All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Matta, en investering i välbefinnande

en god investering

Vi norrmän köper mer mattor och dyrare mattor. Vi köper mattor för mat och användning, och mattor som en handväska. Bostäder och fritidshus är en bra investering. Vi spenderar både tid och pengar på fastigheten. Vi får fördelarna med de resurser vi spenderar i hemmet, både ekonomiskt och på den kvalitetstid vi har spenderat där. Uptime innebär att fler människor har möjlighet att spendera mer pengar på inredning - och ersätt den gamla rya med något lite snyggare och mer hållbart. Fördelarna med mattor är att de dämpar bullret och är isolerande, de är glidfria och bättre för rygg och leder.

Dagens matmarknad är oändlig. Det finns ett brett utbud av kvalitet och typ av matta, och man kan leka med nya trender eller mönster.

För innovatörer

De som först ser och vill ha något speciellt, väljer speciella mattor, ull blandat med läder eller hel hög mattor i läder. - Sådana filtar som du inte hittar på IKEA eller Bohus än, förklarar Thomas Noreng Aar som arbetar med mattor för inredningsställen. Han kan säga att

säljer mycket enfärgade ullgobelänger. "Det var vad innovatörerna ville ha för ett par år sedan. Det är kul när folk köper speciella saker, det gör vårt jobb roligare också, säger. "Men en rolig filt att gissa kostar inte mycket," säger han.

Kvalitetskostnader

Ska man bevara den magnifika tandtråd / RUF matta, är det viktigt att veta vad en köpare. Ull är inte bara ull men ny eller används ull. En filt som är 100 procent ny ull blir trevligare längre och är lättare att underhålla. God ull är så tjock att fläck och smuts inte fångas om den avlägsnas genast. Högen, eller "hög" som det kallas på svenska - och kanske mest beskrivande är frans som är på ovansidan av en tuftad matta. En kvalitet tjock och tjock feg kan vara värt pengarna. Längre stapel på mattan ger mjuka mattor. Täta hudar är mer motståndskraftiga mot smuts. En bra, vävd matta väger dubbelt så mycket som en tuftad matta i samma kvalitet och det är antalet knutar och trådar som avgör kvaliteten.

Svenska Kasthall har varit på mattan marknaden i över 100 år. Kasthall fokuserar på kvalitet och design och tillverkar både vävt och robust matta i naturfibrer. Högsäsong för försäljning av mattor är välkommen på våren och hösten och helst före jul. Bortsett från högsäsongen köper man ofta ny matta medan man byter ut möblerna. Kasthall säger att det är det mest populära flotationsstadiet. Många vill ha liv och rörelse med strikt minimalism, men köpare påverkas av trender på grund av media fokus på inredning.

På Teppeabo i Oslo säljs alla typer av mattor i de flesta priskategorier.VD Bjørn Wibe kan bekräfta att återhämtningstider gör att människor spenderar mer pengar och köper dyrare mattor. De dyraste persiska mattorna på Teppeabo är i ull och kostar runt 40 000 kronor.

- Persiska mattor säljs mycket och de senaste två åren har varit mycket fläckar. Det finns mycket wiltontepper och sisal såld. Växtfiber är i skottet, även om det inte är det mest praktiska, medger Vibe. Han tillägger att siseplays kan impregneras för bättre underhåll och meddelar att många väljer ulldukar i sisal-look.

Syntetiska mattor

De billigaste Wilton ulddukarna har utspädats av de nonwoven syntetiska mattorna, är lätta att underhålla och hållbara. Många typer mattor behandlas också antistatiskt och det finns permanenta antistatiska mattor.

Som med mattor av ull- eller växtfiber finns syntetiska mattor i många olika kvaliteter och priser. Även inom syntetiska mattor är kvaliteten återspeglad i priset.

Mattor för mattor

Bra mattan till mattor är lätta att rengöra, isolera bra och hållbart. Nya material i mattan, limtypen eller kardborrebandet, kombinerat med bättre rengöring, har övertygat många av hur bra en massiv matta egentligen är. Tyska GuT tester många vägg-till-vägg-mattor på marknaden. Mattor som kontrolleras och inte innehåller skadliga ämnen får ett GuT-märke.

Helt eller delvis

Matta plattor säljs stadigt till privatkunder, men de största kunderna är på den offentliga marknaden. Möjligheterna för mattor är många och användningen begränsar inte bara för användning som vägg till väggmatta. Förstörda bitar eller enkla plattor kan bytas ut med nya och man kan skapa egna mönster och färgkombinationer. Matta plattor kostar mer att lägga än en vanlig vägg till vägg matta. De är tyngre att transportera, särskilt med tillhörande material som lim, vi blev upplysta. Rengöringen måste tas mer allvarligt med mattor som droppar lätt mellan lederna i plattorna.

Svevestøv inomhus

Tyska föreningen inomhusklimat genomförde en undersökning om tyska astma- och allergiförbund, vilket visade att soliga mattor leder till mindre damm i inomhusluften än hårda golvbeläggningar. Som ett resultat hade hårda golvhem upp till 60 till 70 mikrogram damm per kubikmeter luft. När de testades på hem med fast matta fann de bara 30 till 35 mikrogram per kubikmeter luft.

Damm produceras oberoende av golvet. Mattor är för många en sak som är förknippad med allergi, men mattan borde inte nödvändigtvis vara synd för andningsbehov i hemmet.

Hur mycket damm och smuts som finns i en matta beror helt på rengöringen och åldern på mattan. Om en dammsugare matta med en bra dammsugare får regelbunden smuts avlägsnas innan den sätts i mattan. "Stoftet går inte bort, även om du tar bort mattan, vet vi alltid", säger Bjørn Wibe.

Som i de gamla dagarna

står det självklart att ingen vill ha en gusty filt full av orenhet.Underhåll och rengöring av mattor förlänger mattan. Använd dammsugare regelbundet! Vissa typer av filtar bör inte knackas, rengöras hemma eller dammsugas med roterande borstar. Genom att ventilera rummet får man mycket damm när en dammsugare. Många svär på den goda gammaldagsmetoden genom att ta bort mattan i snöig snö för att ta bort damm och smuts. En matta under mattan håller inte bara matta men förhindrar även mattan att röra sig. Använd möbelknappar under tunga möbler på mattan. Flytta mattan så att slitageytorna för möbler eller personer är jämnt fördelade.

En bra mat hindrar boende och gäster från att ta extra smuts i hemmet.

Liv M. Hansen på Kasthall har tidigare sagt att en god matta måste klara både rött vin och barn.

Psst! Vet du vad en hybridkanin består av?

För det mesta en snodd textilgarn. Inuti detta garn ackumuleras många små dammpartiklar. Dammpartiklarna återigen är mestadels rester från djurutsläpp, men även hundratals andra ämnen, såsom mögelsporer, bakterier, pollenkorn, alger, mjäll och sågspån.

ADVERT

Mest populära