All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Drömmen är ett stort badrum

Inredningsdesignern Åse Imset har skapat ca 3.000 badrum i Norge. Hennes eget badrum favorit är från romerska tider - med italienska marmor mosaik på golvet, rikt dekorerade målningar direkt på betongväggarna, och där ett vackert stenbad ligger mitt i rummet som en skulptur.

- Det romerska badrummet hade handfat, bad, rinnande vatten, värme i golvet och oljebelysta lampor på väggarna som upplyste rummet. Kanske damen badade i åsemjölk och mannen valde vatten. Vattnet uppvärmdes i en eldkälla, som leddes in i kanaler i golvet, säger Imset.

Inspirerad av romarna

Badrumstrenderna lockar idag fortfarande mycket inspiration från romerska tider. Vi har samma behov av rengöring, lugn och skönhet. Men idag har vi en mängd val att få rätt stämning och komfort i badrummet.

- Framtidens drömhus har elektriska kablar i golvet, stora plattor på väggar och golv. Badrummen har ett badkar för två. Med ett bubbelbad kan du ha belysning där belysningen kan vara på som ljusstråle även när det inte finns något vatten. Vi skulle vilja ha dubbla duschar, för nu kommer vi också att vara sociala på badrummet, säger hon.

Inredningen ska vara "snygg" och vi sparar inte längre på vattnet. Människor väljer stora duschar och vattenfallskranar istället för extra duschar.

Storlekstalet

Dekorativa plattor är "in" fortfarande. Det bör finnas en titt runt spegeln och duschen.

- Vi måste ha stora keramiska plattor med betongklockor. De kan vara i stora storlekar, även i mindre badrum. Kakelarna kan ha & rdquo; sanddyner »eller vara ljusa, har Swarowski-kristaller eller integrerat ljus. Det finns också flexibla plattor som kan lösas på vinylgolv eller gamla plattor, vilket är perfekt för oss som ofta vill byta stil, säger hon.

Färgpalett i badrummet har lite orena grå och bruna toner.

- Vi vill ha mycket större badrum, så stora som möjligt! Människor vänder ner väggar, och gör upp för garage, bås, trappor och gammal tvätt för att få det förstorade badrummet. Badrum med trimmerutrustning ses också, säger Åse Imset.

Mycket ljus

På senare tid har det varit mycket belysning. Indirekt belysning är väldigt "in" nu. Kan du tänka dig LED-belysning i duschen, eller lyser ner i wc och sjunker? Eller hur är det med ljuset i glashylsan och i spegelns kant?

- Det finns tankeväckande belysning för både arbete och mat. Man kan ha högtalare integrerad i taket, och helst tv-apparater monterade i plattorna på väggen ", säger inredningsarkitekten. De nya duschkablarna är bara fyra millimeter tjocka, men har fortfarande belysning. Och kranen är så snäll du tror att det inte kan finnas vatten ut ur det. Samtidigt är det både ljust och beröringsfritt, säger Imset och tillade att många är trötta på downlights på badrummet.I stället kan du placera lysrör i taket och sedan täcka med glas för att skapa indirekt belysning.

I fönsterbrädan kan du ha en sten som LED-lamporna är dolda, som sedan kan sättas på på natten för extra kraft.

- Ljuskronor för bad kom för några år sedan. Nu har även den minsta gästtoalett det, och de är glada att täcka taket, säger interiörarkitekten.

Allt är lag

Nu är allt lovligt; ens slangmönster på toalett och bidé. Eller vad sägs om att köpa en handfat, dusch och bidé som har formen av en elefantkabel? De nya sänkorna ska se ut som kaffekoppar eller blommiga grytor.

- En vägg bör helst ha fler funktioner. Geberit har en touchfri toalett med handfat och flänsar istället för toalettpapper. Detta hänger rakt ut ur väggen, helst på väggen i duschzonen med duschen på andra sidan. Andra har toaletter och sänkor i en.

Det är också modernt med sittplatser och textilier i badrummet. Om du är riktigt trendig kommer vattnet stänk ner från taket.

- Idealiskt bör något vara hemlagad, något som grannan inte har. Det är status att vara kreativ, förklarar Imset.

Lösningar som tidigare var otänkbara är nu exakt vad som är tillämpligt. Gilla att lägga sink och möbler framför fönstret. Nu finns det stora lådor och andra stopp som gör det rent. Den mest använda färgen i världen är turkos, men den används fortfarande i Norge, förmodligen på grund av olika klimat.

- Annonsens kraft är mycket stor. Men lyckligtvis har ingen av mina kunder bett att ta med en lass sand i badrummet ännu, skrattar inredningsdesignern och lägger till; men jag har badat med väggar av drivved. Det är i full fart.

Furu är tillbaka

Tall och gran är också "in", men har ett annat uttryck än tallens underbara tid på 70- och 80-talen. Idag har skogen små spikar och färg, så det ser ut som ett exotiskt träd.

- Det är också mycket populärt med plattor i badrum som liknar träverket också. Men de flesta väljer ett vanligt bad. Traditionellt med lätta plattor på väggen och mörkare golvplattor, säger hon.

Andra är lyckliga i naturen och gör sin egen naturliga pärla.

- Medan någon igen inte kan leva utan shabby chic, även om det enligt uppgift är på väg ut. Jag tror emellertid att den shabby chic stilen så småningom kommer att få en blandning av industriellt material, säger Imset.

ADVERT

Mest populära