All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Kallan kommer - är du förberedd?

I större delen av landet har vinterens första frost kommit. Efter natten är marken vit och pölarna har en spegel av is. Och med förkylningen kommer vattnet att skada.

Alla som glömmer frostverkan på vattenrör eller läggs till sängs under den första kalla perioden. Antalet vattenskador i norska stugor ökar, och skadorna uppstår speciellt i samband med den första frosten.

Förra året betalade försäkringsbolagen mer än 98 miljoner kronor i ersättning för vattenskador för norska stugor. Efter första hälften av året har dessa fordringar gått rekordposter 80 miljoner kronor, en ökning med 43,9 procent jämfört med samma period föregående år.

Djurskada

- Det fanns 1484 vattenskador i stugor under första halvåret 2009, vilket är en ökning med 23, 1 procent jämfört med samma period föregående år. Den genomsnittliga substitutionen har därmed ökat. Många av dessa skador är dyra att förbättra, bland annat på grund av att hytterna blir allt dyrare med dyrt interiör, säger senior kommunikationsrådgivare Stine Neverdal i Financial Industry Association.

Den vanligaste formen av vattenskador i hytter är frysning av vattenrör. När isen spolas igen, strömmar vattnet in i stugan och orsakar vattenskador. Det kan snabbt bli dyrt.

- De flesta skadorna kostar mer för stugor än för hem. Anledningen till detta är att vattnet får stå och springa längre, eftersom hytter ofta är obevakade under stora delar av året. Men med lite omhändertagande kan de flesta vattenskador undvikas, säger Lars-Erik Fiskum, forskningschef på Vattenskadorskontoret vid SINTEF Byggforskning.

Läs också:

Detta ska kontrolleras i badrummet när du tittar på displayen.

Ta en kakel på displayen - det kan avslöja allvarliga buggar i badrummet.

De har utarbetat en broschyr med råd om hur man undviker vattenskador i stugan, frostbit och mer. Broschyren heter Undvik vattenskador vid kabinen och kan laddas ner gratis på Water Damage Office-webbplatsen.

För att skydda dig

För att förhindra frostblåsta rör måste du stänga av huvudvattentillförseln innan du lämnar stugan. Dessutom måste du:

* stänga alla luftventiler och fönster

* mot frost fylla alla sifoner, sänkor och toalettskålar med frostskyddsmedel

* Om möjligt, inte sänka temperaturen i kabinen lägre än omkring 10 ° C

* Undvik oavsiktlig placering av rör och sanitetsutrustning i kalla krampar, ytterväggar, golv och tak.

Monteringen av vattenstoppventilen är också ett mått som kan övervägas. En vattenstoppventil skyddar dig mot vattenskador dygnet runt, även när du är borta. Vattenstoppventilen detekterar inte bara akuta läckor utan läcker också i dolda rör. Eftersom vattenstoppsventilen stänger av vattnet genom läckage och därmed förhindrar större skador på hemmet erbjuder försäkringsbolagen gärna en bra rabatt på bostadsförsäkring till bostäder där en vattenstoppventil installeras.

ADVERT

Mest populära