All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Grunden är viktig

Resultatet av tapetet är inte bättre än det grundläggande arbetet du gör. Underlaget måste vara helt platt. Riva av gammal tapeter - om den inte är så bra och fast, glittra och borsta väggen.

Blades

Var särskilt uppmärksam på blåsor i den gamla tapeten. Blåsorna måste slits upp, glittras och slipas. Annars kommer de att följa med dig till nästa tapet. Gamla vinyl- och textilhöljen avlägsnas helt genom att slita på tapeten så att endast pappersbaksidan är kvar på väggen. Papperet kvar på väggen fuktar med tapeter klipp. Sedan skrapar du av vad som lossnar. Sedan gnistrar du ytan.

I hörnen och runt fönstren och dörrarna känns den gamla tapeten sämre än annars. Det är speciellt viktigt att ta bort all gammal tapeter före mousserande.

Gamla glasfiber är nästan omöjligt att ta bort. Om du hör ett "ljud" när du trycker på vävnaden med fingrarna, är det möjligt att väven är lös. Då är det lättare att riva ner det, men mousserande måste ändå vara. Du kan täcka glasfiberremsan med en normal fyllmassa.

Priming

Syftet med priming är att ha en enhetlig yta som inte ger sköldar och som passar jämnt och ger god vidhäftning mot lim och tapeter.

Normalt borde du mala väggen innan du tapar. Du kan använda en matt oljemålning, vattenbaserad primingfärg eller mald med utspädd lim. Vissa tycker att det är en fördel att oljemålningen ger dig en hård hud som hindrar fukt från tapeten från att tränga in i väggen - och senare mot fukt i väggen.

Oljeslag luktar starkt och torkar sent. En matt och vattenbaserad primingfärg är rimlig, luktar nästan inte, torkar snabbt och ger bra vidhäftning.

Om du kommer att ha tapeter med en solid bakgrundsbild, ska du mala väggen i samma färg. Lim kan brytas i en vald färg, liknande färg. Då undviker du ljusa randar (om det skulle finnas en liten klyfta mellan tapets längd) eller mellan tapetet och golv- eller takremsan.

Sparkly ytor måste också jordas. Blanka målade ytor måste tvättas med starkt tvålvatten och sköljas väl. Helst bör du också borsta dem med sandpapper.

ADVERT

Mest populära