All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Egen färg är alltid

Hur vi upplever färgerna kan variera, men den faktiska färgen, sin egen färg, är resistent.

- Det är vetenskapligt bevisat och definierat vad är gul utan röd eller grön, säger Øyvind Olsen, marknadschef på NCS Colour Center.

NCS står för Natural Color System, ett standardiserat system som beskriver färger som vi ser dem. Systemet fungerar som ett internationellt gemensamt språk för dem som arbetar professionellt med färg och består av de sex elementära färgerna: gul, röd, blå, grön, svart och vitt. I färgcirkeln visas de olika färgerna i de första fyra färgerna. Nyanser bildas av färgen på färgerna och innehållet i svartvitt. NCS-systemet har 1 950 standardiserade färger som beskrivs med en tvåfärgad färgkod, till exempel S 2030-Y90R.

- Varje yta och vilken färg som helst kan kodas med en NCS-kod, säger han.

Vanligt färgspråk

- Alla professionella färganvändare bör använda ett neutralt system. Till exempel, de som arbetar med färger, textilier och plast, säger Øyvind Olsen.

- Fördelen är att alla pratar samma språk. Det undergräver kommunikation, dokumentation, ger enklare beskrivningar och en gemensam ståndpunkt för klagomål.

Alla färgfabriker som använder NCS-systemet, men NCS färger ska inte förväxlas med de blandade färger eller med tillverkarnas egna färger och färger, betonar Øyvind Olsen.

- Målet för att måla växter gör sina målningar och färger och vad de kallar dem är upp till dem. En färg som heter "Latte" eller "Tuscany" kommer att se helt subtil från en tillverkare till en annan, förklarar han.

Samma, men annorlunda

Men samma färg kan se helt annorlunda från en tid till en annan, trots att köpa en färg kodad med NCS-koder, eller välj en av färgtillverkarens egna färger kallas varm gul, Pumpa, Vanilj eller något liknande.

Variationer uppstår på grund av att baserna med vilka färgerna är blandade och blandarna kan skilja sig något annorlunda ut. Även de som arbetar med maskinerna påverkar. Så om du har börjat ett målningsprojekt, men tycker att du inte har tillräckligt med färg, ska du återgå till samma butik och känna dig fri att blanda samma person med dig.

- Men även färgens färg och materialet som det appliceras på påverkar. Det finns några av de faktorer som påverkar hur färgen upplevs, säger Øyvind Larsen.

Färgfokus

Under 2007 kommer informationskontoret för färg och inredning, IFI, att fokusera på färger i många sammanhang.

- 2007 firar IFI 50 år och vi har utsett ett år till färg i 2007, säger VD Bjorg Owren i IFI, som hoppas att fler hoppa på tåget och bidra till att öka intresset för färger det kommande året.

Med den minimalistiska inredningen har färgerna en dold position medan vit har dominerat. Men gradvis börjar folk komma ut ur garderoberna och säga att de faktiskt behöver lite färg, säger Bjørg Owren.

- Det är roligt med färger och färger som betyder mycket för vårt välbefinnande, förklarar hon.

ADVERT

Mest populära