All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Färg från måleri till utrymme - färg <895>[SET:descriptionsv]Har färgöverföringsvärde från konst till arkitektur?

I målningen kan de mest distinkt färguttryck ställas in mot varandra. Vi kan låta oss vara provocerande och samtidigt betrakta det några minuter på avstånd innan vi går vidare. Men samma färgkombinationer i ett rum gör oss mer orelaterade, vi lovordar uttrycket över tiden och i mycket större skala.

Naturligtvis beror effekten på både rummet, funktionen och konsten, och säkert på färgerna.

Som konstnär av både konst och arkitektur blir jag ofta konfronterad med sådana exempel, och i vissa fall känner jag mig mycket ambivalens. Denna ambivalens jag visste när jag besökte det geologiska museet i Köpenhamn för ett tag sedan.

Av den anledningen har den internationellt kända danska konstnären Per Kirkeby överfört sina uttrycksfulla målningar bara från målningens intima format till väggarna på fördjupningen och trappan.

Kirkeby är självlärd, och motiven i många av hans målningar tas från detta ämnesområde. Att han fick denna uppgift är förståelig.

Arkitekturen är klassisk och dynamiken i Kirkebys rumbearbetning är enorm. Vid första anblicken verkar det vara mycket kaotiskt, som ett slags kamouflage av arkitektur. Det betonar inte sin geometriska och logiska struktur, det vertikala mot det horisontella, eller lagret och lagret. Tvärtom lever arbetet sitt eget pittoreska liv som ett humörbelastat universum. Arkitekten i mig strävar mot konstnärens nyfikenhet. Detta är trots allt ett utrymme för passage, inte för vistelse över tiden. Kanske är vi för konservativa med våra douse, mjuka färgtrender, eller är vår vardagslösning förorenande att vi inte känner för mycket inflytande från rummet? Vad ska Kirkeby förmedla? Jag skulle gärna ha svarat.

ADVERT

Mest populära