All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Bra inköp tiden för

->

- Det är en köpares marknad i mer än en lång tid, det är inte klart. Det finns en lång väg mellan budgivarna och buden är långt ifrån. Detta kommer att vara ett halvt år som präglas av fynd, eftersom huspriserna stiger över tid, vi vet inte när.

Det är försäljningsdirektör på Krogsveen som uttrycker detta.

- Marknaden är bredare nu än den har varit. Det har aldrig funnits så många bostadsannonser på Finn, och det är givetvis fördelaktigt för dem som söker drömhem.

Detta inkluderar första gången köpare.

- För första gången hemköpare är det givetvis fördelaktigt att komma in på så låg nivå som möjligt på marknaden. Vi kan inte förutsäga om marknaden går ner, men det är åtminstone mer gynnsamt än det har varit, säger Onsrud.

God tid

Även om det för dem som kommer både sälja och köpa ett hem i dagens marknad, kan vara svårt att veta vad som bör göras först, är detta ett dilemma första gången köpare release.

- Fördelen är nu att försäljningen inte går så fort som när regeringen införde 24-timmarsregeln för budrundor. Det finns många hem som står stilla och du kan gå på flera visningar. Vi märker också att marknaden är mer selektiv. Köpare kan nu vänta på det hem som är perfekt för dem, inte bara nästan perfekt ", säger Onsrud.

Han varnar ändå mot att vara alltför avslappnad. Goda föremål säljer fortfarande snabbt, och det finns fortfarande hem som säljs på måndagen efter det har varit en vy i helgen.

- Jag skulle rekommendera nya hemköpare att vara redo. Prata med banken, orientera dig på marknaden, var redo att shoppa och vara beredd på att den ska gå fort.

Våga stå ensam

Enligt Onsrud är det möjligt att utnyttja människors förväntningar att bostads försäljningen nu längre tid än tidigare.

- Ta hand om dig själv. Folk tror att de har en bra tid nu. Om du är snabb på bollen kan du göra ett fynd eftersom andra intresserade inte är redo, säger han.

På dagens marknad står fastigheten längre än vad de gjorde tidigare. Vissa står i många månader utan ett enda bud. Det betyder inte att de är nödvändigtvis dåliga investeringar.

- Var inte rädd att bjuda på en egendom som enda anbudsgivare. Norrmännen är av något tveksamma till att bjuda på fastigheter som andra inte erbjuder, och väljer istället att kunna bjuda på fastigheter som redan har många budgivare, sade Onsrud.

- Se även fördelen av att vara första och enda budgivare, och passa på att få en bra dialog med säljaren. Det kan ge dig ett fynd.

Fortsatt ner

Tidningen Dagens Næringsliv har pratat med analytiker Makrosikt. De förväntar sig en nedgång i huspriserna på 6-7 procent 2008 jämfört med föregående års genomsnittliga inflationstakt. Macrosikt förväntar sig ingen höjning av huspriserna före nästa höst.

ADVERT

Mest populära