All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stugan är ny, men mottot är tillbaka till den enkla

på en kulle i skogen i Eggedal är Haglebu så att solen kan nå från morgon till kväll. Här böjer sig vägen upp till trädlinjen. När kvällen pågår lyser den från gamla paraffinlampor. Och i avsaknad av artificiellt ljus tonar den stjärnhimlen klart och tydligt.

- Vi ville återvända till det enkla stuga livet utan att förlora komforten. Kompromissen blev en autonom uppställning med en solpanel på taket. Makt är inte en sak, i grund och botten märker vi nästan inte skillnaden, berättar Kjell-Rune och vrider kaffekvarnen i blått riven porslin.

Kaffet är bäst efter tre matlagningar, tror han. På stugan kokas kaffe på gammalt sätt. För Kjell-Rune är det rent meditation att ta sig tid att göra det med så noggrannhet.

Önskad robust loggar

Kabinen är också byggd med omsorg, av timmer som planeras för hand. Köket är byggt på plats och är robust med solida smidda gångjärn. Även alla naglar smiddas för hand.

För att se stugan i laftehallen var det spännande för Lillian och Kjell-Rune. Eftersom de når så långt de kan gå längs vägen i byggnaden känner de att de känner till stugan väl och har deltagit i uppfattningen, även om andra har byggt den.

- Det enda jag blandade upp var loggens mått. Jag ville ha kraftfulla loggar för ett robust uttryck. Dessa stockar har torkat i tio år.

Efter att ha blivit plockad igen höjdes stugan äntligen i Haglebu. Då gjordes eldstaden och sängar och kök byggdes på plats.

- Denna stuga är långt ifrån någon dragigt schweizerost, som vissa timmerstugor har ett rykte om att vara, hävdar Kjell-Rune och visar oss märken visar att virket hack hand.

SUNSET: Haglebu placeras i terrängen så att det blir solsken från morgon till kväll. Foto: Per Erik Jæger

LUN SOFAKROK: Här är det bra att hitta lugnet när vinterstormen rasar utanför. Bord från hem och stuga. Den lilla stolen är en dopgåva till den yngsta tjejen. Foto: Per Erik Jæger

SOCIAL: Runt matbordet samlar familjen tillsammans barnens vänner, som ofta går med på en stuga. Bordet är från hem och stuga. Stolarna och skatollen är baljväxter, använda fenor och från antikaffären Bestemors Loft i Eggedal. Ljushållaren i taket är från en antikaffär i Kragerø. Foto: Per Erik Jæger

FÖR HAND: Köket är byggt på plats och är robust med solida gångjärns gångjärn. Även alla naglar smiddas för hand. Foto: Per Erik Jæger

PLASS BYGG: Inredningen är byggd på plats. Ugn och kylskåp går på gas. Foto: Erik Jaeger

Long, goda måltider

timmerväggar hålla så bra i värmen som det sköt bara för sakens skull cozyness när värmen har satt upp. Parafinlamporna och ljusljuset ger en bra glöd till trädet.Möblerna är en blandning av upptäckter i begagnade butiker och kulturarv. Vid matbordet finns en stol efter Lillians mormor. Även om den är ömtålig, är den i bruk.

- Vi är matälskare, men måltider hemma kan kännetecknas av att något ska rackas. I stugan spenderar vi mer tid på måltiderna. Den tid som familjen har tillsammans är det viktigaste med stuguthyrning. Ofta sitter de bara och pratar tillsammans efter att maten är över.

Personlig omvårdnad görs också i spelvärlden.

- Vi tvättar ditt hår och kropp i ett handfat, och det är verkligen fantastiskt. Vattnet samlas i en brunn 25 meter från stugan.

KOMPROMISS: Lillian skulle älska att ha öppen eld i eldstaden, men Kjell-Rune var skeptisk på grund av förkylningar. De valde en satsning med giljotin och glas. Eldstaden kan användas som en skräck, medan den är en bra värmekälla. Kubbestol från Bestemors Loft på Eggedal. Foto: Per Erik Jæger

VÄLKOMMEN IN: Den mjuka avrundningen ger ett händelserikt och varmt välkomnande. Att lägga golvet var som att lägga pussel. Spiken lag har fått vara grov. Spiken är handhållen. Foto: Per Erik Jæger

LIGHT KRYPINN: Dörren och sängen är gjorda av Simostranda Stav & Laft. Foto: Per Erik Jæger

Njut av tystnaden

Ställer sig i tystnad är en balsam för själen, berättar Kjell-Rune. Han tycker att det är spännande att barnen upptäcker att skogen och berget vaknar om de är tysta.

För lite och stort är det ett mysterium att smyga in i en spett eller se revan som pastor. Att familjen kan välja litterära rätter med multer utanför dörren är en stor stirring. I närheten finns också bra fiskevatten som lämpar sig för isfiske. Där har de öring av både två och tre kilo.

Brädspel spelas fram.

- Vi älskar att höra vindskenan utomhus medan du sitter inne med en fin kopp kaffe och fläktar med tårna framför eldstaden. Då ser vi fram emot dagen efter att skidorna hämtas igen.

Även om solförhållandena är bra finner familjen att det finns något speciellt om bergets mörker.

- Försök bara sitta ner på terrassen och kolla upp Vintergatan utan att ljuset från staden förorenar mörkret. Det är en fantastisk upplevelse! Den stjärnhimmel ser aldrig ut så här hemma.

HANDICRAFT: Den goda gamla kaffekvarnen är fortfarande i bruk. Foto: Per Erik Jæger

ANVÄNDNING: Köket är ett skräddarsyddat tvättställ. Vatten hälls från en burk. Foto: Per Erik Jæger

OLJEFRITT: Alla golv är oljade med en inre olja som Kjell-Rune och Lillian har blandat med tre olika färgade oljor från Møretyri. Sovrum och badrum på höger sida, upp till loftet till vänster. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära