 mm främre sluttningar, 278 mm bakre) med liknande bromskraft. Skiktet av bromsdamm motsvarar därför de fyra fälgarna.

Vi låter produkten stå på i tid rekommenderas av tillverkaren, i tre delar: De första två gånger renare vi rim bara rent med vatten, medan den sista gången vi använder svampen att hjälpa till. På detta sätt ser vi också om produkten fungerar bra utan hjälp, eller om du använder sig av svampar eller borstar för att få ett bra resultat.

1. Rengöringsmedlet appliceras i tjocka skikt på fälgen. Här sparar vi inte på produkten! Hela insidan av felgen är täckt.Foto: Stein Inge Stølen Se mer 2. Rekommenderad varaktighet varierar från produkt till produkt. Vi har litat på vad tillverkaren rekommenderar. Foto: Stein Inge Stølen Visa mer 3. Många människor har inte tillgång till högt tryck, så spolning görs med normal slang med normalt tryck. Foto: Stein Inge Stølen Se mer 4. Alla produkter testas också i kombination med svamp. Vi skrubbar i exakt en minut vid varje produkt. Foto: Stein Inge Stølen Visa mer

---------------------------------------- ----------------------------------------------

1 . Bästa värdet: Biltema Error Limit

Om du letar efter en effektiv och billig felgräns är Biltema förstahandsvalet. Foto: Stein Inge Stølen mer

Innehåller syra

Från: Biltema

Pris: 49, 90 miljoner

Första tvätt

Eftersom produkten innehåller syra, vi ser till att det inte är på längre än de rekommenderade 5 minuter. Efter första applikationen ser vi redan att fälgens ytterkant börjar skina. Insidan har emellertid inga visuella ändringar än.

Andra tvättar

Saker börjar hända nu. Efter annan spolning ser vi tydligt att produkten har påverkat smutsen. Omkring hälften av fälgen är nu ren, helt utan att använda svampar. Imponerande! Men vi undrar vad det här relativt starka sura medlet gör med en långsiktig fälg ...?

Tredje tvätt med svamp

Låt det fungera i 5 minuter och spola för tredje gången, vi använder svamp i ungefär en minut. Det var krångel! Fälgen blir flammande ren. Absolut en godkänd produkt, särskilt med tanke på det rimliga priset.

Biltema visade effekt från första applikationen. Skapa efter skikt av smuts avlägsnades effektivt. Foto: Jamieson Pothecary Visa mer

----------------------------------------- ---------------------------------------------

2. Ultimate Bästa: Scholl Concepts RIM7

Foto: Stein Inge Stølen mer

Syra gratis

Från: Scandic Shine

Pris: 169, 00 miljoner

Första tvätt

Vi inser efter den första spolningen som Det här är en bra produkt. Mycket av smutsen flyter ut med spillvattnet och flera rena fläckar är redan synliga. Produkten innehåller inte syre, men effektiviteten är mycket bättre än syraprodukterna i detta test.

Andra tvättar

Vid annan spolning är det bara en liten rep igen. Scholl hävdar att denna produkt kan användas utan svamp, som vi har i stort sett överens. Återigen måste vi påpeka att produkten är syrafritt, vilket innebär att det är mycket säkrare att använda än rengöringsmedel med syra.

Scholl RIM7 är en dyr produkt, men i gengäld mycket effektiv. Dessutom kommer produkten med en separat "puck" som fungerar väldigt bra på de ställen där smutsen är bekväm. Foto: Stein Inge Stølen mer

Third vask / svamp

Scholl RIM7 levereras med en svamp, som de kallar en "Spider Puck". Detta är bra att hålla och lätt att använda. Plus för kreativa namn! Resultatet efter en minuts skurning är en blank renrand.Detta är en dyr produkt, men utan tvekan det bästa av testet.

Även utan användning av svamp (eller puck i det här fallet) fungerar Scholls produkt mycket bra. Med annan spolning är nästan all smuts borta. Foto: Jamieson Pothecary Visa mer

----------------------------------------- ---------------------------------------------

3. Stark, men ...: Turtle Wax Extreme

Foto: Stein Inge Stølen mer

Innehåller syra

Från: Torshov Bilrekvisita

Pris: 89, 00 miljoner

Första tvätt

Vi sprutor och vet ganska snabbt att det här är starka saker. Det sväller i ögonen och andningsorganen irriterar. Detta borde vara bra! Men nej. Vid första anblicken ser vi nästan ingen skillnad. Men vi ger inte upp så lätt ...

Andra tvätt

I andra spolning börjar vi skönja konturerna av en stor besvikelse. Vi hade förväntat oss en helt annan effektivitet eftersom mediet fungerar så starkt. TurtleWax rekommenderar inte att produkten används längre än en minut. Vi tror att det kan vara i det kortaste laget.

Third vask / svamp

Även efter rullade upp ärmarna och skrubbas med en svamp, vi inte ta emot kanten ren. Det löser lite, men det här är helt enkelt inte tillräckligt bra. Att produkten också irriterar ögonen och andningsorganen betyder att vi inte kommer att rekommendera denna felgräns - även om det är rimligt att köpa.

Det var tyvärr den stora besvikelsen av testet. Relativ låg effektivitet innan du använder svampar. Dessutom irriterade produkten både ögon och händer. Foto: Jamieson Pothecary Visa mer

----------------------------------------- ---------------------------------------------

4. Bra med svamp: p21 Power Gel

Foto: Stein Inge Stølen mer

Syra gratis

Från: ExInt. nej

Pris: 139,00 NOK

Första tvätt

Syrafria produkter är i allmänhet lite dyrare än sura rengöringsmedel. Därför skulle du också förvänta dig ett bättre resultat. Vid första anblicken kan vi dock inte se den stora förändringen från och med före och efter.

Övriga tvättmedel

Vi fascineras av hur viskös rengöring är. Dessutom är det ganska bra, inte att det hjälper så mycket i resultatet. För även efter andra spolning saknas de stora resultaten.

Tredje vask / svamp

p21 kommer med svamp, vilket antyder att produkten företrädesvis bör användas i kombination med detta. Och rätt nog: Så snart vi börjar skrubbas, smutsar smuts lätt upp. Så istället för att bli besviken kom denna felgräns tillbaka kraftigt under uppstarten. Godkänd!

P21S är återförsäljarens favorit. Men det är uppenbart att det inte är avsett att användas utan svamp, för att den smutsiga var väldigt bra tills vi brutit upp våra armar och skrubbade. Foto: Jamieson Pothecary Visa mer

----------------------------------------- ---------------------------------------------

Syre eller syrafria?

I testet skiljer vi också mellan syrgas- och syrefria rengöringsmedel. Skillnaden är stor både i pris och effektivitet, ofta till förmån för de sura produkterna. Men även om sura fria agenter är dyra och kräver ofta mer gnukking att arbeta, kan du använda detta på lång sikt - särskilt om du tvättar dina hjul regelbundet.

Vi tog en telefon till Sim Singh, chef för Oppegård Bilpleie, där det står:

- Vi rekommenderar inte regelbunden användning av sura medel. Detta kan skada ytan och mogna ytan. Dessutom kan det vara väldigt dumt att använda sura medel om du har en icke-tippad kant som sticker ut med små repor här och där.

Varje tredje tvätt

- Syra kommer sedan att attackera metallen och orsaka stora skador och problem på lång sikt. Vi använder produkter med och utan syre, men som regel säger vi att syreinnehållande ämnen endast ska användas vid var tredje tvätt. Sedan lossar du bromsdamm och annan smuts som sätter på fälgen utan att riskera efterverkningar. Det kan också nämnas att sura ämnen kan irritera hud, ögon och andningsorgan genom exponering. En bra regel: Allt som inte är bra för dig är inte heller bra för din bil.

ADVERT

Mest populära