All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den digitala basväggen

Den främsta hörnstenen i det digitala hemmet är internet. För att uttrycka det på ett något annat sätt finns det tillgång till nätet som betyder allt.

Om du bor i ett bostadsområde eller lägenhetskomplex, ordnas det i stor utsträckning genom avtal för alla som bor i kvarteret eller bostadsbolaget.

Om du bor i ditt eget hus kanske du vill ordna det själv.

Måste du fixa det själv är det här enkelt. Prata med grannarna och fråga vad de använder.

Är det ett kabelföretag eller en Internetleverantör som dominerar ditt närområde, kan det vara värt att gå för det. Ofta kan du få allt från samma leverantör.

Vi tänker på företag som Get, Altibox och Canal Digital. Här får du tjänster som TV, internet, internettelefoni och mycket mer från en och samma leverantör.

Det här är inte en dålig lösning och något fel är det enda företaget som ringer.

Nätverk

Vi antar att du har online-lösning helt upp till hålet i väggen.

Vad du behöver göra nu är att bestämma vilken hastighet du vill ha på nätverket. Detta anges vanligen i megabit per. andra eller Mbps som är förkortningen.

Det är inte så viktigt att förstå exakt vad det är. Vad som är viktigt är hur högt numret framför termen måste vara. Det beror på vad du ska använda ditt nätverk för.

Låt oss titta på några praktiska exempel. Om du inte har barn i huset och brukar använda ditt nätverk för att läsa tidningar, surfa, lite internetbank och e-post, kommer du att vara bra i en måttlig hastighet någonstans mellan 4 Mbps och 20 Mbps.

Ska du hyr filmer online, titta på en video och kanske ha ett barn att leka lite, bör du välja mellan 20 Mbps och 30 Mbps, kanske lite högre.

Har du tonåringar i huset och dessutom använder många avancerade tjänster själv, du måste gå lite mer.

Kanske du och din make också spelar online. Du hyr filmer, hämtar stora filer i samband med jobbet och hela familjen strömmar musik. Då behöver du något som luktar lite och något upp till 70 Mbps borde hålla.

Om du inte har några speciella behov, låt dig inte luras av detta. 70 Mbps är för dem som verkligen behöver något genom att klicka in. Allt ovanför detta är för dem med speciella behov.

VÄLJ KORREKT: Nätverket som går in i hemmet är grunden för all kommunikation mellan digitala enheter inomhus. Foto: Colourbox.

Boxning

Vad du behöver tänka på är rutan som ska anslutas till väggen.

Detta kommer att diskuteras i en senare artikel, men om du ser en del på TV: n och din leverantör erbjuder detta rekommenderar vi en lösning som kombinerar internet och TV i samma ruta.

Detta är ett slags PVR.De flesta större leverantörer erbjuder detta och du har inte många ledningar, lådor och länkar.

Trådlöst nätverk

Ledningen är ute. Men om du skulle ha ett trådlöst alternativ i huset måste du köpa en router. Här är det enklaste sättet att gå till en av de stora kedjorna, till butiker som Elkjøp, Expert, Lefdal eller liknande.

Problemet med de stora butikerna är att valet är så stort att du helt enkelt blir en liten snöblind. Det är dock inte så svårt som du skulle tro.

Det man väljer ofta beror på hur ditt hem ser ut.

Om du har en lägenhet med normala proportioner, erbjuder det ofta en ganska billig variant som inte är för avancerad. Vi pratar sedan i området runt 500 kronor, faktiskt ofta under det också.

Ju större bostaden är och desto tjockare väggar vi pratar om desto viktigare är det att vara kräsen när man väljer en trådlös router. Priset går också upp, men vi pratar inte om mer än tusen eller 1 500 kronor för en avancerad variant.

En liten check visar att den dyraste du kan köpa på elkjop. inga kostnader 1 400 kronor.

En router får inte väljas helt på grund av priset. Det finns många som gör routrar som betonar design och då är det det utseende du betalar för, inte prestanda.

Har du lite knepigt hus med många väggar, golv etc. finns det detaljer som antal antenner och saker som räkningar.

Du måste berätta för dem i butiken. Då kommer du förhoppningsvis att få några bra råd. Fråga om sådana saker som intervall och namn, som att ha fler golv eller extremt kompakta väggar.

Sitter du i en enkel lägenhet kan du prata mer om routerens utseende. Då tar det vanligtvis inte lika mycket prestanda i form av antenner.

BRA SIGNALER: En router kommer i många former och former. En med många antenner kommer naturligtvis att ha ett större utbud än en utan.

Plats

Var ska routern vara? Det här är svårt att vara väldigt generellt på.

Vad vi kan säga med säkerhet är att om du sätter den trådlösa enheten i en garderob, sätter tillbaka böckerna i en hyllplan eller i allmänhet bakom eller innanför någonting, gör dig själv en gudstjänst.

Prestandan är reducerad, signallängden blir mindre och allt är förkortat i korthet. Om du befinner dig i ett hus med flera våningar, överväga var du behöver den bästa täckningen och placera routern där.

Du bör också överväga om du kan placera den så att du har täckning på alla våningar. Detsamma gäller för lägenheter. Placera routern där du får bästa täckning överallt.

Sådana mätningar är inte särskilt svåra. Ställ in routern och ja - du måste läsa bruksanvisningen, ta en resa med en bärbar dator till alla platser du behöver täckning och kontrollera hur prestanda är. För dig med en trädgård eller balkong är det viktigt att prova lite där också.

Utan täckning?

Vad ska du göra om du hamnar utan täckning på platser du vill att den ska vara? Se till att du har försökt allt först.

Om alla försök misslyckas, bara bita in i det sura äpplet. Du behöver något som utökar de trådlösa signalerna.

Vad du behöver är en så kallad åtkomstpunkt eller trådlös tillägg. Det här är en produkt som ser ut som den router du redan har installerat.

Skillnaden är att du ansluter tillägget till routern trådlöst.

Du måste placera den ungefär där signalerna börjar bli värre. Denna enhet tar sedan bort signalerna från routern och skickar dem vidare.

Du täcker ett mycket större område än vad du bara skulle ha med routern, och resultatet blir mycket bättre. Det kan också lösa problem i samband med svåra väggar och andra hinder.

Kom ihåg att alla trådlösa signaler gör en kombination av att gå genom väggar eller reflektera dem som en boll i biljard. Om så är fallet kan du planera med detta för ögat.

Något grundläggande säkerhet

BÄTTRE FÖRE: Säkerhet är nödvändig när du ansluter huset och de boende till Internet. Foto: Colourbox.

Det sista vi kommer att inkludera i den här artikeln är viss grundläggande säkerhet.

Låt oss göra det enklaste först: Alla trådlösa routrar har ett namn. Detta kallas en SSID på språket i språket. Denna identitet är inställd med fabriksinställningsnamn. Du bör därför ge det ett separat namn du kommer ihåg. Det kan vara allt från bikiniens namn till tipparens mors namn.

Hur man ändrar detta från standarden till sig, varierar från tillverkare till tillverkare, så ta en rundtur i användarhandboken.

När du har ändrat SSID till det namn du vill ha, bör du välja att dölja nätverket från andra. Det betyder att alla som söker ett trashigt nätverk inte ser namnet utan vidare varsel.

Också, kom ihåg att sätta ett lösenord på nätverket. Det behöver inte vara så avancerat, men inget som en främling lyckas gissa. Med andra ord: Inte namnet på pojkvän, tik eller en av barnen.

Skapa en kombination av bokstäver, både små och stora. Dessutom kan du skriva in ett nummer. Poängen är att göra ett lösenord det är möjligt att komma ihåg.

Du borde kunna ansluta till ditt eget nätverk. Om du skapar ett lösenord kan du inte komma ihåg dig själv, några punkter är borta.

Lite mer säkerhet

Det är viktigt att läsa lite om routerns funktion.

Nästan alla har inbyggda brandväggar. Det här är hinder som främlingar inte släpper in i nätverket med olycka som förstör filer och bilder eller smyga in i annan information du har lämnat.

Detta är också det första hindret för obehöriga användare att samla in information via ditt nätverk.

Intressanta saker för snokare är allt från lösenord till koder i webbbank, så det här är viktigt att vara försiktig med.

ADVERT

Mest populära

Jordanien utbyta nya ambassadörer
Garage: Skydd och säkerhet Fawlty Towers
Djur medföljande trä till