All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Det enklaste valet att skapa stämning och välbefinnande i ett hem

Många av oss gå för säker, och inte de mest pigg färger, när vi skall förse och dekorera våra hem, trots att vi hade varit nöjda med att spela oss mer med färger.

Orange blev bland annat Årets Färgfärg 2015 av Fargerike, vilket är en annan anledning till att introducera fler färger i norska hem. Det fräschar inte bara upp och gör hemmet mer personligt, men färger gör också något med oss ​​mentalt.

- Färger är viktiga för oss, vi känner oss alltid glada över dagar med varmt väder med hög blå himmel och varm, vacker sol. Om vi ​​har dimma och regn, blir vi mer dämpade. Det här är enkel psykologi, men vi kan överföra detta till vårt hem, säger Olivier Henningsen, kreativ chef på Fargerike.

Flyttar till atmosfär och välbefinnande

Om vi ​​har en favoritfärg, kommer vi att känna oss mycket bättre när vi omger det. En inredning kommer också att tycka mer spännande med färger, tror Henningsen.

- Helt vita / grå och neutrala nyanser matchar inte de ytor vi omger. Genom att använda färg, kommer vi att få en mer personlig hem, för att inte tala om ett hem vi är lyckligare i.

Fargeekspert- och konsult Dagny Thurmann-Hoelseth säger att det finns flera viktiga skäl till varför du bör använda färger hemma.

- Först och främst är mannen bekvämare och avslappnad i en färgstark miljö, trots allt kommer vi från naturen, vilket är enormt färgstarkt. Färger är också det enklaste sättet att skapa atmosfär och välbefinnande i ett hem, säger hon och fortsätter:

- Färger får dig också att känna dig. Beroende på vilka färger du väljer, kan du känna frid, glädje, sorg, entusiasm, hunger, värme, avkoppling, energi, etc. Välj färger klokt och du kan skapa exakt de känslor som du vill.

Färger är ett viktigt och atmosfäriskt element och berättar också mycket om den person som bor i lägenheten.

- Tänk vad Villa Villekulla ser ut och vem bor där. Alla barn (och vuxna!) Har än en gång velat ha ett lekfullt hus. Som jämförelse kan vi tänka på sjukhus och hur kallt färger eller frånvaron av färg får oss att tänka på det som tråkigt, stout och steril, säger inredningsarkitekt och koordinator Mia Kjeldstad Hansen på Intro Inredning.

färgglada blommor: en stor trick om du inte är så djärv och gå för rosa färger i vardagsrummet, för att fräscha upp ditt hem med färgglada blommor. - Jag älskar blommor! Den läckra saken är att de kan sättas ihop i alla varianter. För jul hade jag orange rosor och kottar. Tillsammans med den apelsinska kanten av porslinet var det bara bra jul. (Färg: St. Paulia FR 2504.) Foto: FOTO: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Colorful

norrmän färg vanor

Många kanske intrycket att norrmännen inte är särskilt färgstarka av dem, åtminstone inte nu på senare tid.Thurmann-Hoelseth anser att det är dags för fler färger i norska hem.

COLOR HANDS: Tal Olivia Henningsen, kreativ ledare i Fargerike, tycker att norrmännen hade gillat fler färger i sina hem. "Färger är viktiga för oss, vi känner oss alltid glada över dagar med varmt väder med lång blå himmel och varm, vacker sol", säger hon. Foto: FOT: Sveinung Bråthen / Colorful

- Norrmännen är historiskt sett mycket färgstarka, och hur vi har färguppsättning våra hem under de senaste åren, kan inte beskrivas som något annat än mycket un-norska. Det finns goda skäl till varför vi har varit så glada i färg, och det viktigaste är frånvaron av ljusa stora delar av året. Vi behöver färger för att få tillräckligt med energi under vintern, säger hon.

Henningsen tycker att vi norrmän är lite tråkiga och att vi inte är tillräckligt bra för att leka med färger - för att vi väljer vad "grann" har.

- Vi är inte så bra på att välja något utanför lådan. För när vi norrmän gillar något, tycker vi om det väldigt bra! Och vi är väldigt rädda för att sticka ut. Här kommer kanske janteloven in, undrade hon.

Kjeldstad Hansen tror att många nordmän är rädda för att färga för mycket rädsla för att bli uttråkad och kombinera felaktiga färger.

- Om du är osäker är det inte värre än att prata med en professionell som kan hjälpa till. Många har speciella saker i deras hem de vill lyfta fram, ofta saker med affektionsvärde som inte nödvändigtvis passar med inredningstrender som förändras hela tiden, säger hon och tillägger:

- Med professionell hjälp, kan du få en integrerad och betonade vissa delar av ett bra sätt. Kanske får målningen som ärvd från mormor ett helt nytt liv på en väggmålad i grön snarare än en skarp vit bakgrund.

Allmänna färgregler

Om du är nybörjare i den färgglada inredningsvärlden kanske du vill ha några regler och tips på vägen innan du börjar färglägga ditt hem. Många kan vara oroliga för att införa färger i hemmet, just för att de är osäkra på vad som passar ihop och inte.

- Färger på samma sida av färgcirkeln ser alltid snygga ut, de är som en lycklig och lycklig familj. De kallar färgerna på ena sidan och de värmer på den andra. Annars, leta efter färger som är nakna, det vill säga olika färger, men med samma nyans, vilket betyder graden av svarthet, vithet och färg, säger Thurmann-Hoelseth.

Henningsen på Fargerike råder dig att lägga de planerade färgerna på ett ark, så gör dig själv en moodboard om du är osäker på om en färgkombination kommer att bli framgångsrik.

- Ta några dagar fram och lära känna färgerna. Då är det lättare att se om det här är allt du vill, och du ser det i olika dagsljus, säger hon.

BLUE EATING STATION: Vad sägs om blåa väggar i matsalen tillsammans med en fin tapeter? - Rummet står i en god kontrast till den ljusa, kalla blåfärgen (Graviditet FR 1412), mot de varma koppartonerna och det guldfärgade träet.Naturliga material i golvet och på detaljer, och speciellt tapeten med fåglar, ger rummet ett intryck av norsk nostalgi, säger Tale Henningsen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Colorful

För att introducera dig färger

Så, vad gör du om du har en något färglös hem och vill fräscha upp och göra det mer färgglad? Nedan visar färgexperterna några av de enklaste tripplarna i boken för att få det gjort.

HARMONI: Färgexpert Dagny Thurmann-Hoelseth verkar vara den mest i hemmet är element som klär färger väl. "Se bara till att färgerna står i harmoni med varandra", säger hon. Foto: Foto: Sturla Bakken

Färger i olika rum

Bor: blått, kricka och grönt är idealiska, neutrala baser som lämpar sig för den stora majoriteten av andra färger, utom äggvitor.

Sovrum: För god sömn - grön, blågrön, blå eller lavendel, vanligtvis tråkiga eller helt mörka nyanser. För mycket roliga lilor ökar de kreativiteten! Persika färger gör dig också klädd, så för en enda som vill ha många erövringar kan det vara ett bra val.

Gang: Här går du bananer och välja en färg som gör dig arg med glädje, lugn och välanpassade eller tar fram fnissande. Det är ett rum du verkligen bara går igenom, och perfekt för de lilla vilda och galena valen. Tänk bara att det här är det första rummet du ser när du kommer hem och det sista du lämnar.

Kök: Blåtoner sänker aptiten medan persika / korall / och varmare toner ökar den.

Källa: Dagny Thurmann-Hoelseth

- Visa mer av dig själv. Våga vara personlig i ditt inre. Montera saker som inte nödvändigtvis passar ihop i stil. Om du använder rätt färgkombinationer kan de märkliga sakerna se bra ut på samma hyllplan. Belysning och växter är andra saker du enkelt kan lägga till, säger Kjeldstad Hansen.

- Det kan vara lätt att fräscha upp. Vad sägs om att köpa ett par dukar och måla dem i fina färger eller dra upp dem med tapeten och hänga upp dem på väggen? Finns det bilder från tidigare du en målning MDF (Medium Density Fibreboard) och häng bilden upp på plattan - bara vara säker på att säkra det. Därefter kan dina bilder bli bättre, säger Henningsen och fortsätter:

- Har inte tid för det här, jag älskar cut flowers. Det är ett mycket enkelt sätt att få färg, och inte minst, du är väldigt glad i att titta på dem.

Thurmann-Hoelseth tycker att det enklaste att uppnå atmosfär i hemmet är att måla väggarna. Men hon inser att det här kan känna sig som ett stort projekt, och har fler knep och tips att komma med.

- Den dyraste är en soffa i en härlig färg du är förtjust i, men billigare sätt att lägga till färger och atmosfär till exempelvis kuddar. Välj kuddar i olika färger som matchar varandra. Börja med en kudde som har ett färgstarkt mönster och dra färger på mönstret på de andra kuddarna. Det kommer att ge en omedelbar känsla av harmoni utan att känna matchad , säger hon.

Tilläggs nämna hon också stolar och fåtöljer och mattor som andra objekt som klänningar färger Jo, faktiskt det mesta.

- bara se till att alla färger harmoniserar med varandra, så att inte köpa röda mattan, röd stol och röda ljus, välja antingen till exempel röd stol, korall färgad matta och en vacker vas i en mjuk blå ton. Det kommer att se vackert tillsammans naturligt, säger Thurmann-Hoelseth.

BLÅ DUS LIVING: Enligt färgexpert Dagny Thurmann-Hoelseth är en färgstark fåtölj perfekt och inte alltför vågad sätt att introducera färg i ditt hem på. - Element som passar färgerna väl är matsalstolar och fåtöljer, mattor, ja, för det mesta. Se bara till att färgerna är i harmoni med varandra. Foto: Foto: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Colorful

Tips för mer vågade typ

Är du typen som vågar nästan något, det finns nästan inga gränser för vad du kan göra för ett färgstarkt hem. Bakgrunden är en av expertens tips.

- Tapeten är ett spännande val som kan ge personligt uttryck. Här är en mängd olika mönster att välja mellan. Att tapetera eller måla alla fyra väggarna ger mer rumsfel och ett mer holistiskt uttryck, säger Thurmann-Hoelseth.

Hon rekommenderar dig att få professionell hjälp att montera en bra färgpalett för dig om du tycker att det känns för svårt.

- Det kan tyckas lite komplicerat i början, men så småningom får du ett tecken på det. Motion gör mästare, säger färgexperten.

Henningsens tips är att använda fler färger i samma rum, inte bara ton i ton eller två färger. Om du använder fler färger blir hela det mer spännande.

- Det kan också vara svårt att blanda mönster på både textilier och tapeter. Dessutom blir färgerna ännu bättre om du undviker vita listor och tak. Om det blir lite färg blir allt bättre, säger hon.

FÄRGVASKARE: I en sådan vacker och färgstark tvättstuga blir det nästan roligt att ta tvätten? Talet Henningsen i Fargerike verkar vara det. "I tvättstugan har fjädrarna vi sett har tagit en liten annorlunda vridning, de är i färg. Härliga ljusfjädrar som flyter runt. Du vill nästan kasta kläder! (Tapeten tas från Borge, Home Passion). Foto: Foto: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Colorful

ADVERT

Mest populära