All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Stuga i behov av vård

komma ihåg att måla huset vi bor i är inte så svårt, för det vi ser hela tiden. Men stugan, som bara får besökas ett par gånger om året, glöms snabbt, och det är så viktigt att behandla stugorna. I Norge finns nästan en halv miljon fritidshus, och en stor del av dessa ligger i utsatta områden. Regelbundet underhåll ger dig en stuga som varar längre och ser trevligare ut. Letar du efter anständiga klingande och doftande när du först resa på en stuga, är det kanske värt att överväga tar fläcken nästa gång kabinen som ska behandlas.

Extra klingande och god doft

Tar är en produkt med en lång tradition i detta land, men det är inte att säga att tjärprodukter var bara något som används i det förflutna. Det finns också moderna tjärabehandlingar som tål väder och vind.

- Anledningen till att många väljer tjärfisk är loot. På grund av järnoxiden i tjären får du ett unikt ljud- och ljudspel i träet. Det här är omöjligt att uppnå genom att använda produkter som pigmenteras i en mixer, förklarar Per Lund Nilsen i Scanoxs tekniska tjänst.

Många är också oroade över lukten denna typ av vård ger. Den traditionella och karakteristiska tjärlukten ger fram minnen och tillhör många bergs berg.

Skydd

som tjära fläckar skydda träet på samma sätt som en konventionell träbets, och kan mycket väl appliceras på en vägg som tidigare har behandlats med traditionell fläck.

på obehandlat trä bör väggar behandlas med två lager av fläckar tjära, men med tidigare behandlat trä håller den med ett slag. Det är inte nödvändigt att misstänka när man ska behandla tjärfisk.

När kan vi be?

- Så länge det är torrt och rimfritt, det spelar ingen roll om grader flyttar ner till minus, säger Nilsen.

Men du bör vara säker på att det inte finns regn eller regn i minst en dag efter appliceringen. En titt på väderprognosen är därför en bra idé.

Black tar fläck

Tar Stain redan finns i flera olika färger, och är lämplig för all extern beklädnad av trä på både hus och stugor. Nytt av året är att du kan få Tyrilin tjära anbud också i svart.

- Färgen har krävt delvis byggda timmerstugor och panelning, komplimen Tyrilin vacker färgskala, säger produktchef på Scanox, Christina Treichel Hanevold.

ADVERT

Mest populära