All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dess sammansättning är disarmingly enkel och tät

Arkitekt Todd Saunders har framhävt på flera sätt. Ursprungligen från Kanada har han begått ett unikt projekt i sitt hemland. I Norge har flera av sina projekt en tydlig landskapsarkitektur.

I Sogn og Fjordane har han tillsammans med Tommie Wilhelmsen utformat en stuga för en familj på fyra. Kabinen var färdig 2003, men det var fyra år innan dess 80 kvadratmeter placerades näsan på marken.

Ursprungligen var det en liten stuga där ägaren ville ersättas med lite större.

- Men det skulle ändå inte vara större än att det var tänkt som ett separat element i landskapet, sade Saunders till platsen arcspace. com när hytten presenterades där.

Och ordord måste sägas att det har blivit, där det ligger som en tankegång i landskapet.

- Kabinen är avväpnad enkel och tät i sin konstruktion, säger Todd Saunders. nr.

En flytande tak

Kabinen består av tre element; två byggnader och ett tak som ligger flytande på strukturen.

Den stora byggnaden innehåller föräldrars sovrum, vardagsrum och kök. Bilagan tillhör barnen.

- Eftersom stugan ligger i ett våtare område, var skydd från regnet en viktig drivkraft bakom utformningen av hytten, säger Saunders.

Taket sträcker sig därför över och bortom de två byggkropparna för att bilda en skärm över yttre utrymmen som omger och mellan kropparna.

- När du öppnar dörrarna i stugan blir det nästan dubbelt så stor, förklarar Saunders.

Det är i grunden ca 80 kvadratmeter.

Hytten: Hytten är uppdelad i tre delar, där taket över utsidan utgör det tredje elementet. Taket är belagt på metallkolonner och flyter nästan som en plank över de två byggnadskropparna och utomhusområdena. Foto: Foto: Bent René Synnevåg

Minimal infrastrukturutveckling

solen går ner under sängen och stiga upp på andra sidan

Stugan ligger i ett område med tallskog och hällar. Det kunde ha varit lätt att greppa yxan och sprängämnen, men stugägare ville Saunders och Wilhelmsen bör dra hytt just därför att de tidigare hade visat sin respekt för landskapets unika och karaktär.

Och arkitekterna gjorde inte svika sina kunder. Resultatet har blivit en stuga som knappt berör terrängen.

- Metall Kolumner som stödjer taket och hela strukturen praktiskt taget flyta ovanför marken, vilket gör att det har blivit absolut minimal påverkan på natur, utvecklar Saunders.

Han berättar att hela processen började ta ett steg tillbaka och göra en modell med stuga och terräng.

- Jag tycker att det är bra terrängmontering. Ibland tenderar jag att experimentera med form, men det var inte nödvändigt här. De tre elementen var tillräckliga för att göra en bra komposition.

Minimal modern teknik

NATUR NÄRHET: Både terräng och vegetation har tillåtits att krypa in i kabinen, och det skapar en behaglig symbios, som om lodge var ett streck i en vacker dikt Foto: Foto: Bent Renè Synnevåg

Till arcspace. com ber Saunders att hyttens inre borde hållas så enkelt som möjligt, med minst möjliga funktioner i modern teknik. Bland annat har en komposttoalett installerats och en cistern samlar vatten för duscha och simning.

Denna hytt clad i metall

- Alla inre ytor är tillverkade av björkplywood, medan trädstrukturen har två olika nyanser, baserat på variationer av färgerna på barken av de kringstående tallar, förklarar Saunders.

Känslighet

"Hans verk sticker ut genom att vara med stor känslighet har ett samband med naturen, och alltid har en form och användning av material som speglar projektet och dess syfte", skriver sajten abduzeedo. com om Todd Saunders arbete.

och pelare: Medan storstugan placeras på ett fundament, tak över skälen belagda ovanpå metallpelare. Båda gripen förstärker intrycket av en nästan viktlös stuga. Foto: PHOTO: Bent René Synnevåg

Samma tanke återspeglas också i stugan i Rysjedalsvika. En ugn har fått stå nära hytten, och bergblocken ligger där som de alltid har varit.

Denna stuga har aldrig sett maken till

stuga svävar alls i terrängen och landskapet som om det vore ett penseldrag.

- Stugan kan knappast ses från havet, så jag är nöjd med vad kabinen såg ut, och det är också ägarna. Jag tror att det kan bli en klassiker, avslutar Saunders.

Läs också:

Detta hus svävar

Gå i tio drömstugor

Steg: Istället för att lägga terrassen på pelare, som ofta ses intensifierade uteplats utanför ned terrängen. Det bidrar till att dämpa intrycket av stugan i terrängen. Foto: Foto: Bent René Synnevåg

regn och sol: Arkitekterna var fast beslutna att skapa en uteplats som båda arbetade i sol och regn, så taket drogs ut för att bygga organ. Foto: PHOTO: Bent René Synnevåg

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära