All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hela stuga på Krokskogen är täckt med vulkanisk sten

En liten skogshytt på nästan 50 kvadratmeter, utan flöde och vatten, är inte ovanligt. Men den grå-svarta, steinledda stugan har uppmärksammat var den ligger på en brant sluttning med panoramautsikt över Steinsfjorden.

En av anledningarna är ytterkläderna. Både tak och väggar är klädda i svart basalt, vilket är en magmatisk berg av vulkaniskt ursprung - och det är inte varje dag i Hytte-Norge.

Ägarens tidigare stuga anfölls av rån. Därför ville de ha en underhållsfri stuga. Det ledde arkitekterna till idén om ett staket och valet föll på svart basalt.

- Det är ett plagg som påminner om traditionella västerländska panel, som också ger släktskap till stugorna i närheten, förklarar arkitekten Nils Ole Brandtzæg i Atelier Oslo till Hytteliv.

Campbell i vardagsrummet

Men det är inte bara på utsidan det sticker ut. Även eldstadslösningen inuti är av de sällsynta. I mitten av stugan hänger eldstaden från taket, medan eldstaden är nedsänkt i golvet. Arkitekterna såg till att eldstaden skulle fungera som ett kollektivt lägereld som kan ses från olika ställen i stugan.

- De stora glasfasaderna ger nära kontakt med naturen, så meningen var att du skulle ha en känsla av att sitta ute, säger Brandtzæg.

Original design: Arkitekterna såg till att eldstaden skulle fungera som en förenande lägereld, som kan ses från olika ställen i stugan. Tomten förväntas, därför har kabinen formats runt flera uteplatser, vilket ger skydd och solsken på olika tider på dagen. Foto: Lars Petter Pettersen

Klädd för natt: Det är arkitektbyrån Atelier Oslo som har varit bakom hytten projekt Norderhov utanför Hønefoss. Foto: Lars Petter Pettersen

Efter terrängen: Stugan är uppdelad i olika zoner och följer terrängen. Belysningen förändras när du flyttar upp i kabinen till det mörkare sovområdet. Foto: Lars Petter Pettersen

Fönster paneler i vardagsrummet och matsal Delen är tillverkad med tanke på att ramarna ska vara diskret inifrån, bara för att understryka kontakt med naturen och utsikten. Golvet är ett björkgolv av björk. Runt eldstaden och våtzonerna används marmor med samma geometri som golvets golv.

Mjuka möbler

Hur kabinen är utformad på insidan är också original. Båda tak och väggar är klädda med 4 mm plywood i björk, vilket förbättrar känslan av att vara i ett kontinuerligt öppet utrymme. De nagellösa övergångarna mellan väggarna och taket gör att kabinen känns som en stor, böjd, mjuk möbel.

- Vidare gör skivans tjocklek värmehytten snabbt eftersom kåpan är så tunn. Fördelen med att använda plywood är att den kan böjas och anpassas till en stor plan yta, betonar Brandtzæg.

Kabinen följer terrängen och är uppdelad i olika zoner, där nivåskillnaderna är avsedda för olika sittplatser och liggande områden. Och medan det i princip bara är ett sovrum, finns det plats för övernattningsgäster på de långa, integrerade bänkarna.

Smidiga övergångar: Båda tak och väggar är klädda med 4 mm plywood i björk, vilket förbättrar känslan av att du befinner dig i ett kontinuerligt öppet utrymme. De sömlösa korsningarna mellan väggarna och taket gör stugan känd som en böjd, mjuk möbel. Foto: Lars Petter Pettersen

Kontakt med naturen: De stora glasfasaderna ger nära kontakt med naturen, vilket många semesterägare uppskattar. Foto: Lars Petter Pettersen

Solcell runt skorstenen: Kabinen är utan vatten och el. Solpaneler är integrerade i armaturen runt skorstenen. Konstruktionen är prefabricerad lim. Stugan är jordad med stålbultar som borras nerför berget. Foto: Atelier Oslo

ADVERT

Mest populära