All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Färg blir starkare på fasaden än på färgkartan

Färgerna är helt olika i huset än vad de gör på de små färgproverna på kartan.

Enligt arkitekten och färgforskaren Karin Fridell Anter, fasaden färg alltid uppfattas ljusare än färgrutan, ofta är det också starkare och intensivare. Därför är huvudregeln att du väljer en färg som är smutsigare och färglös än den du vill ha på huset.

Ett Absolut Fel

Fridly Anter försäkrar att dessa färgproblem inte har något att göra med färgen. Exakt vad fenomenet beror på, har forskning inte ett säkert svar. Det finns dock flera faktorer som spelar in, såsom ojämlikhet i ljusförhållanden, omgivningar, bakgrunder och avstånd.

- Den lilla prov visar färgen ensam mot en vit bakgrund, medan huset ligger i naturen omgiven av massor av andra färger som också påverkar hur vi uppfattar färg, förklarar hon.

Rådet experter är att välja en färg som är lite mer dämpad och smutsiga än det sätt du vill att det ska titta på huset. Om du väljer färgprovet på kartan som ser ut som den önskade färgen kan du sluta med en färg som är för stark.

Lika i Sverige och Norge

I boken "färgen på huset" delar Fridell Anter kunskap och ger goda råd så ska du hitta den färg som passar både huset, omgivningen och den personliga smak.

Fridell Anter är en av Skandinaviens främsta experter på exteriörfärgning med doktorsexamen i ämnet. Hon har också lång erfarenhet som färguppsättningar, publicerat flera böcker och varit medproducent av en mängd olika färgdiagram.

"Även om mitt arbete är gjort i Sverige är förhållandena så lika att det kan överföras till norska förhållanden", säger hon.

Poängen är att när vi hittar färgen på huset, måste vi skilja mellan vad experterna kallar nominella färg och upplevd färg. Det lilla provet representerar den nominella färgen och färgen på huset som den upplevde färgen. Helst en färgkarta innehåller bara färg som ser bra ut på huset, men det är tyvärr inte enligt Fridell Anter.

Lita inte på kartan

en färgkarta kommer också att främja färger, och många av färgerna ingår att kartan ska se bra ut. Lita därför inte på färgerna på kartan för att vara bra på huset.

- Ja, det är verkligen svårt att hitta rätt färg till huset, men om man vet om fenomenet och välj sedan det blir lättare att slå rakt, säger färg professor.

Hon rekommenderar att vi går ut, titta på huset och ta reda på vilken nominell färg de har. När du tittar på färgkartor senare är du mer medveten om att dåliga färgprover ofta ger vackra hus.

- Du borde också testa färgen på huset innan du fattar det slutliga valet, hon rekommenderar.

ADVERT

Mest populära