All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Detalj färger skapar formen

Detaljer gör mycket med husets form och hur vi uppfattar det hela. Här är bra tips om hur man tänker på färgningen av detaljerna. Rådgivningen ges av inredningsdesignern Grete Smedal.

Lär dig hur du hittar en bra husfärg.

Dölj detaljer

För att dölja delar av huset, kan du välja två färger som glider över varandra. Ju mindre du ser mötet mellan färgerna desto mer holistiska kommer du att uppleva huset.

Ett konkret exempel: En ljusgrön huvudfärg mot mörkare gröna fönsterramar ger en helhetssyn. Detta verkar mer kamouflage än till exempel. en grön huvudfärg mot vita fönsterramar.

Ett annat alternativ är att undvika att markera detaljerna.

Kontraster verkar, men vilka slags kontraster finns det? Om vi ​​känner lite om dem lär vi oss att använda dem på ett bättre sätt. När två olika färger kombineras, till exempel rött till blått eller rött till gult, kallas det en färgtonkontrast.

En annan kontrast, när en färg är starkt färgade och den andra är svagt färgad (eller helt ukulørt), såsom en stark grön till en lätt grön. Det är färgkontrast. En tredje typ av kontrast är när ljusa och mörka färger kombineras, såsom beige och svart.

Det finns alltid interaktion mellan form och färg. En ljus färg, som vit, belyser detaljens skuggspel, medan en mörkare i större utsträckning döljer formerna och detaljerna. Om fasaden har avkodats, är det inte alltid lämpligt att markera detaljerna med färginställningen.

Om den yttre beläggningen på ett hus, till exempel, har både stående och liggande panel med samma färg, kommer det fortfarande att uppfattas på olika sätt. Detta kan ge tillräckligt med kontrast. Att använda två färger kan tyckas oroligt.

Panel till jordmur är en vanlig kombination. När varken behandlingsmetoden, glans eller material är densamma är det nästan omöjligt att få nästan samma färguttryck. Många väljer den klassiska vita väggen. Kom ihåg att det också kan vara en spännande del av det totala färgschemat!

ADVERT

Mest populära