All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Experter vårtips Trädgårds

Marit Næss examen bygartner har kurser från utlandet i trädgårdsdesign och har trädgårds rådgivare bl. a. för radio p4 Hon driver idag Marits Garden planera hur hon utför allt från enkla råd för att slutföra layouter för trädgårdsskötsel och utomhus med tillhörande beskrivningar och växtlistor. Här är hennes trädgårdsråd för våren:

 • Var försiktig när du tar bort förra årets bleka stauder. Det är lätt att ta med de nya knopparna.
 • Rör inte på gräsmattan tills den är helt upptorkad efter vintern. Om du drar på gräsmattan medan du fortfarande är fuktig riskerar du att dra jorden, så att gräsrötterna inte får luft.
 • Leda gräsklipparen för rengöring och eventuellt slipning av blad i god tid före användning. Få byt olja, tändstift och liknande så att det är klart för säsongen.
 • Rengör trädgårdsredskapen. Om du har trähandverktyg kan du sanda dem lätt med sandpapper och sedan sätta dem med olja. Puss och glidkanter på spader så att de är skarpa. Bra verktyg är hälften av jobbet.
 • Bli av med gammal jord kvar i krukor och verandor. Denna jord har ingen växtnäring. Använd den för att fylla på några hål i trädgården.
 • Om du har vatten trädgård, det är okej att ta en titt i dammen och se om det har kommit alger och växter har överlevt vintern. Var noga med att ta bort dött organiskt material.

Trädgårdsföretaget ger ut The Green Sensation på Cappelen Damm. Detta är en praktisk liten årplanerare för trädgårdsmästare. Varje dag finns plats för egna trädgårdsanvisningar, samt fält för att fylla temperatur och väderlek, och varje vecka har två till tre trädgårdstips anpassade till säsongen. Mitt i planen hittar du också ett illustrerat kapitel med råd om att odla växter i krukor och ta hand om potten. Det här är några av de tips du hittar i årets planerare:

 • Du borde göra ett jordprov innan du kan slicka i trädgården. Ta provet så snart som möjligt.
 • Börja inte gödsla trädgårdarna tills du ser dem i god tillväxt.
 • Är grundstommen av de stjälkar du planterade förra hösten på vägen upp på jorden? Då är det tele som lyfte upp dem under vintern. Tryck ner dem igen innan solen torkar ut grundstammen.
 • Så snart det börjar bli varmt i marken, börja jaga.
 • Starta liljebaketet tidigt. De lackade skalbaggarna brukar uppträda i kejsarkronorna (Fritillaria imperialis) först eftersom det är så tidigt.

Tor Smaaland är examen på landskapsarkitektur och blev hela Norges trädgårdsmästare genom regelbundna funktioner på NRK Breakfast TV. Sverige har också kastat sig i en författarkarriär och har tidigare skrivit artiklar för Vi i villa. Han har publicerat en rad olika trädgårdsrelaterade böcker, som Sena trädgårdar , Sen köksträdgårdar och Thu tusen trädgårdstips .Följande råd är tagen från hans böcker:

Se också:

Hur vita plagg vit igen

vita kläder som har gulnad är inte mycket trevligt. Men med dessa tips lyser allting vit igen.

 • Stänk kaffebryggan i ett lämpligt glas och äggskal i en annan. Risten används på rhododendron och krossad äggskal på clematis. Grouse cures förekomsten av sura rhododendron. Klemati mest trivs med lime.
 • Tidig stekt vårsol lockar vintergröna växter att tro att det är sommar. Men med rötter i frusen får inte plantorna vatten. Shadow växter därför med god gammaldags säckväv, gamla blad, oblekt säckväv och allt annat du vågar fladder i trädgården.
 • Riv lite brutalt bort gamla gräsklipp med hjälp av en järn rake och etterså med 1/5 av mängden frön rekommenderas på förpackningen. Gödsel med 1/5 av rekommenderat antal var fjärde dag. Börja den första dagen då du kan se groddar i gräset.

ADVERT

Mest populära