All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Koderna alla borde kunna knäcka!

NCS står för Natural Color System och är det mest använda färgschemat i Europa. Det beskriver färgerna visuellt, precis som vi ser dem. S 5005-R80B är ett exempel på en NCS-kod.

För att bryta det:

Färgcirkel

LEDD 1: 5005

I första stycket beskrivs mängden svarthet, färg och vithet som tillsammans utgör 100 procent av färgen.

De två första siffrorna (50) beskriver svarthet i procent. Denna färg innehåller sålunda 50 procent svart. De två följande siffrorna (05) beskriver hur mycket färg det är i färg. Denna färg innehåller 5 procent kostym.

De återstående 45 procenten är vita.

LEDD 2: R80B

I NCS finns fyra grundläggande färger: röd (förkortad R), gul (förkortad Y), blå (förkortad B) och grön (förkortad G). En färg i detta system består aldrig av mer än två grundläggande färger.

Andra stycket berättar att detta är en röd färg (R) med 80 procent blå (B).

I vissa fall består punkt 2 endast av en färg. Då är det en ren gul, en renblå, ren röd eller ren grön färg.

Om färgen är på den neutrala gråfärgskalan och bara är en blandning av svartvitt kommer länken två att ersättas med en N. Till exempel: S 2500-N.

Vad sägs om S?

Många färgkoder innehåller en S i början. Detta står för andra upplagan, efter NCS: s sätt att revidera färgvalet 1995 som ett resultat av förbud mot blyhaltiga pigment i färgen. Detta brev har ingen praktisk betydelse för kodkodning, men det är fortfarande viktigt att inkludera, eftersom två identiska NCS-koder med och utan S framför kan skiljer sig något.

Varför är det här klokt att kunna?

NCS-koder är mycket användbara när du kombinerar färger. Färgdiagrammen är naturligtvis bra guider för att hitta färger som matchar, men de säger lite om hur varje färg kommer att fungera på väggen. Kommer den beige tonen att bli rosa? Kommer den vita färgen att få en grön bär? Är färgen varm eller kall? Här kommer NCS-koden!

- Jag mår sällan en vägg utan att kontrollera vilken NCS-kod den har. Den här koden berättar om det här är en varm eller kall färg, om hur mycket svart det har - det är där den "smutsiga" färgen kommer att vara, eller, till exempel, om färgen är så röd att den blir rosa. Det är också användbart när jag vill kombinera fler färger, säger Bjørg Owren, VD för IFI. nr.

Det finns flera metoder för att kombinera färger med NCS.

- Färger som liknar svarthet och färg, men olika färger fungerar ofta mycket bra tillsammans, och är ett "säkert" sätt att välja att kombinera olika färger. Således är kodens första stycke lika, medan andra leder kan varieras.Ett annat alternativ är att välja samma kulørsammensetning att andra stycket i koden är densamma, men kommer att variera i svärtan och kulörthet. Detta ger ett resultat som är ton-i-ton, förklarar Owren.

En NCS-kod kan också hjälpa dig om du känner att en färg på grund av ljus eller andra färger i rummet är fel på väggen.

- Om till exempel, målade med färg S 2005-Y50R, men anser att denna färg har för mycket rött i den och handlingar rosa på väggen kan man minska mängden rött, t ex 30, och hellre försöka färgen med Kod S 2005-Y30R. På samma sätt kan man minska mängden svart på färgen är för mörk och så vidare, säger Owren.

ADVERT

Mest populära