All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Drömhuset ligger på vinden

Loftet har ofta spännande vinklar som i sin tur bidrar till att skapa intressanta rymdsensioner.

Du måste dock arbeta lite för att skapa en drömlägenhet under sluttningen. Här är tanken att tänka utanför lådan, men om du bryter in den inre koden kan det fungera bra.

Om du har en torktumlare, borde du inte vara rädd för att göra det till ett bostadsutrymme. Se dock de regler som gäller för sådana projekt.

Kanske skulle det vara förnuftigt att begära ett möte med Planning and Building Agency i din respektive kommun tidigt i processen? Då kan du få vägledning och bedömning av chanserna att du måste få godkänd utveckling.

Här visar vi dig några loft för inspiration. Ägarna har tänkt otraditionella och tog modigt grepp.

VACKER: Inte alla kan göra det lika snyggt som bilden, men med lite kreativitet kan du skapa en dröm under lutningen. Foto: PHOTO: Nils Petter Dale

Bryt känslan

Inredningsarkitekt MNIL Trond Ramsøskar tror att många kan hitta drömlägenheten på vinden.

- Rummet kan snabbt bli vinklat med många olika vinklar, så inredning med rundbord och filtar kan hjälpa till att bryta den känslan. Ofta arbetar stora möbler med låg nivå för att betona storvågslivet och kontinentalemblemet. Det kan göra rummet mer dynamiskt, förklarar han.

"Rum för varaktig vistelse"

GOD ANVÄNDNING: Här har ägarna gynnats av att utnyttja utrymmet i de sluttande väggarna. Foto: PHOTO: Espen Grønli

När det gäller vindsurf i rum eller stugor måste du först bestämma vad rummet ska användas till. Vid ett takhöjt loft och rumhöjd mindre än 1, 9 meter i en bredd på 0, 6 meter längs myntet, är rummet inte mätbart och kan inte godkännas som ett sovrum eller annat "rum för varaktig vistelse" som det kallas.

- Men det är inte olagligt att bo i ett sådant rum, vilket därmed kan användas som ett lekrum, loftrum eller plats för "kortare vistelse". Men enligt byggreglerna får du inte stanna här, förklarar Hyttelivs konstruktör Per Christian Tellefsen.

Klar isoleringskrav

Tellefsen säger att byggreglerna har några undantag för stugor, men många av kraven, till exempel, till rumshöjd, flygrutter, trappor och räcken gäller också här. Samtidigt finns det några krav på en ordentlig trappa mellan vardagsrum på olika våningar. Det ska ha räcken och räcken. Trappan leder emellertid bara till ett loft som inte kommer att användas för permanenta vistelser, det räcker med en loftstege.

BARNSZONE: Små barnrum eller lekrum kan fungera bra på taket. Foto: PHOTO: Espen Grønli

- Om ett kallt tak ska dekoreras i ett sovrum måste det vara vind och isolerat. I en sommarhytt i mjukt klimat kommer det i praktiken att vara tillräckligt med 2, 5 - 10 cm isolering i taket, men om stugan ska användas i vinterhalvåret ska den vara minst 20 cm.Stugor under 50 kvadratmeter är befriade från isoleringskraven, medan hytter mellan 50 och 150 kvadratmeter har något större efterfrågan än nya bostadshus, förklarar Tellefsen.

Lagring i sidoväggar

Med avseende på själva konstruktionen rekommenderar Ramsøskar att arbeta med öppenhet. Öppna kökslösningar och öppna taket hela vägen upp till myntet. Han kommer också ihåg att dagens isoleringskrav innebär att taket kan vara lägre än vad du hade sett för dig under planeringen.

- Det finns också en utmaning med alla dödsfall som uppstår på vinden, eftersom möbler ofta måste dras ut lite i rummet. Men att göra bra lagringslösningar i de låga sidoväggarna är ett förnuftigt grepp.

MÖRK: Med en relativt bra takhöjd kan taket fungera som bostad. Utmaningen här kommer att vara att hitta bra takfönster. Foto: PHOTO: Velux

Läs också:

Kolla in den här fantastiska vyplattformen

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden här.

Nästan ingen tvättar ordentligt.

SOVEMESANIN: Inne i den här vita kuban är badrummet till höger och vänster sida. På toppen av kuben ligger den sovande helgedomen. Trappan med bambu steg gör vardagsrummet extra trevligt. Foto: PHOTO: Elisabeth Hilde

BRA GREP: Det är en utmaning att rymma loftlägenheter, men de låga sidoväggarna är lämpliga för förvarings- och avlastningsbord. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

Det här ser ut som Sinnasnekkeren på displayen

ADVERT

Mest populära