All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Färgerna försvinner från husen

- Ett grått hus här och ett grått hus som inte gör någonting. Men nu har vi kommit till en punkt där den blivit så grå att vi förlorar en kromatisk helhet som vi är vana vid i Norge, med gul, röd och delvis grön. Den grå trenden har vänd sig över för att bli mest ledsen.
Det står universitetslektor Kine Angelo vid Institutionen för Arkitektur, Form och Färg vid NTNU i Trondheim. I många år har hon tittat på de norska husens färg och slutsatsen är tydlig: Under det senaste årtiondet har en gråvåg gått över landet som inte tycks minska.

Säker och lätt

- Jag tror att "den grå trenden" började som alla trender, som en kontrast. Den gråa var motsatsen till 1990-talets starka färganvändning. Men eftersom den grå trenden har pågått ett tag nu och verkar fortsätta, tror jag att vi måste leta efter andra orsaker till att så många idag väljer "säkra" hemfärger som grå och vit. En sak är att färgen har blivit mer solid - det är helt enkelt lättare än innan du ändrar husets färg. Dessutom tycker jag att det har gått ner med färgkunskapen hos proffs. Liten utbildning i färgteori hos arkitekter, byggare och målare gör allt fler ett säkert alternativ, säger Angelo.

Hon lär bland annat arkitektoniska studenter i färgteori och ser att detta inte får mycket utrymme i utbildningen. Således är färgläggning inte något som arkitekterna satte på agendan. Inte heller har målarna trygga färgkunskaper längre, anser Angelo.
- Jag har pratat med målare som säger att de inte har färgkontroll. Så det ligger långt mellan kompetens, säger hon.

Rädd för den vulgära

Professor i färg på Bergen Konst- och Designskolan Mette L'orange tror att många människor har varit rädda för att explodera med hjälp av färger i arkitekturen.
- medan några väljer grå färg som knackar turkos och rosa nästan som en protest, verkar det som att de allra flesta betraktar färger som något potentiellt vulgärt - och välj grå i tron ​​att det är "neutralt". Men grå skickar signaler. Det är inte neutralt, säger L'orange.
Hon tycker att det alltid finns fara när hela området börjar "grayen".
- Ta till exempel Røros, ett världsklassminne - det finns många vackra, traditionella färger bevarade. Men i omkretsen runt Røros finns det få som ser att de ingår i en färgkultur. Det finns byggnadsområdet med alltmer gråa hus, som i alla andra delar av landet. Kommunen har gjort en handledare för att öka medvetenheten och vägledningen i färgval, men tombolagen fortsätter gråa, säger L'orange. Om inte arkitekterna bidrar med färger, gör inte heller de stora byggarna, säger professorn.
- De väljer vad de tror kommer att sälja och för att de inte ska kunna stöta på några köpare, går de för "säkra" gråskalor, påpekar hon.

Inte så illa

Lisbeth Larsen, färgexpert i Jotun, vill inte visa rena försäljningsuppgifter, men bekräftar att gråtoner och vita säljer i hinkar och hinkar. Men hon påpekar att den traditionella Røros röda och Staverngula fortfarande söks i stora mängder.
- Det är än en gång som vi har det mesta av den gamla byggnaden, och det är rikt på människor som vill behålla färgen som huset har framför, istället för att ersätta det med "moderna" gråtoner och vita toner. Med detta sagt tror jag också att människor kan vara lite mer våldsamma. Men kanske är jag i växthuset. Jag har köpt mig en stuga i en gul färg, jag verkade harmonisera dåligt med vattnet och de närliggande stugorna och målade det vit, säger Larsen.
Och bekräftar vår teori: Gul är inte längre så cool. Grå har nyanser eller är det? Malermester Jens Petter Lunde i Norges största målarkedja, Mesterfarge, tror inte att bilden är så ensidig som någon kanske vill ha det. Han kommer ihåg att för grå har många nyanser och är inte så ... ja - grå - som det kanske låter.
- Grå kan bli en varm färg om vi lägger till lite rött eller kallt med lite blå. Grå och vit kan ofta vara mycket trevligt om du använder rätt toner. Men jag kan hålla med om att mycket blir grå nu och att många gamla fina färger försvinner. Jag tänker på de vackra lilla husen, till exempel om en vacker gammal mossgrön stuga på valar - du ser inte mycket av det längre. Gula hus har också gått lite, även om det finns många vackra gula färger och inte minst bläck att välja mellan. Han tror att du med säkerhet bör kunna fråga målaren om råd om du överväger att ändra husets färg och att avvisa bristen på kunskap i branschen är problemet.
- Men självklart, om kunden har bestämt och insisterar på en färg, finns det inte mycket vi kan göra åt det, säger Lunde.

Zooma in i ditt hus

Men hur ska du hitta den finaste färgen på huset? Kine Angelo på NTNU råder husägare att börja med en översikt över området.
- En färg uppfattas inte för sig själv, men i sammanhanget är den. Därför bör du börja titta på den stad eller plats där du bor - vilka färger är typiska? Många områden har färgtoner som svarar bra på väder och landskap. Då är det nödvändigt att zooma in mot grannskapet och slutligen ner till eget hus. Vad passar i sammanhanget? Vad passar hustypen? Om du har ett äldre, typiskt hus är det också snabbt att ta reda på den palett som var relevant när huset byggdes. Ta en rundtur i biblioteket, kolla upp online eller prata med äldre människor i grannskapet som kommer ihåg hur det var.

Gemensamt ansvar

Angelo påminner dig om att du har något slags gemensamt ansvar utomhus. Kanske kan det vara en bra idé att diskutera lite med grannen - om ditt hus är hans åsikt? När du har cirklat på några olika nyanser, kommer du att spendera några liter av varje testbild på en större yta.Det ser helt annorlunda ut än de små färgproverna från affären, och du kan också se hur färgen kan förändras med ljus och väder. Kom också ihåg effekten av huset, den färg du väljer kan ha: Om du målar grå, kan din granne också göra det och de korsar vägen. Men vill du verkligen ha ett grått grannskap?

ADVERT

Mest populära