All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Expert: Hur man förse dig med lila

"Du måste ha en mogen sinne att tillbringa en hel del lila."

- Om jag har några tips stil hur man möblera med lila? Kanske har jag många varningar, säger Tove Steinbo till DinSide. nr.

Steinbo är expert på färgpsykologi och färgsymbolism.

Tove Steinbo - här bär violett. Foto: Kamilla Weiglin mer

Dilla på lila

 1. Experten: Hur man förse dig med lila
 2. Se Landsem lila lägenhet

Hon anger att lila är ett samlingsbegrepp som används för två helt Olika färger som har olika färgpsykologiska effekter:

 • Blålilla / Indigo
 • Röd / violett.
 • - Den röda lila eller violeten är förmaningsfärgen och regleras bland annat av den norska kyrkan. Den lila vi har sett på modescenen de senaste åren har gått mer och mer mot indigo, säger Steinbo till DinSide. nr.

  Hon förklarar att violett består av rött och blått, och kan därför tycka mycket annorlunda för olika människor, något av alla färger gör.

  - Den fysiska röda färgen uppmuntrar oss till fysisk handling, medan det blåa uppmuntrar mer mental frid. När dessa två ritar i varje riktning i den våldsamma, skapar det en oro. Så båda forskaren Goethe (Här hänvisar hon till Goethe's Color Teaser, Ed. Note.) Och kineserna kom till samma: Du borde ha ett modigt sinne att spendera mycket fiol.

  Hon påpekar att i samband med interiörer borde man vara mycket försiktig med mängden violett och indigo.

  - Det bör faktiskt nästan undvikas i barnrum.

  Detta beror på att barn inte har ett modigt sinne, och barndomen överensstämmer inte med den starka våldsamma färgen. En lätt spruta eller lavendel kan användas.

  Läs också: ". Även lättare färgton, desto mindre effekt det har på oss starkare färg är, desto mer effekt det har på oss" hur man förse dig med grå

  Lila halsduk och fotformsko

  < 999> Steinbo hänvisar till det gamla uttrycket "lila halsduk och fotsko", som ofta användes för konststuderande. - Violet är den färg som många konstnärer kan behöva, för det har kreativitet att göra med inspiration och skapa idéer, säger Steinbo, och lägger till en varning: - Färgen kan också bidra till att det aldrig blir tyst omkring oss.

  - När det gäller indigo är det en lugnare färg som inbjuder oss till en fantasiverden som sägs stärka vår intuition. Men för mycket stark, djup indigo kan göra oss deprimerade.

  Bildspecial: Dilla på lila

  Så här dekorerar du de lila tonerna

  Gula detaljerna lyser korrekt i det lilla. De två plackorna från 70-talet är målade av Inger Landsem.

  Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg mer Enligt Steinbo det lättare att leva med ljusa nyanser av indigo och violett.Ju starkare färgen desto större påverkan är.

  - Skulle jag rekommendera Indigo och violett i ett interiör, skulle jag rekommendera neutrala färger på stora ytor, det vill säga väggar. Sedan skulle jag introducera dessa färger till dekorativa föremål, mattor, kuddar och andra mindre detaljer, et cetera.

  Steinbo visar igen Goethe, som sa: Balans är det viktigaste i naturen, även för människan. När vi har ätit något dåligt, behöver vi något söt när vi har fått det kallt, så vi behöver värme - och när vi har haft lite dårar - behöver vi gula.

  Gul är den komplementära färgen av violett. Komplementära färger behöver varandra. Andra komplementära färger är röda och gröna.

  Läs mer om Tove Steinbo på hennes hemsida

  ADVERT

  Mest populära