All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Skillnaden kan vara 30 000

Fakta om persiska mattor

Ingen vet säkert var och när mattor inträffade men det antas att mattor var vanliga i bruk 2-3000 år f.Kr. Egyptiska väggmålningar och bilder från Babylon i Assyrien visar mattor.

Den äldsta bevarade mattan finns i en grav i Altai bergen i Sibirien, fryst och därmed exceptionellt välbevarad. Altai-mattan utställd i Ermitage i S: t Petersburg mäter 183 x 200 cm. Mattan har ett stort geometriskt mittfält, byggt av kvadrater och inramat av två huvudgränser med motiv av älg och krigare, som åter inramas av hippogriffer och fonixfågeln.

Persiska mattor kan delas in i fyra huvudkategorier:

Nomad Teppers : Tillverkad av nomader, främst i ökenområdena i centrala Iran. Nomaderna gör allt arbete på mattorna själva, ullen är förtjust i sitt eget får och handspunnet och färgat (ibland med växtfärger). Nomaderna använder också ull också vid rengöring av mattorna.

Village Breaks : Göras huvudsakligen i bergsområdena i Iran. Här används geometriska och stiliserade mönster. Det mesta av bomullen används i rengöringsprocessen.

Bytepper : Kvalitetsinsatser är förknippade med de största städerna i Iran. Här är ros och blommönster mest dominerande.

Workshop Steg : De vackraste och exklusiva persiska mattorna är gjorda i kända mattor. Här går mattan konstnärer i kooperativ och gör de tätaste persiska mattorna som har mellan 1 miljon och 2, 5 miljoner knop per m2

· En filt kan bestå av 50 000 till över 1 500 000 knop per kvadratmeter. kvadratmeter. Du kan beräkna knutdensiteten genom att räkna antalet knutar per 1 cm2 och multiplicera med 10 000. Sedan hittar du antalet knutar per m2.

· Kvaliteten på materialet, dvs graden och andelen ull, silke och bomull. 100% silke filtar är bland de mest exklusiva. Tidigare var några mattor gjorda med guldtråd och silvertråd.

· Att välja rätt färgämnen är också viktigt för kvalitetsbedömning av en matta. Användning av växtfärger eller andra naturfärger var ett krav i mattan kulturen. Men användningen av industriella buller har gradvis blivit mer använd i orientaliska mattor. Äldre mattor består av naturliga färger.

· Ju äldre en riktig persisk matta blir, ju snyggare det ser ut och ju mer värde det blir.

Källor: Iran Import. nej, Pars mattar glasmagasinet. Saeid Fashkhami.

Det finns gott om använda mattor på de använda marknaderna, både online och på den fysiska marknaden.

När du ser en persisk handknuten matta till salu hos Finn. nej för 1000 kronor är det frestande att vända sig till.

Men vad är vad och hur navigerar vi till handelskvalitetspinnar?

Stora prisskillnader

Priserna på äkta handgjorda mattor varierar beroende på kvalitet. Den känner mattaffär Saeid Fashkhami, chef och ägare av Saeid-mattor i Lillestrøm.

- Mattor av samma storlek, till exempel 150 x 100 centimeter kan kosta var som helst från 1000 kronor och upp till 30 000 för exklusiva silkemattor. Antika mattor kan kosta ännu mer på grund av unikhet och särskiljningsförmåga, säger han.

En maskintillverkade matta i samma storlek är betydligt billigare och kostar från tvåhundra miljoner, med högsta pris på tre eller fyra tusen, beroende på vilka material de har tagit i bruk.

- Att skilja mellan handgjorda och maskindelade mattor är en stor fördel för dem som köper mattor från någon annan än seriösa mattanhandlare. Skillnaden är från himmel till hav, vad gäller kvalitet, pris och egenskaper, säger han.

Det ser för

Om mattan är hand- eller maskintillverkade avslöjade följande tecken:

* En handgjord matta har vanligtvis vissa oegentligheter och avvikelser, till skillnad från maskintillverkade som är strukturerad och noggrann när se dem på baksidan.

* En handgjord matta väger alltid mer (som tjock mattan är). Maskinstarka mattor är lika ofta lätta och styva.

* Steken utgör grunden för våra mattor och går igenom hela långsidan. Maskintyper är gjorda på ett webbsystem och har inte fransar. Dessa är laced på mattan med en maskin som skiljer sig från de ursprungliga. Detsamma gäller också kanter på symaskinen på långsidan. Se bilden längst upp i saken.

* Det finns också stora kvalitetsskillnader mellan äkta handgjorda mattor.

Ojämnhet är ett gott tecken

Även Aud Christensen, kategoribeståndare i Bohus, håller med om.

- Vänd teppet och titta på baksidan. Då ser du att knutarna på handratten är ojämna och varierade, medan de är desamma på maskinen. Samma ser ut på kanten att kanten är ojämn på handknuten och helt slingan i maskinskiktet.

Baksidan av mattan avslöjar också om kantarna sys på.

- Fernorna på en handknuten matta är en del av renningarna, medan man på ett maskinslager sysar på fransarna. Vänd mattan runt och du kommer att se den.

Handgjorda är inte samma som god kvalitet

Alla mattor har olika kvalitet och pris. Kvalitet innebär att mattan ska vara både användarvänlig, miljövänlig och ha en lång livslängd. De måste vara handgjorda och bestå av naturmaterial. Alla filtar är individuella och måste betraktas individuellt.

Det är en tradition att använda ord som "Persiska", "Handgjorda" eller "Handknot" för att beskriva mattan. Det kan vara vilseledande. Faktum är att en persisk handknuten matta kan ha sämre kvalitet än en maskingjord turkisk matta, enligt webbplatsen Dobags hemsida. De skriver:

"Kvaliteten har att basera ingenting att göra med ursprung att göra, det finns bra och dåliga mattor i alla länder i det förflutna, den persiska mest kända i Europa och ansågs" finaste" Men efter. till exempel, även i Iran introducerade syntetiska färgämnen (över 100 år sedan!), började använda billig ull och bomull av dålig kvalitet (även syntetiska fibrer idag!), kasserade gamla goda hantverkstraditioner på grund av prispress, mass kopieras säljbara klassiska mönster, en persisk matta idag kan vara en fattigare investering än en maskingjord matta.Så termen "persiska", i kombination med en fin klingande namn för en välbekant mönster, är ingalunda en garanti! Detsamma gäller för mattor från andra klassiska mattor, såsom Turkiet, Afghanistan, Nepal.

Då det kanske inte så stor betydelse att den rådande konsumenten inte se skillnaden mellan de orientaliska mattor.

- För att skilja mattor från Iran (Persien) från andra länder måste vara expert på handknutna mattor, säger Christensen.

Real filtar för bättre inomhusluft

Både inomhusmiljö och det globala klimatet har det bästa som du köper handknutna mattor tillverkade av naturmaterial, tror Fashkhami.

- De mest miljövänliga produkter tillverkade av rena naturmaterial som ull, bomull, siden och naturliga färger som inte är allergiframkallande.

Dessutom användarvänliga, hållbara och förs vidare till flera generationer, och de kan vara investeringar.

- De kommer alltid att öka i pris över tiden. Villkoret av mattor efter underhåll kan vara inblandade i att bestämma priset på gamla filtar, även om alla typer av skador och skrubbsår på håndknyttete filtar kan repareras och återställas, säger Fashkhami.

Han tycker att det är lätt att underhålla, dammsugning, ta bort fläckar och hår från hundar och katter från hennes filtar.

- Maskin Mattor av syntetiska droger är ofta alergifremkallende de släpper från damm och gaser och är svåra att underhålla och ta bort fläckar. Dessutom har de praktiskt taget inget värde i använt tillstånd, och vi betecknar dem som miljövänliga. De är gjorda av syntetiska tyger, har en kort livslängd och måste återvinnas efter användning igen.

ADVERT

Mest populära