All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Tjuvklättringsramen

Text och foto:

Ställningar är favoritklättringsram för brottslingar. Om du bor på tredje våningen i en lägenhetsbyggnad, kan du vara van vid att ha de levande fönstren öppna. Det gör dig ett enda offer för brottslingar som letar efter en snabb raid. Denna typ av inbrott ökar när det är varmt och folk andas mycket, men polisen har ingen statistik om hur vanligt det är.

- Vi rapporterar inte inbrottsbrott som någon egen kategori, men vet att det vanligtvis händer när vädret är varmt och renoveringsperioden är igång, säger Kari Rykhus, polisansvarig på Oslos polisstation.

Hon rekommenderar människor att vidta ytterligare försiktighetsåtgärder om de har byggnadsställning utanför hemmet.

- Var noga med att stänga fönstren, men tänk på vad du står framför och vad som syns från fönstret. Om du skulle ha gardinerna tagna på eller av, är det inte bra att säga. Kan hon utlösa nyfikenheten om gardinerna är också, spekulerar Rykhus. Hon ber också folk att vara medveten och rapportera om de ser något misstänkt i en byggnadsställning.

- Mitt intryck är att människor är bra att berätta för oss när de ser något som de tycker kan vara fel. Det är positivt och kan förhindra inbrott, säger hon.

De flesta inbrott sker när ingen är hemma, men det har också hänt när människor har sovit med fönstren öppna. De flesta inbrottstörningar är relativt spontana.

Murmester Olaf Reese i Buer & Bratfoss inser att de flesta stillastiga verges är färdiga under dagtid.

- Det finns inte många av dessa inbrott som inträffar i mörkret och mörkret på natten. Mitt intryck är att byggnadsställena oftare klättrar in i byggnadsställena och går in i lägenheterna på hög ljusdag, säger Reese.

Därför hjälper det inte stor om ställarna tar bort stegar och liknande på kvällen. De flesta byggnadsställningar kommer ändå att vara ganska tillgängliga för brottslingarna.

ADVERT

Mest populära