All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Elektriker ökade dubbel

Om man tittar på utvecklingen av byggkostnaderna under det senaste året med typ av arbete, kan det se ut som om målare och snickare har en tuffare tid än andra hantverksgrupper i den nya konkurrenssituationen som har inträffat efter EU: s utvidgning förra året.

Men några räkningar stiger mer än andra, och på grundval av Statistisk sentralbyrå byggindex, kan det se ut som elektriker påverkas mindre av situationen än andra grupper.

Så mycket högre räkningen

Work Typ Procent av lön * Kostnad ökning av alla

(procent) **

Ökade materialkostnader

(procent) **

snickeri och snickerier 34% 2, 8 2, 8
målning, tapetsering och om att 41% 3, 2 3, 5
VVS <999 > 33% 5, 8 7, 7 hardwiring
43% 6 5 6, 9 Grävning
38% 3 0 3, 8 Fristående tre
38% 3, 5 4, 2 * Andel av artisan kostnader är personalkostnader ** Procentuell ändring kan 04 - maj 05. Källa: Statistisk Sentralbyrå Construction Index för småhus av trä, för arbete typ
Enligt Statistik Norges byggindex utgör material ungefär 51 procent av den totala kostnaden för en elektriker som arbetar på ett enfamiljshus i trä. Dessa kostnader har ökat med nästan sju procent under det gångna året, vilket uppenbarligen ökar räkningen avsevärt.

Lönen till elektriker är den näst största posten, med 43 procent av de totala utgifterna och sex procent går till administration och transport. Sammantaget har dessa kostnader ökat med 6 procent under det senaste året och därmed ungefär dubbelt så mycket som arbetskraftskostnaderna för snickeri och målning.

- En del av detta kan bero på en eftersläpning i det statistiska materialet, säger fackföreningsledaren Hans O. Felix i elektriker och IT-relaterade, men utesluter inte målarna och snickare varumärken ökad konkurrens från andra EU-länder i större utsträckning än elektriker.

- Målare och snickare förmodligen utsätts i högre grad än oss, men vi har visat att även de elektriker utsätts för social dumpning efter utvidgningen av EU-marknaden från den 1 maj förra året, säger Felix.

Mer ny utveckling DinSide

Flera nya drömhem

  • Här får du gratis tom
  • slarvig på nybyggnation
  • ADVERT

    Mest populära