All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Familj skulle verkligen höja taket

Från kall vind för multi:

Architect Hilde Gunn Slotnæs i Austigard Arkitektur AS skramlar av de största utmaningarna i detta projekt:

- övertyga ägare och alla inblandade att de låga sitt takfönster är faktiskt bra .

- Övertyga ägaren och alla som är involverade i vikten av väsentlighet, speciellt plywood och för att hålla takräcken utsatt.

- Få toalett / bad utan att minska transparensen.

- För byggföretaget var det en utmaning att anpassa nya plywoodplattor för gamla och krokiga konstruktioner, vilket de gjorde utmärkt.

- Få alla rum med begränsade mål och takhöja att godkännas av kommunen.

Läs mer om de krav som ställs vid byggandet vid byggnadsdirektoratet.

Utmaningen var uppenbar: familjen ville ha mer utrymme, men hade bara ett kallt tak med lågt tak till ditt förfogande.

Hur skapar du ett sovrum, badrum och lekområde här - utan att göra något med de yttre ramarna?

Lutande tak och smalare utrymme skapar headbreak för inredningsarkitekter, men det finns många exempel på framgångsrika lösningar.

Det viktigaste är att följa reglerna för punkten till punkten hela vägen. Vissa har till och med gjort drömlägenheten på det gamla torra loftet.

Skulle höja taket

För arkitekten Hilde Gunn Slotnæs i Austigard Arkitektur AS var det första hindret för att övertyga familjen som den till synes hopplösa vinden faktiskt hade potential.

- Deras plan var att höja hela taket på hela huset tillräckligt för att få huvudvåningen, åtminstone bra stående höjd. Efter att ha läst bestämmelserna i utvecklingsplanen, vi ansåg det som en stor risk att få sin ansökan om att höja taket, åtminstone att det är en process som skulle ta många år, säger hon.

- Vi rekommenderar därför att inte höja taket men behålla den befintliga formen eller efter isolera exteriör och interiör göra allt som är möjligt att göra för att göra den användbar.

Sovrum och badrum var på listan över vad det nya bostadsutrymmet skulle innehålla.

Artikeln fortsätter under bilden.

OPEN: Arkitekterna skapade en öppning i golvet som både expanderar rummet nedan och diffunderar ljuset från takfälten. FOTO: Austigard Arkitektur AS

Bäst att sitta

Många steg behövdes för att öka känslan av rymlighet, öppenhet och ljus. Eftersom takfälten är låga har du den bästa utsikten när du sitter på golvet.

- rummet kommer också upplevas något större när man sitter och har kontakt med en stor golvyta, än när man står och huvudet Oppi balkar, pekar Slotnæs.

Eftersom loftet på loftet och lekområdet såg arkitekterna blev det naturligt för familjen att sitta på golvet.

Smart öppning

För att få kontakt mellan golv, gjordes en öppning i golvet.

- Detta ger en vertikalitet i lägenheten som också utökar rummet för lägenheten nedan och ger takfönster med mycket ljus, förklarar artikeln.

En snygg detalj här är skjutdörrarna som går från sovrummet.

- På så sätt kan du titta ner i vardagsrummet eller stänga av.

Artikeln fortsätter under bilden.

SONER: En del konstruktion behölls för att dela taket i olika zoner. Toaletten är byggd i en "slaktkropp" av gamla strålar. FOTO: Austigard Arkitektur AS

Uppdelad i zoner

De tvärgående strålarna avlägsnades medan konstruktionen förstärktes. Och det är i närheten att tro att man skulle ta bort så mycket som möjligt för att få större rum.

Men byggnaden har också andra funktioner.

- Vi behöll en viss konstruktion i mitten där vi strikt kunde ta bort. Vi gjorde detta för att skapa fler zoner, fler "rum" som också skulle ge mer utrymme känsla än bara ett stort rum. Det finns mer djup. Utan ytterligare jämförelse är lite som stora pelare i katedraler lager skrymslen och vrår och en större känsla av rymd än om det var bara ett stort rum, säger arkitekt Slotnæs.

Artikeln fortsätter under bilden.

SOVRUM: I ena änden av rummet är ett sovrum skapat. Foto: Foto: Austigard Architecture AS

Made "hus i huset"

annan grepp för ökad rymd är detaljerna i materialen.

Slotnæs säger att golvet består av vitoljad massivt träfena medan det finns vitoljad plywood i taket.

- Runt toaletten har vi använt gamla strålar och gjort en "feglådan". Det här blir som ett "hus i huset" och ökar också rummets känsla. Annars har taket behållits och förstärkts, även om de kunde tas bort och ersättas med nya.

Poängen är att hålla ögonen stängd.

- Vi har också hållit ett grovt uttryck på tegelväggarna i varje ände som fungerar på samma sätt när det gäller material och rymd.

Mycket att beakta

Enligt plan- och bygglagen måste du ansöka innan du kan bygga ett loft för bostadsändamål. Inte alla får godkänd användning av taket.

- De vanligaste hindren är kravet på flykt riktar sig inte, det är för lågt i tak, det finns en brist på dagsljus och åtgärden strider mot byggnaden eller områdets bevarandevärde, säger kommunikationskonsult i plan- och byggtjänster, Atle Jan Larsen.

Artikeln fortsätter under bilden.

LEKSEPLASS: I andra änden finns två skrivbordslister lämpliga för läsning och konstprojekt. Foto: PHOTO: Austigard Arkitektur AS

Han tillägger att ett inbyggt tak i princip har samma egenskaper som nya byggnader.

- särskilt avsnitten om säkerhet i händelse av brand, layout och byggkomponenter i byggnader, miljö, säkerhet och hälsa och energi är viktiga när loft utveckling bedöms, sade han.

inte omöjligt

Man måste därför granska planeringen grunden för fastigheten och för en förändring av användningen av vinden kommer att vara i enlighet med gällande zonindelning.

Det bör även ta hänsyn till den historiska bebyggd miljö, som i synnerhet kommer att styra om man vill bygga ut en vind i ett hyreshus eller liknande.

Larsen säger att det rekommenderas att hålla takets ursprungliga form mot gatan och offentliga utrymmen.

- Men nya element som lakan och takhöjningar kan anses uppfylla krav på syn, blixt och räddning ", säger han.

ADVERT

Mest populära