All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Framdörren ger husets personlighet

->

Förr i tiden blev det ofta gjort mycket arbete med att skapa en ståtlig ytterdörr som visade att ägaren hade känslan av rätt detaljer, som i Drøbak.

Om du vill ha en ny ytterdörr som är skräddarsydd för ditt hus, kan du själv påverka utformningen.

Dörrtillverkaren Dooria har använt ett system som de kallar till Addera-serien där du kan designa din egen dörr. Med ett enkelt datorprogram som finns på sina webbsidor kan du gå in för att välja olika objekt. Här kan du bestämma material, färg, form, om du vill ha trä- eller stålstänger, och eventuellt glas i dörren.

En annan variation är att inspireras av andra hus i samma stil som din. Ta en promenad i gamla byar, radhus eller titta på modern arkitektur. Ta en bild eller rita en skiss av vad du tycker om och ta med det till en arkitekt som kan slutföra din dörrdröm.

Kom ihåg att ta hänsyn till hela bostadsområdet där du bor, så att du kan behålla ett område med harmoni. Om du är fler grannar, till exempel i en brunn, kan du också gå ihop för att beställa ytterdörrar.

Lokala kulturarvsmyndigheter, arkitektförbund och Fortidsminneforeningen kan också ge råd till enskild husbyggare i förhållande till lokala byggnadstraditioner om man önskar att anpassa dörrens design i en gammal stil.

Säkerhetskrav

Förutom att dörren ska uppfylla dina estetiska krav måste dörren också godkännas enligt isolering, brand och inbrott. Av brandskäl rekommenderas att dörren slår utåt och inte inåt. Gångjärnen på dörrarna måste också förses med säkring så att ingen obehörig kan hänga av den.

Flera tillverkare av efterbehandlare levererar dörrar med säkringar bakåt och brandskyddsåtgärder klassificerade som EI30.

Låsboxen och låsstiften som används måste också godkännas av försäkringsbranschen.

De flesta ytterdörrarna är högerhängda och levereras med lågt u-värde för att förhindra att värme escapes eller kyla strömmar genom dörren.

Dörren är uppbyggd av flera olika lager för att uppfylla alla krav. Bland annat av en isolerande stam, som ofta består av styrenplast eller en porös fiberplatta. Slitbanan är vanligtvis tillverkad av MDF eller plywood. De flesta ytterdörrar levereras färdiga behandlade utomhus, antingen målade eller målade för att klara hårt stress och vindspänning.

Mer information

NorDan AS, tel. 51 40 40 00

Dooria Utvik, tel. 57 87 67 00

Norsk Vinduskompani, tel. 815 58 582

Ear Trevare, tel. 72 40 94 80

Diplomat Norge, tel. 33 36 04 40

Trenor-Gruppen AS, tel. 73 87 37 50

Sjøvold AS, tel. 72 40 69 00

Bovalls Dörrbyggeri, tel. 0046 523 51700

ADVERT

Mest populära