All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Trumljudet är bullriga i den lugna

trumljud är en stor och snabbt växande problem, som hittills inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. För s. a. kontorspersonal i öppen natur, barn och personal i grundskolor och stora daghem, och restauranggäster och anställda den här typen av buller kan vara ett allvarligt problem.

Med trumljud menas ljuden av ackord, stroke och banktjänst på golvet som hörs i rummet där ljudet uppträder. Det finns ofta en oönskad följeslagare hårda och halvhårda golvmaterial såsom trägolv, parkett och laminat, såväl som plattor.

Fler ljud

- Dessa material har en "negativ dämpning" på ca. 10-15 dB, jämfört med en ren betongyta. Det är, det är bullrigt när golvmaterialet har kommit på plats än tidigare, säger Dag Duberg, teknisk vice VD för Tarkett.

Tack vare bakmaterialet ger vinyl och linoleumbeläggning en viss grad av tystnad. Beroende på bakstyckets typ och tjocklek blir dämpningen 1-17 dB. För vinyl och linoleum finns också mellanliggande lager av kork, vilket är en bra ljuddämpare.

Lagkraven för trumljud är för närvarande frånvarande, men sådana krav kommer att överensstämma med standardiserade mätmetoder för trummetall.

Heavy mellanskikt

trumljud är sällan problematiska mjuka beläggningar, mattor och gummigolv. För hårdare golvmaterial, som parkett och laminat, finns det sätt att förhindra bullriga trumljud. På betonggolv av betong bör ett tungt och tjockt elastiskt mellanlager användas mellan golv och underlag.

- Ju tyngre mellannaget är desto bättre är det. Det är också viktigt att mellanskiktet är fast fastsatt på baksidan av ytmaterialet. Ett tunt skum eller skum som är lös under parkett eller laminat hjälper inte mycket. Här behövs tung väv, som är fast fastsatt på baksidan, förklarar Dag Duberg.

Parquet limmade

Parkettgolv på kontor, bas plantskolor och stora matsalar miljöer och liknande bör inte läggas flytande utan limmas med en viskoelastisk lim. Detta ska då kombineras med stegljudande åtgärder i golvet nedan.

Mellan betongdäck och golvplattor rekommenderas att använda ett dempmedel. Dessa massor innehåller gummibollar, som spelar in både scenljud och trumljud och kan även användas under parkettgolv.

I hus med bärande konstruktion i trä blir det svårt att undvika trumljud och stegljud. Limning av parkett och laminat kommer att minska trumljuden, men kan orsaka steg-för-steg-problem. Det är bättre att lägga ett mellanlager av gott fjädrande material under alla hårda golvmaterial. Att se till att mellangolvet är tillräckligt väl isolerad så att den fungerar som resonanslåda och att styva upp mellanbjälklag med två lager av gips, kan också hjälpa.

ADVERT

Mest populära