All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bergstugor är billigare

Nu kan du köpa en stuga vid 2006 års priser. Det är inte billigt men något billigare än toppen 2008.

- Jag skulle ha köpt ett fritidshus nu, om du letar efter det. Priserna är lägre än de har varit länge, säger Christian Haatuft i Real Estate Agent1 till DinSide.

Här är de stugor du har råd med

Så om du inte köper stugan som ett investeringsobjekt, men spendera det till fritid i flera år, är det en bra idé att köpa stugan nu.

- Du kommer inte att tjäna någonting från att köpa och sälja stugan, tror jag, säger han.

Haatuft vet inte om botten nås.

Christian Haatuft är fastighetsmäklare i Eiendomsmegler1 på Geilo. Foto: Privat Visa mer

- Jag vet inte om priserna kommer att falla ytterligare. Vad jag vet är att marknaden har börjat stabilisera, säger han.

Fastighetsföretagen (Eff) skriver i ett pressmeddelande att i slutet av 2008 var priserna i genomsnitt 13 procent lägre än i slutet av föregående år. Vi är fortfarande beredda att betala extra för stugor som är höga, är nybyggda och har korta sträckor till skidbackar.

Det är dock inte tillåtet att äga en stuga. Beräkna hur mycket din stuga kostar här

Populär på topp

En genomsnittlig bergstuga i Norge kostar 1,95 miljoner kronor, skriver Eff.

Vi är villiga att betala mer om kabinen är ny. Hyttarna byggdes 2000 eller senare kostar cirka 40 procent mer än hytter byggda före 1990.

Höjden ovanför havet har också något att säga till priset. Med en plats på 1000 meter eller mer ovanför havet är priset 30 ?? 35 procent högre än motsvarande hytter som ligger mellan 400 och 800 meter.

Vi betalar också mer för en vy, för stugor i andra raden till skidstället och för el och vatten.

Hur mycket kostar din stuga? Kontrollera med vår hyttkalkylator

Källa: Eff Visa mer

Bläddra ner för att läsa mer

Dyraste i Hemsedal och Geilo

Tabellen ovan visar hur mycket det kostar för en stuga flera ställen i landet. Tabellen visar siffror från de genomsnittliga senaste hytterna på 100 kvadratmeter i det enskilda området.

De dyraste stugorna ligger på Geilo och i Hemsedal med ett pris på cirka tre miljoner. Här har priset ökat med två procent och fyra procent. Några av de mest prisvärda stugorna hittar du i Nissedal och Etnedal, där du kommer att få en stuga för ca 1,5 miljoner kronor. Här har priserna minskat med 18 procent och 7 procent.

Kommer inte att sälja

Jämfört med 2007 fanns det färre fristående fastigheter i berget som såldes till försäljning förra året. Nedgången i annonserade hytter på FINN. Nej var sex procent.

Under 2008 tog det i genomsnitt två och en halv månad att sälja en fritidshus i bergen. Det här är en ökning av försäljnings tiden på 19 dagar jämfört med föregående år. Det var den största kampen för stugor i området Krødsherad och Norefjell.

Siffrorna i denna analys inkluderar 11 691 självhushållstugor på berget som annonseras på FINN. nej i perioden januari 2003 ?? December 2008. Databasen kompletteras med avstånd från den enskilda stugan till närmaste skidbacken och hur hög hytten ligger ovanför havet. Undersökningen genomfördes av MakroSikt.

ADVERT

Mest populära