All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Skattekontrollen är enkel med vår guide

En undersökning utförd av undersökningsföretaget Infact på uppdrag av kakel tillverkaren Skarpnes visar att norrmännen är bra på att upprätthålla sin bostad. Men den femte fasaden av huset försummas.

I undersökningen frågades mer än 1.000 norrmän om deras förhållande till underhåll och uppgradering av hemmet i allmänhet, och särskilt tack.

Norrmännen är bäst i takkontrollen och underhållet av taket, medan människor från centrala norge är de som helst prioriterar taket.

- Som regel ska taket inspekteras två gånger om året, vår och höst, säger seniorkonsult vid SINTEF Byggforsk, Knut Ivar Edvardsen.

Läs också: att rengöra rännorna

Tecken på att taket behöver bytas

- De tydligaste tecknen på att taket behöver bytas är om tak är så skadad att den inte kan repareras, säger Håvard Hamansen-Wallestad, Marketing i Alsvåg Plater AS.

Detta varierar beroende på vilken typ av tak du har.

Om det finns läckage i teak, töm skador, mycket kondens, dåliga eller brutna fästelement eller takskydd, måste det repareras eller bytas ut.

Hur man tar in en incheckning

Nor-Dekk AS, ordförande, Lars Martin Norvik, säger att ålder kan säga mycket om takets tillstånd. Både takkonstruktion, konstruktion och typ av takmaterial måste övervägas.

- Ålder är därför en bra indikation på när det är dags att ändra dig. Villkor som klimat, plats och underhåll påverkar också takets funktion och livslängd, säger han.

Enligt Alsvåg Plater AS är det inte alltid nödvändigt att klättra upp till tornets topp när man kontrollerar taket. I de flesta fall fortsätter det att inspektera takfoten.

Har du implementeringar som rör, luftning eller takfönster? inspektera dessa noggrant. Om du kommer till taket själv är det viktigt att du använder den fasta stegen först, främst för din egen säkerhet.

Läs även: För att lägga till bältros själva

Detta bör kontrolleras

Exteriör

1. Är taket hela, tätt och utan sår?

2. Är taket runt rören och rören tätt?

3. Finns det mos eller annan skit på taket?

beräknad livslängd på de olika typer av tak

Takpannor = cirka 50-60 år

Takplater = cirka 40-50 år

takplattor = cirka 30 år

Roofing rullar = cirka 30-40 år

Källa: Ordförande i Nor-Dekk AS, Lars Martin Norvik

4. Är fotfot, vindrutor, rör, skivor fritt från rost, beskjutning eller inga sprickor?

5. Är rännorna täta. Fritt från lövverk, damm och liknande?

6. Är rör, ventilationshuvud, takfönster i gott skick?

Kontrollera om taket är varmt, det ses ofta på kalla dagar.

Du kan se att vissa platser på taket tina frost eller snö och att vattnet som smälter bildar isbitar på takfoten och på takräcke.

Detta är en tydlig indikation på att du har värmeläckage och / eller du har kondensproblem.

Inside

1. Kontrollera taket om detta är möjligt.

2. Har takplattorna missfärgning, svamp, röra eller dålig luft?

3. Ser du tecken på läckage, kontrollera speciellt var rör, huvar etc. kommer igenom.

Möjlighet att öka livslängden

Om någon av dessa punkter är annorlunda bör de korrigeras så snart som möjligt. Om du tar hand om taket kommer takets livslängd att öka betydligt.

- Det är viktigt att eventuella skador repareras innan de tillåter tid att gå vidare. Eftersatt underhåll som leder till bland annat taket läcker, skadade beslag och hängrännor, ger snabba följdskador som kan multiplicera reparationskostnaderna, säger senior rådgivare på SINTEF.

Läs också: att bygga en tröskel i sten

Ändra tak

Byte av taket kan vara dyrt, så du kanske vill tillbringa god tid att överväga vilken typ av tak som är till nytta för just din house.

- Idag finns det många taktik och många kvaliteter att välja mellan. Man måste komma ihåg att huset är vår största tillgång, och att ta hand om det, välj rätt typ av tak och kvalitet, Hamansen-Wallstad.

Be om totalpris

Ett annat tips är att få fullt pris på taket, inte bara priset per kvadratmeter.

Norvik från Nor-Dekk AS uppskattar ett konverteringspris på 150-200 000 kronor för förändring i genomsnittligt boende, inklusive arbete.

Monier har utvecklat en räknare för dig som planerar att köpa inköp av ett nytt tak.

Här får du en prisuppskattning baserat på takformen, takpannan och fasaden du vill ha.

Källor: taknytt. nej som nej, nor-däck. com

ADVERT

Mest populära